Hollywood Classic Entertainment/Reflex – Čingischán

Tak jsme minule přechválili den před jeho sklonkem dřív, než jsme se stačili navečeřet. Tento týden Hollywood Classic Entertainment v ediční řadě, podporované časopisem Reflex, přináší ve čtvrtek 7. října 2010 za stálých 99,- Kč dokument z díly BBC Čingischán, který má opět jen 50 minut. Nicméně pokud jste byli spokojeni s předchozí nabídkou pana režiséra, pak víte, do čeho jdete…

Jeho život se stal legendou. Brutální tyran nebo muž s vizí?

Jeho jméno zná snad každý, jeho život se stal legendou. Dodnes si mnoho lidí myslí, že byl ztělesněním zla, krutým barbarem, který zahubil miliony lidí. Ale skutečný charakter Čingischána je mnohem složitější. Byl největším dobyvatelem, jehož země se neměřila v tisících, ale v milionech mil. Ačkoliv vzešel z nuzných poměrů, dokázal sjednotit mongolské kmeny a vytvořit armádu, z níž šel strach.

Klademe si otázku: jak tento nevzdělaný člověk proměnil znesvářené mongolské kmeny v mocný národ? A jak změnil mongolské hordy v disciplinovanou bojovou sílu? V armádu s převratnou taktikou a důmyslnými zbraněmi, která se nakonec chystala dobýt i Evropu. Po jeho smrti shromáždili jeho dědicové epické zprávy o jeho životě a nazvali je Tajná historie Mongolů. Spolu s čínskými a perskými prameny a pracemi četných badatelů je tato zpráva podkladem k portrétu této mimořádné osobnosti. Fascinují portrét jednoho z nejslavnějších imperátorů ožívá!

Hodnocení kolem 80 procent: Stručné, zábavné a velmi hezké na pohled. Rýpavé hlasy jen připomínkují, že chybí hlubší ponoření do dané problematiky a jde „jen“ o základní představu o dané éře.

Zadní strana obalu

Žánr: Dokumentární / Biografický / Drama / Historický

Země původu: Velká Británie / Německo

Rok vzniku: 2005

Délka: 50 minut (49:54)

Původní název: Genghis Khan

Světová premiéra: 25. dubna 2005

Režie: Edward Bazalgette

Scénář: James Chambers, Isabelle Grey, Julian Simpson

Produkce: Edward Bazalgette, Phil Dolling, Eamon Fitzpatrick

Vedoucí výroby: Phil Dolling

Hudba: Ty Unwin

Kamera: Christopher Titus King

Střih: Elliott McCaffrey

Kostýmy: Tomasz Biernawski

Společnost: British Broadcasting Corporation / Discovery Channel / RTL Television GmbH

Natáčeno: Mongolsko / Čína

Hrají: Orgil Makhaan (Čingischán), Unubold Batbayar (mladý Temujin), Unurjargal Jigjidsuren (Subodei), Erdenetsetseg Bazarragchaa (Hoelun), Ankhnyam Rachaa (Borte), Bayarkhuu Purvee (Jamuka), Alisdair Simpson (vypravěč), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný