Vapet – RKO 281 aneb Občan Kane

Po několika asijských mlátičkách Vapet v pondělí 29. listopadu 2010 nabídne jiný šálek čaje, velmi kladně přijatý televizní životopisný snímek RKO 281 aneb Občan Kane za 99,- Kč. Je považován téměř za génia. Má za sebou úspěchy nejen jako divadelní herec a režisér, ale také jako tvůrce strhující rozhlasové hry Válka světů. Další meta, kterou chce pokořit, je Hollywood…

Píše se rok 1940. Do Hollywoodu přichází pětadvacetiletý mladík, jemuž se všeobecně říká "zázračný chlapec". Jmenuje se Orson Welles. Má za sebou doslova raketový nástup. Holywood je dalším cílem tohoto mimořádně talentovaného i ambiciozního tvůrce a šéf studia RKO George Schaefer mu nabídne výjimečnou smlouvu. Díky ní bude mít Welles při natáčení svého filmu nevídanou tvůrčí svobodu, i když někteří mocní studioví šéfové, jako Louis B. Mayer z MGM, pochybují, že arogantní mládenec dokáže takové smlouvy skutečně využít.

 

Orson nejprve přemýšlí o adaptaci Conradova románu Srdce temnoty, ale poté, co se setká s tiskovým magnátem Williamem Randolfem Hearstem a jeho okouzlující milenkou Marion Daviesovou v luxusní rezidenci San Simeon, se rozhodne pro zcela jiný příběh. Příběh o bezohledném, tvrdém muži a jeho vzestupu k moci a bohatství. Předobrazem ústřední postavy filmu, jehož název bude znít Občan Kane, se stane právě Hearst. Orson požádá o pomoc scenáristu Hermana "Manka" Mankievicze a pustí se do práce, přestože oba vědí, na jak tenký led se pouštějí. Film se začne natáčet pod výrobním číslem 281 a kromě vedení studia RKO nikdo netuší, čí život Wellesovi posloužil jako inspirace.

 

Teprve když je film hotov, se Hearst dovídá pravdu a vyvine veškerý svůj vliv, aby zabránil jeho uvedení. Nemilosrdné vydírání šéfů jednotlivých studií má úspěch a zdá se, že osud filmu, který překročil veškerá hollywoodská tabu, je zpečetěn. Jenže ani Hearst není úplně všemocný a obrovské dluhy, do nichž je zapleten, mu zabrání dokonat dílo zkázy. 1. května 1941, v den Wellesových šestadvacátých narozenin, má Občan Kane premiéru v Palace Theatre v New Yorku.

 

Těsně předtím se mladý autor náhodou setkává v hotelovém výtahu se šestasedmdesátiletým mužem, který se jeho dílo pokusil zničit. Snaží se mu vysvětlit, že Občan Kane je víc než jen životní příběh jednoho muže. "Je to moralita o člověku, který dobyl celý svět, ale ztratil přitom duši…" A Hearst odpovídá: "Já jsem svou bitvu se světem vybojoval dávno předtím, než jste se tu objevil. Ta vaše však teprve začíná…"

Vysoko nad 70 procent: Strhující film, pyšnící se nejen výborným hereckým obsazením, o jednom z nejlepších a nejzvláštnějších filmů všech dob.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Životopisný

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1999

Délka: 84 minut (1:23:09)

Původní název: RKO 281

Světová premiéra: 20. listopadu 1999 – USA

Režie: Benjamin Ross

Námět: Thomas Lennon, Richard Ben Cramer (dokument "The Battle Over Citizen Kane")

Scénář: John Logan

Produkce: Su Armstrong, Diane Minter Lewis, Ridley Scott, Tony Scott, Chris Zarpas

Hudba: John Altman

Kamera: Mike Southon

Střih: Alex Mackie

Kostýmy: Stewart Meachem

Společnost: HBO Pictures / WGBH Boston / Scott Free Productions / Labrador Films / BBC Films

Natáčeno: Hollywood Sign, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Kenosha, Wisconsin, USA / Londýn, Velká Británie / St. Pancras Chambers, St. Pancras Station, St. Pancras, Londýn, Velká Británie

Hrají: Liev Schreiber (Orson Welles), James Cromwell (William Randolph Hearst), Melanie Griffith (Marion Daviesová), John Malkovich (Herman J. Mankiewicz), Brenda Blethyn (Louella Parsonsová), Roy Scheider (George Schaefer), Liam Cunningham (Gregg Toland), David Suchet (Louis B. Mayer), Fiona Shaw (Hedda Hopperová), Anastasia Hille (Carole Lombardová), Roger Allam (Walt Disney), Simeon Andrews (John Houseman), William Armstrong (pan Lewis), Jay Benedict (Darryl Zanuck), Ron Berglas (David O. Selznick), Paul Birchard, Neil Conrich (pan Thomson), Michael Cronin (Joseph Willicombe), Sarah Franzl (Dorothy Comingoreová), Briony Glassco (skriptka), Aaron Keeling (mladý Orson Welles), Joseph Long (Harry Cohn), Olivier Pierre (Sam Goldwyn), Adrian Schiller (Paul Stewart), Kerry Shale (Bernard Herrmann), Toby Whithouse (zvukař), Tim Woodward (Jack Warner), Angus Wright (Joseph Cotten), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávky na další tituly na začátku disku