Eusebius – Případ nevěrné Kláry

Eusebius nabídne v pátek 15. října 2010 z katalogu MagicBoxu další domácí film Případ nevěrné Kláry za snad zase 49,- Kč. Italsko-česká adaptace známého románu Michala Viewegha. Krimikomedie na téma žárlivosti a intrik.

Román Michala Viewegha Případ nevěrné Kláry vyšel v roce 2003. Jeho filmovou adaptaci měl původně realizovat Filip Renč, nakonec však film vznikl v koprodukci Jean Vigo Italia, Medusa Film a IN Film Praha.

 

Miloval Kláru. Miloval ji opravdově, hluboce a šíleně. A z jeho šílené lásky se zrodila žárlivost. Zbytečná, nekonečná a hlavně nebezpečná.

 

Mladý talentovaný italský hudebník Luca žije v Praze se svou krásnou přítelkyní, studentkou Klárou. Asi by jim nic nescházelo, kdyby Luca na Kláru chorobně nežárlil. Touha odhalit Klářinu nevěru s jejím lektorem přivede Lucu až do detektivní kanceláře, kterou vede jeho naprostý protipól Denis. Ten přebývá se svou ženou Rút ve vzácně harmonickém a otevřeném vztahu, který zpestřují vzájemně tolerované románky obou manželů. Ruth se netají dobrodružstvími s jinými muži a Denis zase udržuje milostný vztah s kolegyní v detektivní agentuře Ninou, rozvedenou matkou dvou dětí.

 

Luca sice Denisův přístup k partnerským vztahům nechápe, přesto si ho najme, aby obstaral usvědčující důkazy Klářiny nevěry. Denis se vrhá do práce a brzy začne být nejen jemu jasné, že Kláru nepozoruje už jen z profesních důvodů. Začíná se zpronevěřovat vlastním zásadám, což může mít tragické následky.

 

 

 

Na obzoru se rýsuje milostný trojúhelník, který má nebezpečně ostré hrany. Sledování zavede hlavní hrdiny do magického prostředí italských Benátek, kde přichází nečekané finále, které potvrzuje, že ne vždy jsou všechny věci a osoby takové, jaké se nám zdají.

Film si vysloužil označení nejnepovedenější Vieweghovské adaptace a domácí publikum mu dává 108. příčku ve dvoustovce nejhorších filmů na csfd.cz s 18 procenty: Velmi špatná telenovela říznutá klasickým italským softP.

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama

Země původu: Itálie / Česká republika

Rok vzniku: 2009

Délka: 89 minut

Alternativní název: Il Caso dell’infedele Klára

Světová premiéra: 27. března 2009 – Itálie

Kinopremiéra v ČR: 11. června 2009

Režie: Roberto Faenza

Námět: Michal Viewegh

Scénář: Roberto Faenza, Marzio Casa, Maite Bulgari Carpio, Valentina Leotta, Hugh Fleetwood

Produkce: Rudolf Biermann, Elda Ferri, Fabrizio Sergenti, Castellani, Ludvík Mareček, Giulio Cestari

Hudba: Giovanni Venosta

Kamera: Maurizio Calvesi

Střih: Massimo Fiocchi, Francesco Bilotti

Kostýmy: Grazia Materia, Tereza Kučerová

Zvuk: Petr Čechák

Společnost: Jean Vigo Italia / Medusa Film / In Film Praha

Natáčeno: Praha, Česká republika / Benátky, Itálie

Hrají: Laura Chiatti (Klára), Iain Glen (Denis), Pavlína Němcová-Baraková (Ruth, detektivova manželka), Anna Geislerová (profesorka Smidtová), Miroslav Šimůnek (Pavel), Zuzana Fialová (vyšetřovatelka-detektiv), Claudio Santamaria (Luca), Dorota Nvotová (Sandra), Yemi Akinyemi (Matroš), Sabina Began (průvodkyně), Pavlína Bakarová, Matyáš Valenta (Matyáš), Kierston Wareing (Nina), Adriano Wajskol (detektiv), Jáchym Kraus, Věra Křesadlová (Denisova klientka), Dinah Geiger (doktor), Daniela Merlo (zdravotní sestra), Stanislava Bartošová, Vanessa Biermannová, Veronika Hladká, Filip Kanda, Vladimír Kulhavý, Giulia Manganelli, Adam Růžička, Filip Růžička, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (2,35:1)

Bonus: Trailer, Zelený démon (videoklip Lucie Bílé, 3:03)