Aha! – Ďábel nosí Pradu

Až dosud jsme jen tak nezávazně plkali a tipovali, ale nyní to vypadá, že na naše úvahy bohužel došlo. V rámci nově oznámené Romantické edice deníku Aha! měl vyjít jako první kousek v úterý 3. listopadu 2009 za rovných 99,- Kč film Ďábel nosí Pradu. Měla by k němu zdarma být dárková krabice na celou plánovanou řadu. Zatímco já jsem v úterý v marné snaze dostat film do ruky obíhal město a okolí, dámy na Dámě vyšťouraly, že z technických důvodů (jakési problémy s balením) je odsunut termín expedice na pulty až na středu. A ve středu 4. listopadu 2009 opravdu možno koupit.  

Aha! dříve zásobovalo trh přepočetnými tituly, jenže pak nadešlo období, kdy se vydavatel – North Video – přesunul do jiného tábora. Určitou dobu se logo deníku objevovalo například na některých titulech DVD edice, aktuálně se objevila dvojice domácích titulů za mírně zvýšenou cenu a nyní čeká osm oznámených titulů za FilmXovou cenu. Útěchou může být, že i když se edice jmenuje romantická, některé tituly toto vymezení silně překračují (třeba taková Válka Roseových) a navíc to podle popisů a obrázků vypadá na minimálně slim krabičky a neošizené disky (kompletní bonusová, jazyková a titulková výbava). Po prvním titulu budeme chytřejší.

 

 

A co o docela kladně hodnoceném filmu praví reklamní text:

 

Meryl Streep a Anne Hathaway se představují v hlavních rolích po všech stránkách zábavného filmu Ďábel nosí Pradu, jenž byl natočen podle veleúspěšného humoristického románu spisovatelky Lauren Weisberger. Mladičká Andy Sachs pracuje jako asistentka nesnesitelně náročné editorky newyorského módního časopisu Mirandy Priestly. Andy má sice práci, o které sní miliony dívek, ale ve skutečnosti je jen Mirandiným fackovacím panákem a někdy jí jde doslova o život! Ďábel nosí Pradu je svěží, vtipný a kouzelný film, jehož kvality podporují i skvělé herecké výkony Stanleyho Tucciho a Emily Blunt ve vedlejších rolích. Navíc DVD obsahuje spoustu bonusů, které prostě musíte mít.

 

 

A trochu detailněji:

 

V závratném světě newyorské módy, kde se velikost S mění v M, včerejší X je už XL a nepovedený účes může zabít celou vaši kariéru, je časopis Runway vysněným Olympem. Pod vedením nejmocnější ženy módního průmyslu Mirandy Priestly, která mu vládne tvrdou rukou s dokonale pěstěnými nehty, je Runway obávaným testem, kterým musí projít každý, kdo chce v tomto světě něco znamenat. Při plnění svého poslání – učinit z Runway módní bibli pro New York a tudíž i pro celý svět – nepřipustí, aby jí cokoliv stálo v cestě – včetně dlouhé řady asistentek, které nesplnily její očekávání. Je to práce, ve které nemůže vydržet nikdo, kdo má alespoň špetku sebeúcty – ale zároveň místo, pro nějž by milion mladých žen z New Yorku dokázalo zabít.

 

 

Místo Mirandiny asistentky by mohlo být bránou do velkého světa módy pro čerstvou absolventku prestižní vysoké školy Andy Sachs. V nevýrazném oblečení, které ji pasuje spíše na nesmělou studentku než na moderní ženu, působí mezi armádou superštíhlých módních dračic, křižujících chodby manhattanské centrály časopisu v botách na jehlovém podpatku, jako pěst na oko. Už během první návštěvy jí začíná být jasné, že úspěch v tomhle průmyslu vyžaduje víc než jen nadšení a odhodlání. Miranda má sice celý módní svět obtočený kolem prstu, ale má velké potíže najít a udržet si dobrou asistentku. Andy se pro tuhle práci naprosto nehodí. Má však něco, co ostatní adeptky postrádají: Nehodlá se smířit s neúspěchem.

 

 

Aby se stala perfektní asistentkou, musí se změnit podle Mirandiných představ. Brzy umí – k nevelkému nadšení svého přítele – mluvit jako prvotřídní znalec moderních trendů, chodit jako modelka a už si za žádných okolností neplete Dolceho s Gabbanou. Čím více však vidí očima Mirandy, tím více si uvědomuje, že její nový svět je úžasné, avšak velmi nelítostné místo – a že uspět v něm někdy vyžaduje velké oběti.

 

Předlohou filmu je stejnojmenný knižní hit z pera Lauren Weisberger, který strávil šest měsíců na žebříčku bestsellerů The New York Times a byl přeložen do 27 jazyků. Režíroval ho David Frankel, který zkoumal vrtochy módního světa a celebrit již v úspěšném seriálu Sex ve městě.

 

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 105 minut

Původní název: The Devil Wears Prada

Světová premiéra: 29. června 2006

Premiéra v kinech ČR: 26. října 2006

Režie: David Frankel

Námět: Lauren Weisberger (román)

Scénář: Aline Brosh McKenna

Produkce: John Bernard, Joseph M. Caracciolo Jr., Wendy Finerman, Karen Rosenfelt

Hudba: Theodore Shapiro

Kamera: Florian Ballhaus

Střih: Mark Livolsi

Kostýmy: Patricia Field

Společnost: Fox 2000 Pictures / Twentieth Century-Fox Film Corporation / Peninsula Films

Natáčeno: Paříž, Francie / New York, USA

Hrají: Meryl Streep (Miranda Priestlyová), Anne Hathaway (Andrea ‚Andy‘ Sachsová), Emily Blunt (Emily Chaltonová), Stanley Tucci (Nigel), Simon Baker (Christian Thompson), Adrian Grenier (Nate), Tracie Thoms (Lilly), Rich Sommer (Doug), Daniel Sunjata (James Holt), David Marshall Grant (Richard Sachs), James Naughton (Stephen), Tibor Feldman (Irv Ravitz), Rebecca Mader (Jocelyn), Jimena Hoyos (Lucia), Gisele Bündchen (Serena), George C. Wolfe (Paul), John Rothman (editor), Stephanie Szostak (Jacqueline Folletová), Colleen Dengel (Caroline), Suzanne Dengel (Cassidy), Hiedi Klum (sama sebe), Valentino Garavani (sám sebe), Bridget Hall (sama sebe), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky

Titulky: anglicky, arabsky, česky, dánsky, hebrejsky, polsky, portugalsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: komentář režiséra, producentky, kostýmní návrhářky, scénáristky, střihače a kameramana; vynechané scény s komentářem režiséra; film o filmu; nepovedené záběry; trailer

Nikdy bych nemyslel, že shánění DVD může být hazard se zdravím. V tom počasí, které aktuálně panuje, jsem byl nucen oběhat půl města, abych našel tu jednu trafiku ze čtyř, kde tenhle kousek opravdu dostali… Takže jen co jsem  se usušil a ohřál, mám pro případné zájemce pár rychlých obrázků:

Prodejní balení 

Obsah krabičky 

Složený lepenkový box na celou edici