FilmX – Alphaville

Další dobré filmy týdeníku Reflex ve sběratelské edici III. řady FilmX jsou tady. Ve čtvrtek 23. září 2010 za 99,- Kč s číslem 113 město plné bolesti Alphaville. "Může to být v naší době právě tak jako někdy později… Je to něco jako comics… Je to skutečné a zároveň neskutečné. Mohla by to být i postava ze včerejška,která se octla v dnešním světě… V podstatě je to Tarzan nebo Zorro proti kybernetickým strojům." To řekl Jean-Luc Godard v interviewu o svém filmu Alphaville.

Tajný agent Lemmy Caution, hrdina celé série francouzských gangsterek, dostal za úkol vypravit se do Alphaville, hlavního města galaxie, kde vše řídí superpočítač Alpha 60 vynálezce Leonarda von Brauna. Má tady přemluvit profesora von Brauna, aby se vrátil na "vnější planety".

Tomuto světu vládne diktatura logiky a veškeré lidské přesahy exaktního myšlení – city, poezie či umění – jsou tvrdě potlačovány ve jménu "vyššího zájmu". Caution se seznámí s Natashou von Braun, vynálezcovou dcerou, a vznikající citové pouto se stává jednou dějovou linií filmu.

Druhou linií je snaha agenta Cautiona nelidský systém Alphaville zničit. Film je možné vnímat jako konfrontaci přetechnizovaného světa se skutečnými lidskými potřebami. Typicky Godardovská žánrová exploatace s pořádnou dávkou filosofie, poesie a filmařské geniality.

Další kontroverzní kousek, hodnocený sice přes 70 procent, ale vyvolávající spíše negativní reakce: Kafkovsky nepochopitelný děj, orwellovská atmosféra, spousty hluchých dialogů, experiment půjčující si z filmů noir a sci-fi, kritika technokracie, proud neopakovatelných myšlenek.

Žánr: Mysteriozní / Thriller / Drama / Sci-fi / Romantický

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1965

Délka: 99 minut

Původní název: Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution

Světová premiéra: 5. května 1965 – Francie

Režie: Jean-Luc Godard

Námět: Paul Éluard (poema "Capitale de la douleur")

Scénář: Jean-Luc Godard

Produkce: André Michelin

Hudba: Paul Misraki

Kamera: Raoul Coutard

Střih: Agnès Guillemot

Společnost: Athos Films / Chaumiane / Filmstudio

Natáčeno: Paříž, Francie

Hrají: Eddie Constantine (Lemmy Caution/Ivan Johnson), Anna Karina (Nataša von Braunová), Akim Tamiroff (Henry Dickson), Valérie Boisgel, Jean-Louis Comolli (profesor Jeckell), Michel Delahaye (von Braunův asistent), Jean-André Fieschi (profesor Heckel), Christa Lang, Jean-Pierre Léaud, Laszló Szábó (hlavní inženýr), Howard Vernon (profesor Leonard Nosferatu aka von Braun), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: