BMS – Válečné šílenství 1 – Hitlerovy tajné zbraně

Koho popudím tentokrát, když se opět budu citovat sám sebe s tím, že se domnívám, že vstupovat v současné době s nabídkou DVD do trafikového prodeje je šílenství? Přesto se v pondělí 4. října 2010 na pultech objevuje další titul, navíc z velmi zahuštěného prostoru válečných dokumentů. S označením Válečné šílenství -1 – Hitlerovy tajné zbraně za 49,- Kč díl, který je dle dostupných pramenů původně trojkou v celém cyklu, nabízeném na trhu od roku 2007 společností B.M.S., který nebudí zrovna nadšení komentujících. Jak se vyvíjely tajné zbraně ve Třetí říši.

Další z řady válečných dokumentů Hitlerovy tajné zbraně nabízí originální archivní materiály o vývoji, testování a konečném použití několika z Hitlerových tajných zbraní. Hitler ve své chorobné naději nepřipouštějící si porážku stále prosazoval supertajnou výrobu nových zbraní. Bezpilotní střely V-1 se objevily jako první plody úsilí nejlepších vědců nacistického Německa. Po nich následovaly rakety V-2, jejichž vývoji byla udělena absolutní priorita. Přesto již nikdo nepochyboval o tom, že konec války je blízko! V dokumentu je použito množství vzácných a málo známých archívních materiálů.

Otázkou je, kde je pravda, u všech dílů je hodnocení poměrně vysoko, k 70 procentům, ale ani jeden komentář pochvalný: Hodně stručné dějiny 2. světové války s velmi malým důrazem na tajné zbraně. Mluví se tu jen o V1 a V2.

Dle odborníků na válečnou tematiku: DVD série Válečná šílenství nejsou materiálem určeným pro historiky a odborníky, nepřináší příliš mnoho neznámých či dříve nezveřejněných záběrů, ale spíše je určen pro amatérské zájemce o tuto oblast. Svou hodinovou stopáží a dvojjazyčnou verzí (česky a anglicky) jsou DVD disky určené spíše nenáročnému divákovi, který nepotřebuje mít okomentovaný každý záběr, a který se spokojí s určitým zjednodušením ve vyprávění v rámci jednotlivých kapitol. DVD si ani nekladou za cíl stát se kompletním průvodcem jednotlivými oblastmi, protože to v tomto rozsahu není ani dost dobře možné.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: datace se rozchází v rozmezí 1991 až 2005

Původní název: Hitler’s Secret Weapons

Délka: 53 minut

Režie a scénář: Andy Aitken

Produkce: Dave Flitton, David McWhinnie

Střih: Helen Murray

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky:

Obraz: PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný