Codi – Stíhací letadla druhé světové války zemí Osy

Série dokumentů, sjednocená názvem Německá letadla, sice byla ukončena, ale Codi v edici Druhá světová válka dál setrvává u tématu. Ve čtvrtek 9. prosince 2010 doletí na pulty Stíhací letadla druhé světové války zemí Osy za 49,- Kč

Je jen málo nových videodokumentů o letadlech druhé světové války, které dnes pro české diváky přinášejí něco nového. Toto DVD v tomto směru rozhodně ale dokáže překvapit. Skvělé, nepříliš známé či dokonce unikátní záběry stíhacích letadel hitlerovského Německa, fašistické Itálie a císařského Japonska, nebo jejich známé záběry ve vysoké a dosud neviděné kvalitě, to vše tvoří z daného disku velmi zajímavé dílo.

 

Nejlepší letadla světové války

 

Nepřátelské stíhačky 

 

Po kratším intermezzu dokumentárních záběrů o době vzniku Luftwaffe, mimo jiné s Heinkely He-51 či Arady Ar-68 v akci, přechází plynule do podrobného dokumentování historie symbolu Luftwaffe, Messerschmittu Bf-109. Velký prostor zde dostává i dvoumotorový Bf-110.

 

Bf-110 

 

Mimořádně zajímavé jsou ale i záběry ze služby a bojů italských stíhaček druhé světové války Fiat G-50 Freccia, Macchi M.C. 200 a jejich následovníků Fiatu G-55 a Macchi M.C. 202 Folgore.

 

Ani císařské Japonsko nezůstává pozadu, pro tento dokument jeho tvůrci dohledali velmi zajímavé záběry stíhačky Micubiši A6M Zero – Sen a dvoumotorového Ki-45 Nick, bojujícího relativně úspěšně proti americkým těžkým bombardérům útočícím na Japonsko. Tato dvě letadla vidíte i na unikátních záběrech z testů v USA.

 

Obrazovka z DVD 

 

Závěrečnou část uvozuje dokument o nástupci Bf-110, stroji nevalné pověsti Me-210, pak si ale rozhodně na své přijdou milovníci stroje Focke Wulf Fw-190, za pozornost rozhodně stojí zejména filmy ze zkoušek prototypu.

 

I reaktivní éra zde má své zástupce, od pokusného He-280, přes známou Me-262 Schwalbe po závěrečné záběry na Me-163A v letu. 

 

V menu čeká překvapení, přes slogany o stíhacích letadlech na obalu se disk jmenuje Nepřítelova bojová letadla.   

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 60 minut (59:16)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3  

Bonus: z nabídky Codi