Amercom – Stíhači v boji 11 – Letecké souboje – Blízký východ

Vydavatelství Amercom v ediční řadu Stíhači v boji – Letecké souboje ve středu 20. října 2010 pokračuje dalším diskem s názvem Blízký východ za 69,- Kč. Jedná se o další díl seriálu Dogfights, který vysílala Česká televize. 

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

S pomocí moderní počítačové animace se ocitnete v kokpitu izraelských letounů Mirage III a F-15 v boji s arabskými piloty na nestárnoucím MiGu 17, novějším MiGu 19 a nejnovějším MiGu 21 během tzv. Šestidenní války v roce 1967. Zblízka sledujte letecké bitvy a taktiku pilotů. 

 

Z kotle blízkovýchodních válek vyšlo izraelské vojenské letectvo jako jedna z nejkvalitnějších bojových jednotek. Přestože často čelili velké početní převaze, Izraelci získali v moderní éře vzdušného boje vyšší počty leteckých vítězství, než jiná současná letectva světa.

 

Náš příběh začíná 7. červen 1967. Vypukla tzv. šestidenní válka. Tři izraelské stíhačky Mirage směřovaly k jižnímu cípu Sinajského poloostrova. Pro 119. letku bylo posledním úkolem dne udeřit na egyptské tanky v blízkosti jedné soutěsky na Sinaji. Arabské země shromáždily na izraelských hranicích invazní armády. Než ale stačily zaútočit, Izraelci proti nim provedli bleskové letecké údery. Nyní sváděli boje na široké frontě v Egyptě, Sýrii a Jordánsku.

 

V průběhu 60. let arabské země sousedící s Izraelem získaly v počtu bojových letounů převahu téměř pěti ku jedné. Nejrozšířenějším strojem v arabském světě byl osvědčený sovětský MiG-17. Jednalo se sice o podzvukový letoun, ovšem robustní jako tank a výjimečně obratný. V reakci na dodávky moderních sovětských letadel do arabských zemí si izraelské vojenské letectvo opatřilo v roce 1962 letouny Mirage III francouzské výroby. Byl to lehký stíhač s delta křídlem, schopný vyvinout rychlost dva Machy a určený primárně k útokům z rychle dosažené výšky na nepřátelské bombardéry. Izrael zakoupil 72 těchto nových strojů. Pro pilotování Mirage vybírali jen ty nejlepší z nejlepších. Mirage byl velmi výkonný letoun. A přitom snadno ovladatelný. Původní výzbroj sestávala jen z radarem řízených střel, Izrael ovšem trval na kanonu. Jeho letecká doktrína počítala s bojem na blízkou vzdálenost a užitím hlavňové zbraně. Tento způsob boje důkladně cvičili a vynikali v něm. 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 45 minut 

Původní název: Dogfights of the Middle East

Rok vzniku: 2007

Režie: Robert Kirk

Scénář: Cynthia Harrison. Brooks Wachtel 

Produkce: Tony Alunni, Cynthia Harrison, Jason McKinley, Brooks Wachtel 

Hudba: Randy Jones

Společnost: Digital Ranch / History Chanel

Hrají: Phil Crowley (vypravěč), generálmajor Giora Romm, Lon O. Mordeen, brigádní generál Ran Ronen, plukovník Danny Shapira, brigádní geenrál Moshe Melnik, generálmajor Eitan Ben Eliyahu, a další  

 

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: 

Bonus: