FilmX – Paranoid Park

Sběratelská edice dobrých filmů týdeníku Reflex, konkrétně její III. řada FilmX, nabídne ve čtvrtek 18. listopadu 2010 za 99,- Kč s číslem 120 titul Paranoid park. Zločin a trest. Netečný pohled na dokonalou duševní prázdnotu jednoho teenagera.

Paranoid park je místo v americkém Portlandu, kde se pravidelně setkávají mladí skateboardisté. Jedním z nich je Alex, který kromě problému typického pro mladou generaci, řeší i rozvod rodičů a nepříliš idylický vztah s přítelkyní Jennifer. Všechny tyto problémy se pro něj stanou podřadnými v okamžiku, kdy Alex nechtěně způsobí smrt člena bezpečnostní stráže.

Paranoid Park je místem životního a morálního bilancování mladého Alexe, zástupce „grunge“ generace – nenaplněné, neklidné, nespokojené, stále pátrající po adrenalinových zkušenostech, které mají tragické následky.

Gus Van Sant natočil podle autentické literární předlohy Blakea Nelsona opět příběhově rozvolněný, ovšem nevšední a strhující portrét rozervané teenagerské mentality, za kterou získal výroční cenu v Cannes. Snímek vybrala redakce časopisu Cahiers du Cinema mezi deset nejzajímavějších filmů roku 2007.

Tajemný příběh vraždy v oregonském skateparku může být portrétem jednoho dospívajícího kluka, ale i celé generace… Obrazy filmu Paranoid Park jsou tak silné, že zesilují všednodennost až k závrati: režisér používá různé rychlosti obrazu, střídá filmový materiál, kombinuje úhly kamery, upozaďuje jednotlivé děje kolem hlavního hrdiny. Van Santův nevšední film je osvobozující v tom, že se na lidskou chybu dívá jako na moment, ve kterém může něco nového začít. Snímek působí jako halucinace, horečnatě se skládající vědomí po výjimečné životní události, nakrátko vytěsněné z paměti.

Kolem 70 procent: Nezávislý film takřka bez děje s dokonalou vizuální stránkou.

Zadní strana obalu

Žánr: Drama / Krimi / Mysteriozní

Země původu: Francie / USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 81 minut

Původní název: Paranoid Park

Světová premiéra: 21. května 2007 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 11. prosince 2008

Režie: Gus Van Sant

Námět: Blake Nelson (román)

Scénář: Gus Van Sant

Produkce: David Allen Cress, Neil Kopp

Kamera: Christopher Doyle, Rain Kathy Li

Střih: Gus Van Sant

Kostýmy: Chapin Simpson

Společnost: MK2 Productions / Meno Films / Centre National de la Cinématographie

Natáčeno: Burnside Skatepark, Portland, Oregon, USA / Coast, Oregon, USA / House of Louie – 331 NW Davis Street, Portland, Oregon, USA / Madison High School, Portland, Oregon, USA / Portland, Oregon, USA

Hrají: Gabe Nevins (Alex), Daniel Liu (detektiv Richard Lu), Jake Miller (Jared), Taylor Momsen (Jennifer), Lauren McKinney (Macy), Scott Patrick Green (Scratch), John Michael ‚Mike‘ Burrowes (ochranka), Grace Carter (Alexova máma), Jay ‚Smay‘ Williamson (Alexův táta), Christopher Doyle (strýc Tommy), Dillon Hines (Henry), Emma Nevins (Paisley), Brad Peterson (Jolt), Winfield Jackson (Christian), Joe Schweitzer (Paul), Oliver Garnier (Cal), Mubarak Ra’oof (skateboardista Ryan), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný