Urania – Ip man

A dětské tituly doplnila společnost Urania ve středu 8. prosince 2010 i titulem pro „větší" diváky, na pulty dorazil Ip Man za 79,- Kč. V poslední velké válce se jediný muž postavil celému impériu. Učitel legendárního Bruce Lee.

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung-fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem.

 

Ip Man je částečně biografický film o bojovém umění, natočený na základě životního příběhu mistra Ipa (žil v letech 1893-1972, rodným jménem Yip Gei-Man), velmistra bojového umění wing chun a první osoby, která ho veřejně vyučovala. Jedním z jeho studentů byl i vlivný a uznávaný mistr bojového umění a filmová hvězda Bruce Lee.

 

Ip Man je první významnější záznam Ipova života vůbec a zaměřuje se na ty události v jeho životě, které se odehrály ve městě Foshan během čínsko-japonské války v 30. letech 20. století. Film režíroval Wilson Yip, v hlavní roli září Donnie Yen jako Mistr Ip, o choreografii se postaral Sammo Hung.

 

Příběh se odehrává v centru jihočínských bojových umění, kde různé školy aktivně hledaly žáky a vzájemně spolu soupeřily. Ačkoliv Ip, mistr bojového umění wing chun, je ve Foshanu nejzkušenější, je zároveň skromný a nenápadný. Jako nezávislý a finančně zajištěný muž nemá potřebu přijímat vlastní žáky a místo toho tráví svůj čas trénováním a styky s přáteli a rodinou – i když jeho žena to často nese nelibě a dává mu svůj názor na vědomí.

 

Přestože není profesionální bojovník, je Ip ve Foshanu respektován díky svým schopnostem, které předvádí v přátelských utkáních za zavřenými dveřmi s místními mistry. Ipova pověst se ještě zlepší, když porazí agresivního a hrubého uznávaného mistra Jina Shanzhao ze severu, čímž povzbudí hrdost kolegů-bojovníků i místních ve Foshanu.

Japonská invaze v roce 1937 neblaze ovlivní životy všech obyvatel Foshanu. Na Ipův dům si dělají nároky Japonci a je využíván jako jejich foshanské ústředí. Ip a jeho rodina přijdou o své bohatství a jsou přinuceni přestěhovat se do zchátralého domu. V zoufalé snaze uživit rodinu přijímá Ip práci dělníka v uhelném dole. Japonský důstojník Miura, mistr japonského karate, zakládá arénu, kde mohou čínští mistři soupeřit s jeho žáky z armády. Čínští bojovníci obdrží za každého poraženého japonského protivníka pytlík rýže. Když se po jednom Ipově příteli slehne zem, vydá se ho hledat a při tom objeví zápasy. Nejdřív ho podívaná zneklidní a posléze i rozzuří, když je po prohraném zápase svědkem popravy svého kolegy z Foshanu, který se do poslední chvíle snaží získat rýži, o níž bojoval.

 

Jako odpověď si Ip vyžádá souboj s deseti bojovníky karate najednou a snadno je všechny porazí. Jeho schopnosti vzbudí zájem Miury, který se snaží o Ipovi dozvědět více a chce ho vidět znovu v bojové akci.

Ip navštíví svého starého přítele Zhoua Qingquana, majitele a provozovatele přádelny ve Foshanu. Zhou prozradí Ipovi, že gang přepadávající cestující, který vede Jin Shanzhao, obtěžuje jeho dělníky a požaduje po nich peníze. Ip vytrénuje pracovníky ve wing chun kvůli sebeobraně. Mezitím narůstá Miurova netrpělivost, když se Ip nevrací do arény. Proto posílá své lidi, aby Ipa našli. Jsou to ti, kteří obtěžují Ipovu rodinu, Ip je však do jednoho „vyřídí". Po této akci se však musí i s rodinou uchýlit do úkrytu.

 

Lupiči se vrací do přádelny a požadují peníze. Dělníci je však zaženou za pomoci technik, které je naučil Ip. A v té chvíli se objevuje Ip a poráží Jina Shanzhaoa s varováním, aby se již nevracel.

Nakonec najdou japonští vojáci Ipa v přádelně. Miura slíbí Ipovi, že jeho žena bude ušetřena, když Ip bude trénovat japonské vojáky v bojovém umění wing chun. Ip odmítá a vyzve Miuru k zápasu. Ten výzvu přijímá, jednak z lásky k bojovému umění a jednak i proto, že kdyby výzvu odmítl, jako Japonec „by ztratil tvář". Souboj mezi Ipem a Miurou se odehrává na veřejnosti na jednom z foshanských náměstí. Po náročném boji Ip nad Miurou vítězí. V tu chvíli Miurův zástupce Sato na Ipa vystřelí. To způsobí rvačku mezi čínskými diváky a japonskými vojáky. Ip je uprostřed chaosu odnesen do bezpečí a o něco později uprchne s rodinou do Hongkongu. Tam zakládá slavnou školu wing chun, kam přicházejí jeho žáci včetně slavného Bruce Lee.

 

Přes 80 procent: Choreografická óda na pohyb.

Zadní strana obálky 

Žánr: Akční / Biografický / Drama / Historický

Země původu: Hong Kong

Rok vzniku: 2008

Délka: 106 minut (1:46:21)

Původní název: Yip man

Světová premiéra: 12. prosince 2008 – Čína

Režie: Wilson Yip

Scénář: Edmond Wong

Produkce: Bak-Ming Wong

Hudba: Kenji Kawai

Kamera: Sing-Pui O

Střih: Ka-Fai Cheung

Společnost: Beijing ShengShi HuaRei Film Investment & Management Co. / China Film Co-Production Corporation / Mandarin Films Distribution Co. / New Film Studio of Beijing Starlight International Media Co. Ltd. / Shanghai Film Group / Time Antaeus Media Group

Hrají: Donnie Yen (Ip man), Simon Yam (Zhou Qing Quan), Siu-Wong Fan (Jin Shan Zhao), Ka Tung Lam (Li Zhao), Yu Xing (mistr Zealot Lin), You-Nam Wong (Shao Dan Yuan), Chen Zhi Hui (mistr Liao), Lynn Hung (Zhang Yong Cheng), Hiroyuki Ikeuchi (Miura), Yu-Hang To (Hu Wei), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 čínsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: trailery, film o filmu, z natáčení, světová kinopremiéra

Bonusy