Filmexport Home Video – Válka špionů 3: Kreml vrací úder (SSSR versus USA)

Filmexport Home Video ve středu 10. listopadu 2010 vydává další digipack za 99,- Kč a pokračuje v dokumentech z ruských archivů diskem Válka špionů 3: Kreml vrací úder – SSSR versus USA.

Spojené státy až do počátku první světové války žádnou výzvědnou službu ani kontrarozvědku v pravém slova smyslu neměly. Bolševická revoluce v Rusku v říjnu 1917 úplně zamíchala karty geopolitické hry tehdejších mocností. Prvním americkým zvědem v Sovětském svazu se stal Xenophon Kalamatiano. Vydejte se s námi prozkoumat počátky antagonismu a následné zuřivé války zpravodajských služeb dvou největších supervelmocí 20. století. Nabídneme vám kaleidoskop dosud neznámých operací tajných služeb obou mocností, opojné úspěchy i skandální neúspěchy, archivní materiály a vzpomínky bývalých agentů CIA a KGB.

Epizody seriálu:

Spojené státy americké a ruská revoluce (44 min.)

Ve stínu atomové bomby (44 min.)

Studená válka (44 min.)

Ruská revoluce

Spojené státy až do počátku první světové války žádnou výzvědnou službu ani kontrarozvědku v pravém slova smyslu neměly. Bolševická revoluce v Rusku v říjnu 1917 úplně zamíchala karty geopolitické hry tehdejších mocností. Prvním americkým zvědem v Sovětském svazu se stal Xenophon Kalamatiano a Ludwig Martens se zase zapsal do historie zpravodajských služeb jako první transatlantický agent sovětské výzvědné služby, která tehdy ještě byla v plenkách. Dokument líčí počátky antagonismu a následné zuřivé války zpravodajských služeb dvou největších supervelmocí ve 20. století.

USA a SSSR ve stínu atomové bomby

Nepřátelství mezi USA a SSSR se dále vyvíjelo. Sovětské výzvědné služby bojovaly o získání převahy na druhé frontě, jehož středobodem byl vývoj jaderné bomby. Zatímco na cestách vedoucích do Moskvy probíhaly líté boje, povolal Stalin šéfa sovětské rozvědky Pavla Fitina a agenta-rezidenta působícího na území Spojených států Vasilije Zarubina. Bylo naléhavě nutné nalézt způsob, jak zlepšit vztahy mezi SSSR a USA a přimět je k užší spolupráci. Mimoto chtěl Sovětský svaz zabránit tomu, aby si Velká Británie a Spojené státy rozdělily s Německem svět a vyhlásily válku SSSR.

Studená válka

Boj mezi zpravodajskými službami a špiony Spojených států amerických a Sovětského svazu v době studené války, jenž se stal klasickým námětem detektivek, je v plném proudu. Až do konce druhé světové války měl Sovětský svaz více než 250 agentů na území Spojených států, kteří dokázali proniknout na bezmála všechna federální ministerstva. Tento dokument vám nabídne kaleidoskop dosud neznámých operací tajných služeb obou supervelmocí, opojné úspěchy i skandální neúspěchy, archivní materiály a vzpomínky bývalých agentů CIA a KGB.

Žánr: Dokument

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2005

Původní název: Krieg der Spione – Der Kreml Schlägt Zurück

Výroba a scénář: Světlana Červonnaja

© TV Channel Russia, 2005

Délka: 3 x 44 minut

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný