Vapet – Rivalové

Vapet v pondělí 13. září 2010 nabídne další premiérový titul Rivalové za 48,- Kč. Otec a syn si nikdy moc nerozuměli. Jediné, na čem se shodli, je láska k nové hospodyni…

Ovdovělý profesor Richard Goddard si podal inzerát, že hledá hospodyni. Přihlásí se půvabná mladá Emma Rileyová, která utíká od nepříjemné minulosti. Je přijata a nastěhuje se do domu v Nové Anglii, kde s poněkud despotickým profesorem žije také jeho dospělý syn, psychicky labilní básník Wendel. Jak Emma brzy zjistí, vztahy mezi oběma muži jsou velmi špatné. Mezi otcem a synem je letitý konflikt, který se prohlubuje každým dnem. Wendel viní otce ze smrti matky, kterou měl údajně zapříčinit svou nevěrou.

Život vdovce a jeho syna se s přítomností hospodyně dramaticky mění. Emma se stává zpočátku jakýmsi smírčím bodem, snaží se spory otce a syna tlumit a skutečně, atmosféra v domě se brzy uklidní. Pro oba muže se stává nepostradatelnou součástí jejich života – a oba se do ní časem zamilují a stávají se z nich rivalové v lásce.

Vnímavá a citlivá žena se sice snaží Wendela podporovat například v jeho psaní, když ji však Richard, kterému manželka velmi chybí, jednoho dne požádá o ruku, Emma souhlasí, přestože tím Wendelovi ublíží – ale k Wendellovi ji cosi stále přitahuje. Ten se natruc ožení s dívkou Adrianou.

Emma, která se snaží zapomenout na předchozí manželství, nade vše touží po dítěti. Richard se však do otcovství zrovna nehrne. Časem se Emma a Wendel při jedné z Richardových služebních cest neubrání vzájemné fyzické přitažlivosti… Emma si uvědomuje, že pokud podlehne pokušení, ztratí Richarda. Touha je ale mnohdy silnější než zodpovědnost.

Nedlouho poté oznámí oběma mužům, že je těhotná, neprozradí však který z nich je otcem dítěte.

Většina hodnocení mírně přes 50 procent: Jednou se to vidět dá.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: USA / Kanada

Rok vzniku: 2000

Délka: 106 minut

Původní název: Woman Wanted

Režie: Kiefer Sutherland aka Alan Smithee

Námět: Joanna McClelland Glass (román)

Scénář: Joanna McClelland Glass

Produkce: Christopher Eberts, Helder Goncalves, Damian Lee, Elliott Lewitt, Dan Lyon, Elie Samaha, Paul Wynn

Hudba: Jude Cole

Kamera: Ric Waite

Střih: Paul Seydor

Kostýmy: Darena Snowe

Společnost: Phoenician Entertainment / Woman Wanted Productions Ltd.

Natáčeno: Winnipeg, Manitoba, Kanada

Hrají: Holly Hunter (Emma Rileyová), Kiefer Sutherland (Wendell Goddard), Michael Moriarty (Richard Goddard), Carrie Preston (Monica), Allegra Fulton (Gracie), Shirley Douglas (Peg), Sean McCann (Kevin), Jackie Richardson (Lydia), Jordan Zalis (Raymond ve 13), Richard Eden (Michael), Jonathan Barrett (Daniel), Joanna McClelland Glass (Ariadne), Elaine Pigden (Marion), Rhiannon Benedict aka Valerie Wynne (Betsy), Mauralea Austin (Maggie), Gerry Mendicino (Vinnie), Victor Cowie (Martin), Kirby Russell (Ben), Richard Hurst (Henry), Mariam Bernstein (Blodwen), Morris Dunster (taxikář), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný