Hollywood Classic Entertainment – Modrá Electra Glide

Hollywood Classic Entertainment ve středu 1. prosince 2010 udělá opět radost především pamětníkům (také Vaše děti odmítají sledovat filmy, které jsou starší než aktuální rok minus jedna?). V digipackové krabičce Filmopolis za 99,- Kč přijíždí Modrá Electra Glide. Dobrej polda, silná motorka, špatná silnice.

John Wintergreen je policista na motorce. Spolu se svým kolegou Zipperem hlídkuje na silnici a sní o tom, že se jednou stane detektivem.

Příležitost se mu brzy naskytne u vyšetřování vraždy. Jeho nadšení ale zanedlouho narazí na bezdůvodné násilí a korupci ve vlastních řadách a Wintergreenovo vystřízlivění neodvratně spěje k tragédii…

Kultovní příběh maloměstského policajta na motorce, který musí čelit záplavě deziluzí, změn a násilí a bere spravedlnost do vlastních rukou.

Jediný film Jamese Williama Guercia, držitele Grammy za eponymní album Blood, Sweat and Tears a dlouholetého producenta kapely Chicago (zpěvák Peter Cetera hraje pašeráka drog Zemca a ve filmu se objeví i další její členové), byl natočen podle skutečné události: v květnu 1969 zastřelili dva dlouhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen na arizonské silnici policistu na motorce.

John Wintergreen (Robert Blake) je policista, který se svým partnerem Zipperem (Billy Green“ Bush) hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.

Potisk DVD

Guercio vyrůstal na filmech, které promítal v kině jeho otec, nadšený obdivovatel Johna Forda, a je to na jeho díle znát. A nejen proto, že se natáčelo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál známý Conrad L. Hall (držitel Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Závěrečný záběr patří k nezapomenutelným. Film byl uveden v soutěži na MFF Cannes 1973 a o rok později byl Robert Blake nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu.

Přes 70 procent: Bolestivě realistická a pomalou plynoucí Bezstarostná jízda naruby.

Zadní strana obalu

Žánr: Akční / Krimi / Drama / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1973

Délka: 97 minut, podle imdb.com 114 minut (1:48:19)

Původní název: Electra Glide in Blue

Světová premiéra: 19. srpna 1973 – USA, New York

Režie: James William Guercio

Scénář: Robert Boris, Rupert Hitzig

Produkce: James William Guercio, Rupert Hitzig

Hudba: James William Guercio

Kamera: Conrad L. Hall

Střih: Jim Benson, Gerald B. „Jerry“ Greenberg, John F. Link

Kostýmy: Rita Riggs

Společnost: Guercio-Hitzig

Natáčeno: Arizona, USA / Carefree, Arizona, USA / Monument Valley, Utah, USA / Phoenix, Arizona, USA / Scottsdale, Arizona, USA / Utah, USA

Hrají: Robert Blake (John Wintergreen), Billy Green Bush (Zipper Davis), Mitch Ryan (Harve Poole), Jeannine Riley (Jolene), Elisha Cook Jr. (Willie), Royal Dano (koroner), Hawk Wolinski (řidič autobusu VW), Peter Cetera (Bob Zemko), Terry Kath (vrah), Lee Loughnane (prasečí muž), Walter Parazaider (tlustý pysk), Joe Samsil (seržant Ryker), Jason Clark (detektiv z L. A.), Michael Butler (řidič náklaďáku), Susan Forristal (zmrzlinářka), Lucy Angle Guercio (zmrzlinářka), Melissa Green (Zemkova přítelkyně), Jim Gilmore (detektiv), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: upoutávky na další tituly na začátku disku