ABCD Video/IMAX – Erupce hory St. Helens

Ve středu 27. října 2010 se ve Sběratelské edici filmů IMAX na pultech díky ABCD video objeví s pořadovým číslem 31 za 49,- Kč další DVD s názvem Erupce hory St. Helens.

Film nominovaný na Oscara v kategorii Nejlepší krátký dokument.

 

"Erupce hory Svaté Heleny" zaznamenává katastrofické události jedné z nejproslulejších přírodních pohrom Ameriky, zachycuje dva dramatické výbuchy, které začaly v neděli 18. května 1980 v 8.32 hodin. Když erupce skončily, ztratil kdysi krásný symetrický kužel vysoký 3200 metrů 7 miliard kubických metrů ledu, kamene a hlíny a jeho výška se snížila o 420 metrů.

 

Film byl natočen ve formátu IMAX a obsahuje záběry natočené ze záchranných helikoptér, které pročesávaly oblast při hledání přeživších po první erupci. Tyto úžasné scény zachycují nadpozemskou krajinu bláta, popela a dýmajících kráterů, které jsou v kontrastu s původní scenérií sněhem pokrytých vrcholků a křišťálově čisté vody jezera Spirit před výbuchem.

 

Prostřednictvím filmu navštívíme oblast znovu po deseti letech. Po takové devastaci je překvapující vidět neuvěřitelně rychlé znovuzrození krajiny. "Erupce hory Svaté Heleny" je oslavou přírody a ukazuje sílu přírody ničit i léčit, v cyklu zkázy a tvoření, který neustále mění svět, ve kterém žijeme.

 

Academy AwardTM Nominee 1981 Best Short Documentary.

 

Původní film, v roce 1981 nominovaný na Oscara v kategorii nejlepší krátký dokument, byl rozšířen o další záběry a obsahuje i snímky z roku 1990.

 

Kapitoly:

 

1. Kaskádové pohoří

2. Erupce

3. Záchranné operace

4. Zóna výbuchu

5. Kráter

6. Další výbuchy

7. O 10 let později

8. Závěrečné titulky

Zadní strana 

Žánr: Dokument

Země původu: USA  

Rok vzniku: 1980

Původní název: The Eruption of Mount St. Helens!

Délka: cca 30 minut (27:42)

Režie: George Casey 

Scénář: George Casey 

Společnost: Graphic Films

Natáčeno: Mount St. Helens, Mount St. Helens National Volcanic Monument, Washington, USA

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 2.0 česky  

Titulky: česky, anglicky   

Obraz: barevný PAL 4:3 

Bonus: Obrázky vulkánu (25 minut – 24:15), Ukázky z filmů IMAX (20 minut – 12:59)