Blesk – Spiknutí střelného prachu

Podle přeorganizovaných edičních plánů Hollywood Classic Entertainment ve čtvrtek 2. září 2010 za 59,- Kč zařazuje do vydání s logem deníku Blesk další historický film (sestřih televizní minisérie), tentokrát Spiknutí střelného prachu. Vzrušující historické drama o životě a vládě královny Marie Stuartovny a jejího syna Jakuba, vrcholící jednou z nejskandálnější událostí v anglické historii. Chtěla dát své zemi klid a mír. Netušila, že je to nemožné.

Třináct let žila na francouzském královském dvoře, do jehož bezpečí ji její matka v době dlouhé a kruté skotsko-anglické války poslala. Nyní se píše rok 1561 a okouzlující devatenáctiletá Marie Stuartovna se vrací po smrti své matky už jako skotská královna domů do vlasti, aby se chopila vlády.

 

Krásná, vzdělaná, zjemnělá dívka katolické víry se vrací do drsné protestantské země, zmítané náboženskými nepokoji, do země, v níž dávno neplatí jiné zákony než zákony síly, nenávisti a touhy po moci. Oficiálním státním náboženstvím se zde stalo protestantství, a tak katoličku Marii rodná zem příliš laskavě nevítá.

 

Přijela plna mladických ideálů, přesvědčena o tom, že se jí podaří smířit nesmiřitelné, že dokáže vrátit nešťastné zemi klid a mír. Neví ještě, že tu bude obklopena vnitřními i vnějšími nepřáteli, že bude čelit intrikám, o jejichž rozsahu si v tuto chvíli vůbec neumí udělat představu. Netuší, jak tragicky se bude její osud lišit od toho, který si vysnila…

 

Snaží se ji přinutit, aby přijala novou víru, ale její výchova jí v tom brání. Její soukromé mše vzbuzují značnou nelibost zvlášť u protestantského kněze Knoxe. Marie stojí proti přesile politické i osobní, ale je odhodlána vládnout tak, jak v zemi nevládl nikdo předtím. Zrádců, intrik a spiknutí kolem ní je však příliš mnoho. Roku 1562 se stává zajatkyní anglické královny Alžběty I.

 

První část líčí historické pozadí události, která stojí v jeho názvu: katolického spiknutí z listopadu roku 1605, jehož cílem bylo odstranění nenáviděného krále Jakuba I. Stuarta, syna Marie Stuartovny, jenž usedl na anglický trůn po smrti královny Alžběty. Druhá část pak líčí osudy Jakuba.

 

Marie Stuartovna svému snu obětovala svou svobodu. Její syn Jakub musí jednou usednout na anglický trůn. Nevěděla ještě, když se vydávala do rukou svých nepřátel, že jeho splnění bude vykoupeno jejím životem. A nemohla tušit, že dá Anglii krutého, nenáviděného krále, pro jehož odstranění budou stoupenci její vlastní víry odhodláni obětovat stovky nevinných životů.

 

Jakub toužil po anglické koruně tolik, že ani nevznáší žádné námitky proti popravě své matky Marie Stuartovny. Krátce na to si bere Annu, dceru dánského krále. Na jaře roku 1603 umírá ve svých sedmdesáti letech anglická královna Alžběta I. a Jakub je povolán na anglický trůn.

 

Jeho návrat k perzekuci katolíků ovšem vyvolá bouři nevole, která vyvrcholí jednou z nejskandálnějších událostí v anglické historii. Akce, která vešla do dějin pod názvem "spiknutí střelného prachu", měla změnit anglickou historii jednou provždy. 5. listopad roku 1605 se měl stát dnem, který navždy skoncuje s vládou Stuartovců. Osud však měl s Anglií jiné plány…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Hodnocení mezi 60 až 70 procenty: Slušný historický film, který může zacelit mnoho mezer v dějepisných znalostech. První část je lepší.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2004

Délka: 197 minut (1:39:57 + 1:36:42)

Původní název: Gunpowder, Treason and Plot

Světová premiéra: 14. březen 2004 – Velká Británie

Režie: Gillies MacKinnon

Scénář: Jimmy McGovern

Produkce: Catherine Aitken, Justin Bodle, Robert Cooper, Elinor Day, Patrick Irwin, Gub Neal, Gareth Neame, Gill Parry, Justin Thomson-Glover, Alan J. Wands

Hudba: John E. Keane

Kamera: Nigel Willoughby

Střih: Pia Di Ciaula

Kostýmy: Nic Ede

Společnost: Raging Star Films / Box TV / Power / Powercorp

Natáčeno: Bukurešť, Rumunsko

Hrají: Clémence Poésy (Marie, skotská královna), Tadeusz Pasternak (David Riccio), Maria Popistasu (Lady Marie), Catherine McCormack (královna Alžběta I), Steven Duffy (Lord James), Catalin Babliuc (otec Michael), Kevin McKidd (Bothwell), Emil Hostina (Bothwellův poručík), Daniela Nardini (Lady Huntlyová), Radu Andrei Micu (Sir John Huntly), Iona Ruxandra Bratosin (mladá Marie), Gary Lewis (John Knox), Garry Sweeney (Lord Gunn), Michael Nardone (Lord Ruthven), Paul Nicholls (Lord Darnley), Adrian Stefan (Taylor), Sira Stampe (královna Anna Dánská), Robert Carlyle (král Jakub I), Tim McInnerny (Cecil), Iain Robertson (James Huntly), Richard Coyle (Catesby), Richard Harrington (Thomas Percy), Sam Troughton (Thomas Winter), Carmen Ungureanu (Marie z Guise), Patrick O’Kane (Francis Tresham), Michael Fassbender (Guy Fawkes), Emilia Fox (Lady Margaret), Madalina Constantin (Anne Tresham), Catalin Istodor (Robert Digby), Rupert Procter (Lord Monteagle), Mihai Bendeac (Whynniard), Claudiu Istodor (kupec), Dan Bordeianu (Ward), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Kapitoly 1. části 

Kapitoly 2. části 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný