Řitka Video – Lazy Town 1. DVD

Zjevně pro některé tituly nejsem ten správný divák… Na konci týdne jsme se do katalogu společnosti Řitka Video podívali na další pokračování série Gormiti, nyní se pro změnu podívejme na další dětský titul, který u vydavatele vstoupil do již druhé sezony. K dispozici máme 1. DVD 1. série Lazy Town.

Nikdy jsem se nepokládal za přespříliš náročného filmového diváka, byť jsem ve své době byl členem různých filmových klubů, ba dokonce měl průkazku kina Ponrepo… Ale občas co je moc, to je moc – najdou se tituly, s nimiž mám potíž. Výše zmíněné Gormity jsem sice sledoval s útrpným výrazem, ale vcelku mi nedělalo problém dokoukat dva disky za sebou. Teď jsem ale narazil a nedokázal příslušný seriál dokoukat na jeden, ba ani na dva zátahy.

 

Takže co o tomto seriálu z líhně Jetix praví oficiální materiály:

Jeden z nejúspěšnějších seriálů současnosti.

 

Částečně hraný a částečně animovaný seriál si ihned po svém premiérovém odvysílání získal srdce diváků na celém světě a stal se jedním z nejúspěšnějších dětských titulů současnosti. V LazyTown je vše vzhůru nohama. Stephanie, optimistická dívka se zářivě růžovými vlasy, přichází do městečka a potkává bláznivý mix obyvatel, včetně nejlínějšího super darebáka na světě – Robbieho Rottena. Naštěstí pro Stephanie na LazyTown dohlíží svým pozorným okem Sportacus, atletický hrdina ve skvělé kondici, který neustále běhá, skáče, dělá salta a létá ve své futuristické vzducholodi, aby ochránil děti z LazyTown před Robbieho intrikami.

 

Mno, jak poznamenává jeden z uživatelských komentářů, takhle nějak asi vypadá noční můra Davida Lynche. Občas jsem měl tendenci pomlouvat japonskou kinematografii, ale po vysledování tohoto disku nevím nevím, co si myslet o islandské… Teď už se mi hudba Björk ani nezdá tak podivná.

 

Představte si mix bonbónů, lízátek a čokolád v prostředí, které se podobá pokřivenému světu Bartova Krysaře, jen nalakovaném na růžovo, kde se prochází parta gumáků (pamatuje na jejich výskyt na nejmenované komerční televizní stanici?), kteří tvoří „hojné" obyvatelstvo městečka (asi v tom počtu, jako tomu bylo v Jájovi a Pájovi). K tomu superkladný hrdina ze vzducholodi, který koná dobro tím, že metá salta, kozelce, hvězdy a vůbec skáče jak gumová opice – a to vše proto, že jí zdravě, především mrkev a jablka. Kladný hrdina musí mít svůj záporný protějšek, tím je tu jakási karikatura Jima Carreyho, konající zlo především tím, jaké hází držky. Záporný má být svou údajně neskutečnou leností – navíc mu vadí jakákoli cizí aktivita, takže v rámci toho, aby zabránil všem „dětem" v jejich konání a případné snaze o zdravý život je aktivnější, než veškerý zbytek obyvatelstva. No a to celé navěšeno na přítomnost holčičky, růžovoučko slaďoučké neteře místního starosty, která přijela na návštěvu a o níž se komentáře jednoznačně shodují, že je ztělesněním snů všech pedofilů…

 

Na disku jsou 4 epizody z celkového počtu 51:

Vítejte v Lazy Town (Welcome to Lazy Town)

 

Doktor Rottenstein (Dr. Rottenstein)

 

Sportovní den (Sports Day)

 

Hrdinou na jediný den (Hero For A Day)

Jak vlastně ta děvčica s chemlonovými přijela za strýčkem? V prvním díle říká, že ráda jezdí vlakem, ale když pomatený atlet brázdí nebe nad městem, ze kterého vedou – nevedou dvě cesty, nikde žádné koleje sto mil okolo? No nic, pokud to chcete přežít, vypněte mozek, nebo od obrazovky utečte daleko – ale pak se nedivte, když budou mít sledující děti nějaké podezřelé tiky…

 

Každý díl je o tom, že padouch je spravedlivě vytrestán, Sportakus všem nezištně zaskáká a Sophie si zazpívá alespoň tři písničky. Na imdb.com má seriál 62 procent, v čemž je vidět ta rozdílnost národních povah, protože na csfd.cz se pomocí 16 procent spolehlivě propracoval do dvoustovky toho nejhoršího.

 

Žánr: Komedie / Rodinný / Hudební / Sportovní  

Země původu: Island

Rok vzniku: 2004

Délka: každá epizoda cca 24 minut (24:42 + 24:41 + 24:41 + 24:41)

Původní název: Lazy Town

Režie: Magnús Scheving, Raymond P. Le Gué, Rufus Scott Church

Scénář: Magnús Scheving, Noah Zachary, Cole Louie, Rocky Garibaldi, Tom K. Mason, Dan Danko, Scott Gray, Magnús Scheving, Mani Svavarsson, Adam Peltzman

Produkce: Magnús Scheving, Ragnheidur Melsted, Raymond P. Le Gué, Mark Read, Brown Johnson, Kay Wilson Stallings, Richard Patrick

Produkce loutek: Ronlad Binion

Choreografie: Birna Bjornsdottir, Selma Bjornsdottir

Hudba: Mani Svavarsson

Kamera: Tomas Örn Tómasson

Střih: Eigvaldi J. Kárason

Kostýmy: Guðrún Lárusdóttir, María Ólafsdóttir

Společnost: LazyTown Entertainment / Truenorth Production / Les Entreprises Le Gué BV  – s podporou ministerstva průmyslu a obchodu

Natáčeno: Island

Hrají: Magnús Scheving (Sporacus), Julianna Rose Mauriello (Stephanie), Stefán Karl Stefánsson (Robbie Roten – Robbie Křivák)

Loutky: Ronald Binion (Pixel), Gudmundur Thor Karason (Ziggy), Jodi Eichelberger (Stingy), Amanda Maddock (Trixie), David Matthew Feldman (starosta Milford Meanswell, strýc Stephanie), Julie Westwood (Bessie Busybodyová)

České znění (2008): Jetix

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr epizody 

I zde je na začátku DVD upoutávka na časopis Koník Filly (nasbírej všech 48 úžasných koníků), dále časopis Překvápko (The Simpsons, Doba ledová, Želvy Ninja, Mašinka Tomáš, Crazy Frog – uvnitř hračka), princezny Filly – 21 dalších barevných a sladce sametových koníčků, figurky TMNT aneb dobře známí mutovaní zelení ninja hrdinové s krunýřem.

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádný

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1, podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: další DVD (náhledy obalů dalších titulů z katalogu)