Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (13. díl) – září 1940

Tentokrát až druhá středa měsíce 8. září 2010 je pro vydavatelství Codi vyhrazena za 49,- Kč dalšímu DVD, mapujícímu den po dni další měsíc největšího celosvětového konfliktu minulého století – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (13. díl) – září 1940.

Pokračující válka v Evropě nabývá na intenzitě a na ukrutnosti. Pokračuje letecká Bitva o Británii, první výhradně letecká válka v dějinách. Německo se snaží dostat na kolena Velkou Británii, v té době svého jediného protivníka, který s vypětím všech sil odolává pokračující vzdušné ofenzívě i námořní blokádě a současně na obou stranách běží hektické přípravy německé kombinované invaze na anglické břehy. Nemilosrdně jsou bombardovány nejen vojenské cíle, ale od druhé poloviny srpna i britská města včetně Londýna. A RAF na tyto útoky odpovídá nálety na Berlín, i když prioritními cíly jejich bombardovacích misí jsou vojenské cíle související s německou leteckou a ponorkovou ofenzívou.

 

Druhá světová válka den po dni 

 

Ačkoliv němečtí vojenští a političtí představitelé na veřejnosti stále hýří optimismem co se invaze do Británie a jejího budoucího pádu týká, situace pro Brity není tak tragická. Německé Luftwaffe prostě pomalu docházejí síly. Invaze je v polovině září odsunuta na konec měsíce, protože německé letectvo nedokázalo získat převahu ve vzduchu, a nakonec je odložena na neurčito a nikdy k ní již nedojde.

 

Nebojuje se ale jen v západní Evropě. V Africe Itálie ukončila okupaci Britského Somálska a 9. září zahajuje invazi do Egypta, jež je rovněž britským protektorátem. Italové ovšem nejsou příliš úspěšní, Britové je zastavili na obranné linii u města Marsa-Matruh.

 

Nezahálejí ani Japonci, kteří se souhlasem francouzské kolaborantské vlády ve Vichy vstupují do Francouzské Indočíny (současného Vietnamu), kde zřizují řadu základen, zatímco koloniální úředníci Francie se stávají pouhými loutkami.

 

 

 

Vojenské jednotky Svobodných Francouzů se vyloďují pod ochranou Královského loďstva u Dakaru ve francouzské kolonii Senegal, ale operace není úspěšná a po několika dnech musí být vojska stažena.

 

Ve Spojených státech se zrychluje vyzbrojování armády a námořnictva, končí přípravy na předání 50 torpedoborců Velké Británii a je schválen zákon o povinných odvodech do ozbrojených sil. President Roosevelt se snaží přimět americké zákonodárce k souhlasu se zvýšením pomoci Spojenému království přes nepříznivé prognózy z úst některých amerických diplomatů, kteří nevěří, že Británie německý nápor vydrží.

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 1:02:55   

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky 

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi