Blesk – Dej si pozor, La Toure!

Podle dostupných upoutávek zařazuje Hollywood Classic Entertainment na čtvrtek 26. srpna 2010 za 59,- Kč další pamětnický titul. Vypadá to, že tentokrát opět vyjde s logem deníku Blesk (minulý film byl na původní verzi obalu s ním, ve finále vyšel bez něho). Jedná se o dobrodružný film s Jeanem Maraisem v hlavní roli Dej si pozor, La Toure!

Intriky té doby byly stejně nebezpečné jako nepřítel – ale on se smál, zpíval a zachraňoval krásné ženy. Jean Marais jako rytíř a trubadúr v hrdinské době Ludvíka XV. Jeho odvaha a podnikavost jsou přímo magnetem pro dobrodružství všeho druhu. Nezalekne se ničeho a odvážné kousky mu vynesou i šlechtický titul. Ten největší úkol jej však zatím teprve čeká…

 

Příběh plný lásky a statečnosti se odehrává v době války mezi Francií, které vládne "milovaný" Ludvík XV., a Rakouskem císařovny Marie Terezie; v době tzv. "válek v krajkách". Hrdinou je prostý muž z lidu, básník a trubadúr La Tour, který táhne po kraji se svou komediantskou károu a skupinou herců.

 

Po cestě zachrání komtesu Malvínu d´Amalfi z rukou tureckých janičářů. Po posměšném kupletu na krále je La Tour zbičován – projde uličkou. Pomstí se zcela po svém, ukradne přímo z ložnice Marie Terezie zástavu francouzského krále, která byla den předtím ukořistěna, čímž potupí vrchního velitele jízdy Saint-Severa. Je povýšen do šlechtického stavu a jeho dobrodružství začínají.

 

Opět se v domácích končinách rozcházíme se zahraničím, zatímco imdb.com eviduje 45 procent, u nás přes 60: Roztomile dobrý francouzský dobrodružně historický film. Jeden z mnoha, vezoucích se na popularitě Jeana Maraise.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Dobrodružný

Země původu: Francie / Jugoslávie / Itálie

Rok vzniku: 1958

Délka: 82 minut

Původní název: La Tour, prends garde! / Agli ordini del re

Světová premiéra: 26. února 1958 – Francie

Režie: Georges Lampin

Scénář: Claude Accursi, Denys de La Patellière, Georges Lampin

Produkce: Evrard de Rouvre

Hudba: Maurice Thiriet, Georges Van Parys

Kamera: Jean Bourgoin

Střih: Monique Isnardon, Robert Isnardon

Kostýmy: Christiane Coste, Marcel Escoffier

Společnost: Véga Films / Société Générale de Gestion Cinématographique / Udruzenje Filmskih Umetnika Srbije / Fono Roma

Natáčeno: Centralni Filmski Studio Kosutnjak, Bělehrad, Jugoslávie

Hrají: Jean Marais (Henri La Tour), Eleonora Rossi Drago (komtesa Malvina d’Amalfi), Nadja Tiller (Mirabelle), Cathia Caro (Antoinette ‚Toinon‘ de Saint-Sever), Liliane Bert (vévodkyně de Châteauroux), Robert Dalban (Barberin dit Joli Coeur), Paul-Emile Deiber (vévody Philippe de Saint Sever), Raoul Delfosse (Bravaccio), Christian Duvaleix (Passelacet), Jean-Pierre Léaud (Pierrot), Yves Massard (markýz François de Marmande), Renaud Mary (Pérouge), Jean Lara (Ludvík XV), Jean Parédes (Taupin), Marcel Pérès (Chamonot), Roger Saget (maršál de Noailles), Sonja Hlebs (císařovna Marie Terezie rakouská), Irèna Kis, Vladimir Medar, Dragan Mihajlovic, Milivoje Popovic-Mavid (důstojník), Mirko Sreckovic, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný