Filmexport Home Video – Hej-rup!

Filmexport Home Video pokračuje v uvádění filmů V+W a ve středu 8. prosince 2010 se dočkáme třetího z nich, Hej-rup! bude v prodeji za 149,- Kč. Jan Werich a Jiří Voskovec vsadí na přátelství a na družstevní mlékárnu.

V tvorbě Martina Friče převládaly komedie. V jedné z nejslavnějších – Hej rup! – se zaskvěla komika protagonistů Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Scénář k filmu napsal Martin Frič ve spolupráci s touto slavnou dvojicí a s osvědčeným scenáristou Václavem Wassermanem. V titulcích byli uvedeni pseudonymem Formen (čtyři muži). V příběhu nezaměstnaného dělníka a zchudlého továrníka dokázal Martin Frič výborně skloubit volnost jevištního projevu Voskovce a Wericha s požadavky specifik filmového herectví, a tak film dodnes překvapuje diváka nestárnoucím hereckým projevem hlavních protagonistů, neotřelými nápady, rychlým spádem, výbornou kamerou a skvělou hudbou Jaroslava Ježka. 

Snímek po premiéře v říjnu 1934 denně plnil prostorné hlediště pražského kina Alfa obecenstvem, potleskem a smíchem a právem se zařadil mezi nejlepší a nejzábavnější české filmové tituly předválečného období. 

Stařičký milionář Wors vyrábí konkurence neschopné mléčné výrobky. Jeho závod trpí velkou nadprodukcí a je nucen propouštět zaměstnance. Největším jeho konkurentem je továrník Simonides. Mladý a velmi schopný člověk, který je velkou hrozbou pro Worsta. Ten se proto rozhodne lstí zničit konkureční firmu.

Díky vydařenému plánu se mu to podaří. Drží továrníka Jakuba Simonidese po dobu pěti dnů v bujaré náladě v klubu při kartách a zatím ho na burze připraví o vše. V klubu nic netušící Simonides vyslechne rozhlasový projev nezaměstnaného Filipa Korneta a mladík ho zaujme natolik, že mu nabídne místo tajemníka. Když však s Filipem dorazí do vily, zjistí Simonides, že už mu nepatří ani továrna a ani vila. Worst je – zdá se – na koni.

 

Odchází proto s Filipem hledat práci. Pomůže jim dívka Marta, která Jakubovi vrátí jeho peněženku zapomenutou v klubu. V peněžence Jakub najde doklad o vlastnictví domu, který unikl pozornosti dražitelů jeho majetku. Trojice se k domu ihned vypraví. Ukáže se, že jde o nedokončenou stavbu. Protože Filip ani Simonides nejsou ve stavebních pracech zběhlí, rozhodnou se přizvat na pomoc nezaměstnané. Všichni jsou pak majiteli nového domu, říkají si hejrupáci a výdělky ukládají do společné kasy. Tak má Worst opět konkurenta, kterého se snaží zneškodnit stejným způsobem jako poprvé, ale hejrupáci se nedají a nakonec se stanou akcionáři Worstova podniku.  Kdo se bude smát naposled? Vše končí idylou: Simonides, Marta a Filip tráví jako prostí členové kolektivu příjemnou neděli za městem.

Celkově nejzdařilejší film V+W, kteří zde překvapili neotřelými filmovými nápady a jistotou osobitého a ve svých prostředcích nestárnoucího hereckého projevu. Titul se výrazně vymykal dobovému kontextu domácí filmové produkce a dodnes patří mezi nejlepší a nejzábavnější filmy české kinematografie. Natáčení filmu bylo poznamenáno smrtelnou nehodou herce V. Marka při realizaci (v konečné verzi nepoužité) scény s parním válcem v zahradní restauraci.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dobrodružný / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1934

Délka: 71 minut

Premiéra v kinech: 26. října 1934

Režie: Martin Frič

Námět a scénář: Formen (Jiří Voskovec, Jan Werich, Martin Frič, Václav Wasserman)

Produkce: František Jerhot

Hudba: Jaroslav Ježek

Kamera: Otto Heller

Střih: Martin Frič

Architekt: Guido Lagus, Rudolf Wels

Výtvarník: Arnold Reimann

Zvuk: Bedřich Poledník

Společnost: Meissner

Hrají: Jiří Voskovec (nezaměstnaný dělník Filip Kornet), Jan Werich (továrník Jakub Simonides), Helena Bušová (Marta), Josef Skřivan (prezident konzervářského průmyslu Worst), Theodor Pištěk (ředitel Simonidesova koncernu Browm), Zvonimir Rogoz (ředitel Simonidesových závodů), Alois Dvorský (majitel vily), Alexander Třebovský (bankéř), Václav Trégl (nezaměstnaný), František Černý (nezaměstnaný), Miroslav Svoboda (nezaměstnaný), Jan W. Speerger (nezaměstnaný), Jan Richter (nezaměstnaný), František Filipovský (nezaměstnaný), Bohuš Záhorský (nezaměstnaný), Filip Balek-Brodský (nezaměstnaný), Jiří Hron (nezaměstnaný), Jaroslav Průcha (rozhlasový hlasatel), František Paul (zřízenec u Worsta), Ferdinand Hart (bankéř), Jaroslav Bráška (bankéř), Miloš Šubrt (bankéř), Václav Piskáček (makléř), Anna Švarcová (majitelka noclehárny), Novák Josef (3) (člen správní rady), Ada Karlovský (člen správní rady), Antonín Holzinger (člen správní rady), Marek Vladimír (2) (člen správní rady), Marie Kopecká (telefonistka), Ferry Seidl (zaměstnanec rozhlasu), Eduard Šimáček (zaměstnanec rozhlasu), Antonín Frič (vrátný v rozhlasu), František Jerhot (taxikář), Vladimír Růžička (sluha u ředitele Browna), F.X. Mlejnek (kantinský), Karel Schleichert (nocležník), František Beranský (nocležník), Vladimír Smíchovský (asfaltér), Přemysl Pražský (policejní komisař), Rudolf Stahl (strážník), František Kovářík, Adolf Heidrich-Marek

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: Slovo historika, Fotografie, Biografie a filmografie, Soudobá dokumentace, Soudobá dokumentace na DVD-ROM