Bontonfilm – Království nebeské

Bontonfilm v balení Cinema Club v pátek 10. září 2010 vydává Království nebeské za 99,- Kč. Historický velkofilm o válce církví.

Ridley Scott, režisér filmu Gladiátor a mistr moderních eposů, přináší příběh mladého Francouze, který, přestože přišel úplně o vše, znovu získává na statečné výpravě ztracenou čest a slávu.

Režisér oživuje mystiku rytířského rebelanta a zobrazuje dávný boj mezi muslimy a křesťany o Svatou zemi, který se sice odehrál před tisíci lety, ale svými důsledky sahá až do přítomnosti.

"Vždycky jsem chtěl natočit film o rytířích a o středověku, o křižáckých výpravách zvláště", říká Scott. "Historický rytíř – stejně jako gladiátor – představuje osobu reprezentující v určitou dobu svou kulturu. Tyto postavy nám vždycky poskytovaly příležitost vyprávět hrdinské příběhy. A nejdůležitější je, že taková postava je nositelem spravedlnosti, víry a rytířské ctnosti."

 

Scénárista William Monahan zdramatizoval fascinující epizodu krátce před třetí křižáckou výpravou. Jeruzalém a velká část Svaté země byly ovládány evropskými rytíři, jež ke znamení kříže a k cestě do daleké cizí země přivedly horlivost ve víře i příslib panství a bohatství v exotické říši.

 

Příběh se soustředí na rytíře Baliana z Ibelinu, který se stane hrdinou, když se pevně postaví proti věrolomnosti v křesťanském spojenectví a vede obyvatele Jeruzaléma v chrabrém boji proti Saladinově saracénské armádě.

 

I když jsou šance na úspěch malé, mladý Balian, původně kovář, který odešel až na kraj známého světa bojovat za svůj ideál, se ohromné přesile nevzdává. Chrání svůj lid a pomalu naplňuje vlastní osud – stává se opravdovým rytířem.

Hodnocení kolem 70 procent: Agitka za světový mír. Nesmyslnost jakékoli války, náboženská (ne)tolernace, škoda jednoduchoučkého scénáře.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Historický / Válečný / Romantický

Země původu: Velká Británie / Španělsko / USA / Německo

Rok vzniku: 2005

Délka: 145 minut

Původní název: Kingdom of Heaven

Světová premiéra: 2. května 2005 – Velká Británie, Londýn

Kinopremiéra v ČR: 5. května 2005

Režie: Ridley Scott

Scénář: William Monahan

Produkce: Karim Abouobayd, Mark Albela, Bruce Devan, Lisa Ellzey, José Luis Escolar, Teresa Kelly, Branko Lustig, Henning Molfenter, Terry Needham, Denise O’Dell, Thierry Potok, Ridley Scott, Ty Warren

Hudba: Harry Gregson-Williams

Kamera: John Mathieson

Střih: Dody Dorn

Kostýmy: Janty Yates

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Scott Free Productions / Cahoca Productions / Dritte Babelsberg Film / Inside Track 3 / Kanzaman / Reino del Cielo

Natáčeno: Atlas Corporation Studios, Ouarzazate, Maroko / Loarre, Huesca, Aragón, Španělsko / Ouarzazate, Maroko / Palma del Río, Córdoba, Andalucía, Španělsko / Segovia, Castilla y León, Španělsko / Sevilla, Andalucía, Španělsko / Ávila, Castilla y León, Španělsko

Hrají: Martin Hancock (hrobník), Michael Sheen (kněz), Nathalie Cox (Balianova žena), Eriq Ebouaney (Firuz), Jouko Ahola (Odo), David Thewlis (milosrdný bratr), Liam Neeson (Godfrey z Ibelinsu), Philip Glenister (statkář), Orlando Bloom (Balian z Ibelinsu), Bronson Webb (Apprentice), Kevin McKidd (anglický seržant), Nikolaj Coster-Waldau (vesnický šerif), Steven Robertson (andělský kněz), Marton Csokas (Guy z Lusignanu), Alexander Siddig (Imad), Velibor Topic (Almaric), Michael Shaeffer (mladý seržant), Eva Green (Sybilla), Brendan Gleeson (Reynald z Châtillonu) Nasser Memarzia (muslim Grandee), Jeremy Irons (Tiberias, vojenský poradce krále Baldwina), Jon Finch (Jerusalem), Edward Norton (král Baldwin), Lotfi Yahya (starý majitel domu v Ibelinu), Samira Draa (služebná Sybilly), Ulrich Thomsen (templářský mistr), Matthew Rutherford (jezdec), Michael Fitzgerald (Humphrey), Ghassan Massoud (Saladin), Khaled Nabawy (Mullah), Karim Salah (saracénský posel), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, řecky, hebrejsky, portugalsky, islandsky, polsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádné