MagicBox – Harry Potter a Fénixův řád

Rebelie začíná… V pátém díle podle knihy J. K. Rowlingové Harry Potter a Fénixův řád se dozvíme, co všechno se stane, když se Vy víte kdo vrátil. Další DVD série vydává MagicBox v sobotu 11. prosince 2010, v jednodiskovém provedení, za 199,- Kč.

Film Harry Potter a Fénixův řád měl v českých kinech premiéru 19. července 2007.

Lord Voldemort se vrátil, ale ministerstvo kouzel dělá všechno pro utajení této skutečnosti před zbytkem kouzelnického světa. Jedním z kroků je dosazení Dolores Umbridgeové na post profesorky Obrany proti černé magii v Bradavicích. Když Dolores odmítne vyučovat praktická obranná kouzla, Ron s Hermionou přesvědčí Harryho, aby začal tajně připravovat skupinu vybraných studentů na magickou válku.

Děsuplný rozhodující boj mezi dobrem a zlem začíná v poutavém pátém pokračování série o Harry Potterovi od J. K. Rowlingové. Připravte se na bitvu!

Harry se chystá do pátého ročníku Školy kouzel a čar v Bradavicích a prožívá neuvěřitelně dlouhé léto, kdy se cítil velmi osaměle. Zároveň musí pobývat u protivné rodiny Dursleyových a od svých spolužáků Rona Weasleyho a Hermiony Grangerové za celou dobu nedostal ani jedinou zprávu. Po pravdě řečeno, od konfrontace se zlým Lordem Voldemortem se cítí poněkud izolovaně. Na dopis, který mu nakonec přišel, se většinou nečeká s otevřenou náručí – list totiž oznamuje, že Harry má být z Bradavic vyloučen, protože nedovolně použil kouzla mimo prostory školy a v přítomnosti Mudla, jmenovitě svého protivného bratrance Dudleyho. Nic mu nepomohlo, že šlo o obranu před nevysvětlitelným útokem dvou Mozkomorů.

Harry má jedinou naději, onomu směšnému nařčení se ubránit před soudem, vedeném Ministrem kouzel Korneliem Popletalem, který má své vlastní důvody, proč chce mladého čaroděje nadobro vyloučit. K Popletalově velkému zklamání je Harry díky zásahu ctěného bradvického ředitele Albuse Brumbála osvobozen, ale i tak se do Bradadvic vůbec poprvé vrací s obavami a nepříjemnými pocity. Harry si uvědomil, že většina kouzelnické komunity se domnívá, že jeho nedávné setkání s Voldemortem je jen neslýchaná lež. Jeho důvěryhodnost je rázem zpochybněna.

Harry se cítí vyobcován a osamělý, navíc jej sužují noční můry, které zřejmě oznamují příchod zlověstných událostí. Aby toho nebylo málo, člověk, jehož rady si cení nejvíce, profesor Brumbál, se najednou ke zmatenému a vnitřně zraněnému mladému čaroději chová podivně odtažitě.

Mezitím Popletal dosadil nového učitele předmětu Obrana proti černé magii, vysoce podezřelou profesorku Dolores Umbridgeovou, která má Brumbála sledovat a držet bradavické studenty – jmenovitě pak Harryho – ve stanovených mezích. V hodinách ministrem schválené profesorky Umbridgeové se však mladí čarodějové nic zásadního nenaučí a proto nemají dostatek znalostí k boji s temnými salami, které se kolem nich stahují. Na Hermioninu a Ronovu výzvu se Harry rozhodne vzít chod věcí do svých rukou. Potajmu se začne scházet s malou skupinou studentů, kteří se hrdě nazvali “Brumbálova armáda,” a učí je, jak se ubránit černé magii. Ačkoliv je sám teprve student, připravuje odvážné mladé čaroděje na nebezpečnou bitvu, která brzy propukne.

Žánr: Fantasy / Dobrodružný / Rodinný / Mysteriózní

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2007

Původní název: Harry Potter and the Goblet of Fire

Délka: 132 minut

Světová premiéra: 28. června 2007 – Japonsko, Tokio

Kinopremiéra v ČR: 19. července 2007

Režie: David Yates

Námět: J. K. Rowlingová

Scénář: Michael Goldenberg

Produkce: David Baron, David Heyman, Tim Lewis, Lorne Orleans, John Trehy, Lionel Wigram

Hudba: Nicholas Hooper

Kamera: Slawonir Idziak

Střih: Mark Day

Kostýmy: Jany Temime

Společnost: Warner Bros. Pictures / Heyday Films / Cool Music / Harry Potter Publishing Rights

Natáčeno: Blenheim Palace, Woodstock, Oxfordshire, Velká Británie / Burnham Beeches, Buckinghamshire, Velká Británie / Butler’s Wharf, Shad Thames, Southwark, Londýn, Velká Británie / Clachaig Gully, Highland, Skotsko, Velká Británie / Fort William, Glen Coe, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glen Coe, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glen Etive, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glenfinnan, Highland, Skotsko, Velká Británie / Leavesden Studios, Leavesden, Hertfordshire, Velká Británie / Lincoln’s Inn Fields, Holborn, Londýn, Velká Británie / River Thames, Londýn, Velká Británie / Turecko / Virginia Water, Surrey, Velká Británie / Westminster Underground Station, Victoria Embankment, Westminster, Londýn, Velká Británie / Woodstock, Oxfordshire, Velká Británie

Hrají: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermiona Grangerová), Michael Gambon (Albus Brumbál), Maggie Smith (Minerva McGonagallová), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Alan Rickman (Severus Snape), Gary Oldman (Sirius Black), Brendan Gleeson (profesor Alastor Moody), Tom Felton (Draco Malfoy), Richard Griffiths (Vernon Dursley), Fiona Shaw (Petunie Dursleyová), Harry Melfing (Dudley Dursley), Matthew Lewis (Neville Longbottom), Warwick Davis (Filius Kratiknot), John Cleese (Skoro bezhlavý Nick), Julie Walters (Molly Weasleyová), Bonnie Wright (Ginny Weasleyová), Chris Rankin (Percy Weasley), James Phelps (Fred Weasley), Oliver Phelps (George Weasley), David Bradley (Argus Filch), NataliaTena (Nymfadora Tonksová), George Harris (Kingsley Pastorek), David Thewlis (Remus Lupin), Imelda Shaunton (Dolores Umbridgeová), , Jason Isaccs (Lucius Malfoy), Robert Hardy (Kornelius Popletal), Timothy Spall (Červíček – Petr Pettigrew), Katie Leung (Cho Changová), Evanna Lynch (Lenka Láskorádová), Ralf Fiennes (Lord Voldemort), Helena  Bonham Carter (Bellatrix Lestrangeová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: české, anglick, maďarské, bulharské, chorvatské, rumunské, srbské, slovenské

Obraz: barevný PAL 16:9 (2.40:1)

Bonus: žádný

A opět nám nezbývá, než si postesknout, o  co vše nás vydavatel připravil, když na stánky poskytl pouze jednodiskovou verzi. Zde jsou chybějící bonusy z plnohodnotné dvoudiskové verze:

– Přidané scény

– Skrytá tajemství Harryho Pottera – prozkoumejte všechny filmy o Harrym a naleznete klíč k tajemství Harryho osudu

– Procházka s Nymfadorou – Natalia Tena (Nymfadora Tonksová) vás provede natáčením

– Harry Potter – kouzlo střihu – Režisér David Yates a střihač Mark Day vysvětlují vliv dobrého střihu na kvalitu filmu

bonusy pro DVD-ROM mechaniku PC:

– ukázky ze hry EA Harry Potter a Fénixův řád

– objevte další kouzla