Filmexport Home Video – Válka špionů 1: Kreml vrací úder (SSSR versus Německo)

A zatím poslední známý dokument od Filmexport Home Video, ve středu 27. října 2010 vychází další digipack za 99,- Kč z ruských archivů Válka špionů 1: Kreml vrací úder – SSSR versus Německo.

Vztah mezi SSSR a Německem ve 20. století přecházel od jednoho extrému ke druhému: od vzájemné spolupráce a úcty až k nepřátelství a otevřené válce. Tato unikátní dokumentární série vám přiblíží práci elitních výzvědných služeb ze zcela nové perspektivy. Na jejím vzniku se podíleli vysloužilí agenti tajných služeb i historici, kteří dosud nesměli hovořit s ruskými médii o své práci. Většina archivních materiálů a dokumentů použitých ve filmu byla po dlouhou dobu považována za přísně tajné a ležela ukryta ve střežených ruských archivech.

Epizody seriálu:

Císařství a Výmar (44 minut)

Třetí říše (44 minut)

Spolková republika Německo (44 minut)

Císařství a Výmar

Vztah mezi SSSR a Německem ve 20. století přecházel od jednoho extrému ke druhému: od vzájemné spolupráce a úcty až k nepřátelství a otevřené válce. Osud obou velmocí byl v minulém století úzce propojen: vládnoucími dynastiemi, revolucí, totalitními režimy, dvěma světovými válkami, následnou studenou válkou i velmi složitou cestou od diktátorského režimu k demokracii. Vztahy mezi Německem a Ruskem měly i svoji utajenou rovinu, která se vyznačovala tajnými vyšetřováními, hledáním nepřátel, politickými provokacemi, špionáží a kontrašpionáží.

Třetí říše

V období po první světové válce byl poměr sil sovětských a německých tajných agentů zcela nesrovnatelný. Když na sklonku roku 1932 vyhráli nacisté v Německu volby a ovládli Reichstag a když v lednu 1933 prezident Hindenburg jmenoval Adolfa Hitlera německým kancléřem a předal mu výkonnou moc, začala se psát nová kapitola německých dějin. Za pouhé dva roky si Hitler v Německu uzurpoval absolutní moc. Odmítl Versailleskou mírovou smlouvu a pustil se do obnovy zbrojního průmyslu, armády i zvláštních služeb. Funkční výzvědnou službu však nebyl schopen v tak krátké době vybudovat. Sovětská kontrarozvědka měla obrovský náskok a dokázala ho náležitě zužitkovat. Na německém území operovali takoví vynikající sovětští špioni jako Samsonov, Berman či Willy Leman (přezdívaný Breitenbach).

Spolková republika Německo

Po vítězství nad fašismem posloužil konflikt mezi SSSR a jeho spojenci jako důvod pro rozdělení Německa. V tomto politickém ovzduší byly do předních bojových linií opět nasazeny výzvědné služby. V červenci roku 1945 se na Postupimské konferenci sešly hlavy spojeneckých sil, aby společně dojednaly rozdělení Německa a Berlína na čtyři okupační zóny: sovětskou, americkou, britskou a francouzskou. Neshody mezi bývalými spojenci přerostly do nové fáze – protistrany potřebovaly znát plány svých protivníků a výsledkem bylo, že zřídily vlastní zpravodajské služby.  

Žánr: Dokument

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2005

Původní název: Krieg der Spione – Der Kreml Schlägt Zurück

Délka: 132 minut

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný