Eusebius – Ulovit miliardáře

Další žánrový obrat nabídne vydavatelství Eusebius v pátek 1. října 2010, kdy přichází s komedií kdysi kultovního režiséra Tomáše Vorla Ulovit miliardáře. Nezpochybnitelná pozice v nejhorších filmech na csfd.cz díky cca 25 procentům a zařazení do současného trendu, cena se zvedla na 69,- Kč 

Po teenagerovském snímku Gympl přichází Tomáš Vorel s filmem, který se dotýká aktuálních témat – médií, lobbingu, manipulace s informacemi, korupce a s ní spojených politických tlaků.

 

Scenárista a režisér natočil politickou satiru Ulovit miliardáře podle knihy Martina Nezvala (ta vyšla v roce 2006 pod názvem Jak ulovit miliardáře). Hlavním tématem je všeobecná zkorumpovanost současné české společnosti.

 

PR manažer Lehký dostane vládní zakázku, aby z konkurenčních důvodů odstavil dravého podnikatele Grossmana. Pro tento účel si najme všehoschopného reportéra Skopového a rozjede kampaň se zinscenovanou reportáží, ve které Grossman mlátí romského chlapce.

 

Informace převezmou všechna média a moralisté z nejrůznějších sociálních skupin ochotně nabízejí své výpovědi a odborné komentáře, aby Grossmana veřejně zostudili. Grossman je demonstrativně zatčen a policejní tisková mluvčí Jakubíčková sděluje národu, že byl obviněn z rasismu a že je proti němu zahájeno trestní stíhání.

 

Atmosféra zhoustne natolik, že si do Grossmana může každý kopnout. I jeho přítelkyně Kateřina, televizní rosnička, cítí, že by její kariéra mohla být ohrožena.

 

Zdálo by se, že musí přijít nezastavitelný pád, když Grossmanovi PR manažeři dostanou spásný nápad: Koupit televizní stanici a obrátit veřejné mínění na svou stranu.

Filmová hloupost překonala další ze svých mezí. Bože, vždyť někteří z těch herců přece umí i hrát? Děsivě hloupá karikatura.

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2009

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. října 2009

Režie: Tomáš Vorel

Námět: Martin Nezval

Scénář: Martin Nezval, Tomáš Vorel

Produkce: Tomáš Vorel, Věra Ferdová

Hudba: Tomáš Matonoha, Petr Surmaj, DJ Wich

Kamera: Marek Jícha

Střih: Šimon Hájek

Kostýmy: Iva Rašková

Masky: Veronika Riehs

Architekt, výprava: Marek Jícha, Petr Brož

Zvuk: Jakub Jurásek

Společnost: VorelFilm / Státní Fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie

Hrají: Tomáš Matonoha (Patrik Grossmann), Ester Janečková (Tatiana Jakubíčková), Jiří Mádl (Ivan Lehký), Kateřina Sedláková (Kateřina Hodžová), David Štěpán (David Grossmann), Josef Carda (Richard Gold), Milan Šteindler (Egon Rázný), Radomil Uhlíř (Jiří Skopový), Miroslav Etzler (kapitán Viktor), Tomáš Vorel jr. (poručík Zajíček), Tomáš Vaněk (poručík Šídlo), Robert Šenki jr. (Lájoš Manolescu), Jan Surmaj st. (rómský předseda), Insanti Mário (rómský místopředseda), Milan Horvát (otec Manolescu), Robert Šenki (rómský tlumočník), David Vávra (předseda PEEN Clubu), Boleslav Polívka (rabín Kocharowski), Dana Poláková (Grossmannova sekretářka), Veruna Dobešová (paní Skopová), Tomáš Vorel (režisér Počasí), Jan Slovák (bankéř Maxa), Pavel Nosek (reportér TV One), Lenka Vychodilová (kolemjdoucí žena), Václav Marhoul (dozorce), Martin Nezval (právník), Josefína Krojidlová (dcera Jakubíčkové), Marie Rút Křížková (matka Jakubíčkové), Gabriela Partyšová (reportérka TV One), Jiří Čermán (drsňák), Otakar Lanc (drsňák), Vladimír Kulhavý (psycholog), Bára Fišerová (Anka Agorová), Lenka Loubalová (učitelka houslí), Ivo Halík (bodyguard), Zuzana Koloušková (novinářka), Šimon Caban (černý šerif), Jiří Pelikán (štamgast), Libor Balabán (štamgast), Veronika Velková (moderátorka TV One), Jakub Žvejkal (moderátor TV One), Veronika Riehs (maskérka), Lina Wágnerová (Rázného sekretářka), Daniel Sidon (paparazzi), Leoš Mareš, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: Klip; Trailer; Co ve filmu nebylo; Casting; Foto z filmu; Foto z natáčení; Radiospot; Filmový scénář; Rozhovory