IFA movie – Operace Žralok

Další předem ohlášený titul od IFA Music je ve středu 25. srpna 2010 za 49,- Kč televizní film (opět podle skutečné události) Operace Žralok.

Zfilmovaný skutečný příběh lodi U.S.S. Indianopolis, která dopravovala součásti atomové bomby, později svržené na Hirošimu.

Z důvodu vyšší bezpečnosti byly přepravovány lodí a ne letadlem. Loď a její posádka úkol splnila, ale na zpáteční plavbě byl bitevní křižník torpédován japonskou ponorkou.

Posádka bez větších ztrát opustila loď, ale utajení a administrativní zmatek v americkém námořnictvu byl tak značný, že po lodi a její posádce nikdo nepátral.

2/3 posádky padly za oběť žralokům než byli trosečníci objeveni průzkumným letounem…

Za zmínku opět stojí některá jména v obsazení. U nás 66%, na imdb.com dává 6,3 z 10: Možná postačí těch pár vět, které pronese kapitán Quint ve slavných Čelistech, nic víc a nic míň v téhle televizní adaptaci nenajdete. Přesto stojí za vidění, už jen kvůli síle toho, že se to opravdu stalo.

Zadní strana obalu 

Žánr: Akční / Drama / Historický / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1991

Délka: 94 minut

Původní název: Mission of the Shark: The Saga of the U.S.S. Indianapolis

Světová premiéria: 29. září 1991 – USA

Režie: Robert Iscove

Scénář: Alan Sharp

Produkce: John Ferzacca, Charles W. Fries, Michael O. Gallant, Richard Maynard

Hudba: Craig Safan

Kamera: James Pergola

Střih: Susan B. Browdy

Kostýmy: William Loger

Společnost: Fries Entertainment / Richard Maynard Productions

Natáčeno: Mobile, Alabama, USA

Hrají: Stacy Keach (kapitán Charles Butler McVay), Richard Thomas (poručík Steven Scott), Don Harvey (Kinderman), Robert Cicchini (D’Angelo), David Caruso (Wilkes), Bob Gunton (Chaplain), Cary-Hiroyuki Tagawa (Hashimoto), Jeffrey Nordling (Tasker), Tim Guinee (Dobson), Neil Giuntoli (Goldstein), Gordon Clapp (Elias), Joe Carberry /Spilner), Dale Dye (major Green), Eddie Frias (Cortes), Carrie Snodgress (Louise McVayová), Andrew Prine (Henshaw), William Jordan (Hathaway), John Hillner (Olinsky), Stacy Keach Sr. (Charles McVay Sr.), Vaughn Armstrong (Robinson), Scott Kraft (Price), Jerry Tondo (Aioki), Michael Champlin (Schwarz), Stephen Anthony (Coppola), Marc Macaulay (Shorty), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: MPEG 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: Portál Intervideo, Zvířata (trailer), Lampa (trailer)