MagicBox – Pán prstenů: Dvě věže

Společnost Magic Box v sobotu 9. října 2010 za 199,- Kč vydává prostřední díl trilogie Pán prstenů: Dvě věže. Navzdory všem protivenstvím pokračuje skupina odvážných v cestě za záchranou světa. Pokračování velkolepé fantasy ságy, ze které se světu zatajil dech.

Druhý díl filmové ságy o nebezpečném putování, jehož cílem má být zničení prokletého prstenu moci, začíná tam, kde díl první skončil. Opět je hlavním hrdinou hobit Frodo. Ten získal od svého příbuzného Bilba magický prsten, po kterém touží temný Sauron. Tak se dostal do samotného centra souboje mezi silami světla a temnot. Frodo pokračuje v cestě na vrchol sopky, aby zde prsten jednou provždy zničil.

Společenstvo prstenu, které mělo doprovázet hobita Froda na cestě do Mordoru, se rozpadlo. Frodo, který nese prsten Temného pána Saurona, aby ho vhodil do ohně Hory osudu, protože jedině tak mohou být prsten i jeho pán zničeni a tím zachráněn svět, pokračuje v cestě společně se svým přítelem Samem. Bloudí horami, kde se jim podaří zajmout Gluma, který je sledoval. Slizký zbabělý tvor přísahá, že Froda dovede k branám Mordoru.

Skřeti, kterým se podařilo zajmout hobity Smíška a Pipina, spěchají se zajatci k Sauronovu spojenci, čaroději Sarumanovi. Po jejich stopách chvátají ostatní členové Společenstva – hraničář Aragorn, elf Legolas a trpaslík Gimli.

Válka ale už začala. Saruman posílá své vojsko do království Rohan, kterému vládne král Théoden. Ten je však neschopný proti útočníkům zasáhnout, protože je ovládán Sauronovým kouzlem a našeptáváním jeho zrádného služebníka Grímy. Na jeho podlou radu král vypoví ze země věrného maršála Éomera, který ho nabádal k boji.

Zatímco Frodovi se Samem se s pomocí Gluma podaří projít zrádnými bažinami, Smíšek a Pipin využijí hádky mezi hladovými skřety a utečou z jejich zajetí do velkého hvozdu, kde je zachrání ent Stromovous, obrovské stvoření, které vypadá jako živý strom. To ovšem netuší Aragorn a jeho přátelé, kteří po hobitech nepřestávají pátrat.

Místo nich však v hvozdu narazí na Gandalfa, kterého považovali za mrtvého. Společně se pak vydají za Théodénem, kterého Gandalf mocným kouzlem zbaví zakletí. Král se probere, zbaví se proradného našeptávače Grímy a rozhodne se odvést svůj lid do mohutné horské pevnosti nazývané Helmův žleb. Zatímco Aragorn, Gimli a Legolas jdou s ním, Gandalf se vydá pro pomoc.

Frodo a Sam se skutečně dostanou s pomocí Gluma před brány Mordoru. Zjistí však, je příliš dobře střežená, aby se tudy dostali dovnitř. Glum si vzpomene na jinou cestu, kudy se dá dovnitř proniknout, Sam mu však nevěří a domnívá se, že je tvor posedlý prstenem chce vlákat do pasti.

Aragorn se cestou do Helmova žlebu seznámí s královou neteří Éowyn, které se odvážný hraničář líbí. Když zvědové objeví nepřátele, kteří je pronásledují, Théodén pošle ženy a děti do pevnosti, zatímco muži se utkají s pronásledovateli v krvavé bitvě. Podaří se jim zvítězit, i když za cenu velkých ztrát.

V Helmově žlebu se strhne velká bitva. Stateční obránci, podporovaní oddílem elfských lučištníků, stojí proti desetitisícové Sarumanově armádě. Bojují statečně, přesto by však podlehli, kdyby se v poslední chvíli neobjevil Gandalf s Éomerem a jeho muži. Podaří se jim strhnout vítězství na svou stranu, byť za cenu obrovských ztrát.

Entové, kteří zjistí, že Saruman pokácel mnoho stromů, mezi nimiž bylo i hodně Stromovousových dobrých známých, se rozhodnou zlému čaroději pomstít. Prolomí hráz a zatopí Sarumanovu pevnost. Čaroděj je poražen, ale Gandalf tuší, že odplata na sebe nenechá dlouho čekat. Frodo a Sam pokračují v cestě do Mordoru.

Žánr: Fantasy / Akční / Dobrodružný / Drama

Země původu: Nový Zéland / USA / Německo

Rok vzniku: 2002

Délka: 171 minut

Původní název: The Lord of the Rings: The Two Towers

Světová premiéra: 5. prosince 2002 – USA

Kinopremiéra v ČR: 16. ledna 2003

Režie: Peter Jackson

Námět: J. R. R. Tolkien (román „The Two Towers“)

Scénář: Frances Walsh, Philippa Boyens, Stephen Sinclair, Peter Jackson

Produkce: Peter Jackson, Michael Lynne, Mark Ordesky, Barrie M. Osborne, Rick Porras, Jamie Selkirk, Robert Shayne, Fran Walsh, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Hudba: Howard Shore

Kamera: Andrew Lesnie

Střih: Michael Horton

Kostýmy: Ngila Dickson, Richard Taylor

Společnost: New Line Cinema / WingNut Films / The Saul Zaentz Company

Natáčeno: Nový Zéland

Hrají: Bruse Allpress (Aldor), Sean Astin (Samvěd Sam Křepelka), John Bach (Madril), Cate Blanchett (Galadriel), Orlando Bloom (Legolas Greenleaf), ), Billy Boyd (Peregrin Pipin Bral), Jed Brophy (Sharku/Snaga), Sam Comery (Éothain), Brad Dourif (Gríma Červivec), Calum Gittins (Haleth), Bernard Hill (Theoden), Bruce Hopkins (Gamling), Paris Howe Streve (Théodred, princ Rohanský), Christopher Lee (Saruman Bílý), Nathaniel Lees (Uglúk), John Leigh (Háma), Robbie Magasiva (Mauhur), Robyn Malcolm (Morwen), Ian McKellen (Gandalf Bílý), Dominic Monaghan (Smíšek Brandorád), Viggo Mortensen (Aragorn), Miranda Otto (Eowyn), Craig Parker (Haldir), John Rhys-Davies (Gimli/hlas Stromovouse), Andy Serkis (Sméagol/Glum), Olivia Tennet (Freda), Ray Trickett (Bereg), Liv Tyler (Arwen), Karl Urban (Eomer), Stephen Ure (Grishnákh), Hugo Weaving (Elrond), David Wenham (Faramir), Elijah Wood (Frodo Pytlík), Sean Bean (Boromir), Peter Jackson (bojovník), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky, chorvatsky, rumunsky, srbsky, bulharsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ?