Hollywood Classic Entertainment – Benny a Joon

Hollywood Classic Entertainment ve středu 22. září 2010 rozhojní zástupce ediční řady Filmopolis o další starší kousek a za 99,- Kč bude v prodeji Benny a Joon. Laskavá americká komedie o dvou poněkud zvláštních lidech a lásce hory přenášející.

Benny Pearl je pohledný, bystrý a temperamentní mechanik, který věnoval svůj život péči o mladší sestru Joon, trpící duševní poruchou. Tím trpí jeho soukromý život, nemá žádnou partnerku a odmítá všechna případná rande. Excentrická dívka zůstává doma a ve svých "světlejších" obdobích maluje. Během těch špatných propadá nečekaným záchvatům zuřivosti. Pokud dívka užívá předepsané léky, probíhá jejich život v naprostém poklidu a pohodě.

 

Jednou z mála Bennyho radostí je poker s přáteli, při kterém může být vsazeno cokoli, jen peníze ne. Jedné noci Joon při této hře prohraje a je nucena poskytnout dočasně ubytování neznámému mladíkovi, bratranci jednoho ze spoluhráčů. Jmenuje se Sam a většina lidí by jej označila za podivína, který žije ve svém vlastním podivném světě.

 

Když se poprvé objeví, čte si v autobuse knihu o slavném komikovi němé éry filmu Busteru Keatonovi a právě ve světě jeho filmů (a filmů Charlieho Chaplina) jako by Sam žil. Je milý, oduševnělý, ale pro většinu obyčejných lidí nenormální. Stejně jako Joon. Není divu, že se ti dva velmi brzy sblíží.

 

Bennyho to zpočátku těší, protože se začal scházet s Ruthie a nemusí se trápit myšlenkami na to, do jakých potíží by se Joon mohla dostat v jeho nepřítomnosti.

 

 

 

Jeho radost však netrvá dlouho. Když si uvědomí, že ti dva se do sebe zamilovali, okamžitě Sama vyhodí a zakáže Joon stýkat se s ním.

 

Nevěří, že Joon je schopná žít nezávisle na něm a protože jí věnoval celý život, nedokáže přijmout skutečnost, že by měla patřit jinému. Milenci se pokusí utéci, ale ani jeden z nich není schopen přežít v současném světě. Zejména přecitlivělá Joon nedokáže překonat nesnáze, které jsou s cestou spojeny, zhroutí se a musí být hospitalizována. Její terapeut ji přiměje, aby nemyslela ani na Sama ani na Bennyho, ale rozhodla se, jak chce ona sama naložit se svým životem…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Hodnocení překračuje 70 procent: Pořád to vypadalo, jako že nic, a sotva se objeví Johnny Depp, je z toho velmi neotřelá komedie. Prostě mu ti podivíni jdou víc než dobře.

Menu DVD 

Žánr: Drama / Komedie / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 95 minut (1:30:55)

Původní název: Benny & Joon

Světová premiéra: 16. dubna 1993 – USA

Režie: Jeremiah S. Chechik

Scénář: Barry Berman, Lesley McNeil

Produkce: Susan Arnold, Bill Badalato, Lesley McNeil, Donna Roth

Hudba: Rachel Portman

Kamera: John Schwartzman

Střih: Carol Littleton

Kostýmy: Aggie Guerard Rodgers  

Společnost: Metro-Goldwyn-Mayer / Roth-Arnold Productions

Natáčeno: Pend Oreille River, Washington, USA / Riverfront Park, Spokane, Washington, USA / Spokane, Washington, USA

Hrají: Johnny Depp (Sam), Mary Stuart Masterson (Juniper ‚Joon‘ Pearlová), Aidan Quinn (Benjamin ‚Benny‘ Pearl), Julianne Moore (Ruthie), Oliver Platt (Eric), CCH Pounder (Dr. Garveyová), Dan Hedaya (Thomas), Joe Grifasi (Mike), William H. Macy (Randy Burch), Liane Alexandra Curtis (Claudia), Eileen Ryan (paní Smailová), Don Hamilton, Waldo Larson (Waldo), Irvin Johnson (sluha), Shane Nilsson (služka), Leslie Laursen (zdravotní sestra), Faye Killebrew (zákaznice), Ramsin Amirkhas (prodavač), Lynette Walden (zákaznice), Amy Alizabeth Sanfrd (mladá Joon), Brian Keevy (mladý Benny), John Grant Phillips (policista), a další

Výběr kapitol 

Údaje o DVD:

Nastavení zvuku a titulků 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Zadní strana obalu 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný