Codi – Německá letadla – reaktivní válečná letadla a střely V-1 a V-2

Edice Druhá světová válka vydavatelství Codi stále pokračuje a ve čtvrtek 4. listopadu 2010 bychom se měly dočkat v pořadí již 62. dílu, za 49,- Kč to bude disk s názvem Německá letadla – reaktivní válečná letadla a střely V-1 a V-2

Tímto DVD dostává do rukou každý fanoušek letecké historie další výjimečný dokument. Prostřednictvím často unikátních filmových záběrů projde krok po kroku historií německého turboreaktivního letounu Heinkel He-178, který vzlétl do vzduchu v roce 1939 jako prvé letadlo na světě poháněné proudovým motorem.

 

 

 

Pozná peripetie vývoje a zkoušek prvého německého vojenského proudového letounu Heinkel He-280 i jeho (z hlediska nacistického Německa) nepříznivý osud. Obrazově velmi podrobně bude seznámen s historií a exploatací raketového přepadového stíhače Messerschmitt Me-163 Komet včetně takových detailů, jako je manipulace s letounem po přistání, plnění jeho nádrží, atd.

 

 

 

Neméně podrobně a objevně seznámí tento disk i s historií prvého nasazeného reaktivního stíhače druhé světové války, Messerschmittu Me-262 Schwalbe. Unikátní záběry z německého instruktážního filmu o tomto letounu mohou být i pro mnoho znalých překvapením. Rozhodně zajímavé jsou i záběry, dokládající historii prvého německého proudového bombardéru Arado Ar-234 Blitz.

 

 

 

Zvláště dokumenty zkoušek prototypů, včetně „pokusného“ přistání s neodhozeným „odhazovacím“ podvozkem byly dosud téměř neznámé. Bonbónkem na dortu pak jsou filmové dokumentární záběry o historii a nasazení německé létající pumy Fieseler Fi-103, neboli V-1 a především první bojově použité raketové střely s kapalinovým motorem, von Braunovy A-4, neboli V-2.

 

 

 

Zvláště posledních cca osm minut, zachycujících celý postup odpálení rakety od jejího sundání ze železničního vagónu přes převoz speciálními automobily, vyzbrojením bojovou hlavicí, vztyčením na polní odpalovací rampě a natankováním, až po odstartování , je i pro opravdové fajnšmekry skutečným zážitkem. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 55 minut (54:18)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi