DVD edice – Živí a mrtví

Další dobře hodnocený snímek v lednové várce DVD edice je nejlepší chorvatský válečný film všech dob Živí a mrtví za 49,- Kč. Vyšlo v pátek 21. ledna 2011.

Skupinka chorvatských fašistů obsadí strategicky důležitý bod v západní Bosně a zajme skupinu muslimů. Drží je jako rukojmí. Hlavní hrdina Martin jednoho zajatce zastřelí a ukradne jeho hodinky.

 

Poté se příběh přenáší do roku 1993, kdy Martinův vnuk Tomo přichází jako jeden ze šesti vojáků chorvatské armády na stejné místo. Tam bojují s bosenskými vojáky, které porazí. Několik jich zajmou, ale přichází rozkaz všechny zajatce zabít. Mezi zajatými vojáky je také vnuk muslima, který byl zabit Martinovým dědečkem.

 

V zahraniční 69 procent, csfd.cz dokonce 76 a dlouhý seznam ocenění: Válka je válka, nutí tě vyvraždit rodinu svého bývalého spolužáka nebo vystřelit mozek chlapovi jen proto, že stojí na druhé straně. Dvě časové roviny sledují paralelu mezi událostmi v Bosně a Hercegovině v roce 1943 a v roce 1993.

Zadní strana obálky 

Žánr: Fantasy / Válečný / Horor

Země původu: Chorvatsko / Bosna a Hercegovina

Rok vzniku: 2007

Délka: 87 minut

Původní název: Živi i mrtvi

Světové premiéra: 20. července 2007 – Chorvatslo (Pula Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 16. července 2009

Režie: Kristijan Milić

Námět: Josip Mlakić (román)

Scénář: Miro Barnjak, Ivan Pavličić

Produkce: Igor Nola, Miro Barnjak, Domagoj Pavić, Jasmin Duraković, Marijo Vikadin

Hudba: Andrija Milić

Kamera: Dragan Marković, Mirko Pivčević

Střih: Goran Guberović

Kostýmy: Vedrana Rapić

Společnost: Mainframe Productions / Olimp Produkcija / Porta Produkcija

Hrají: Filip Šovagović (Tomo/Martin), Velibor Topić (Vijali), Slaven Knezović (Čoro), Marinko Prga (Mali), Borko Perić (Robe), Miro Barnjak (Ivo), Enes Vejzović (Ferid/voják ABIH), Izudin Bajrović (Stojan), Ljubomir Jurković (Semin), Božidar Orešković (velitel), Robert Roklicer (ustašovský desátník Dane Boro), Zvonko Zečević (nadporučík Knez), Dragan Suvak (partyzán), Nino Sorić (Pejo), Nermin Omić (Masni), Zarko Luketina (vojenský policista ABIH), Muhamed Aljović (partyzán), Branko Repalust (řidič kamionu), Veljko Segarić, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 chorvatsky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: