DVD edice – Vysoké podpatky

Občas sortiment DVD edice dokáže velmi překvapit, jako Top film je do únorové nabídky zařazen film Pedro Almodóvara Vysoké podpatky, za zvýšených 69,- Kč. Na stáncích od pondělí 7. února 2011. Patnáct let byla mezi matkou a dcerou stěna ticha.

Klasika mistra Pedra Almodóvara poprvé na DVD.

Dokáže tajemná vražda dát odloučenou matku a dceru dohromady? Dráždivá melodramatická černá komedie s kriminální zápletkou kořeněnou Freudem, ve které jsou city, emoce a vášně hýbatelem dění.

Mezi zpěvačkou Becky, vracející se po dlouhém zahraničním pobytu do Madridu, a její 27-letou dcerou, televizní hlasatelkou Rebecou, je 15 let bariéra. Becky opustila svou malou dceru kvůli kariéře a nyní se vrací zpět do Španělska. Obě ženy čeká setkání plné výčitek a zapomenutých křivd.

Vše komplikuje nejen přetrvávající Rebečina frustrace z matčina hysterického a egoistického chování, ale hlavně vztah k jednomu muži. Manuel je současný manžel Rebecy a bývalý milenec její matky. Po měsíci od návratu Becky je Manuel zavražděn a ze spáchání tohoto činu jsou obviněny obě ženy plus jeho milenka Isabela.

Těžce nemocná matka Becky vezme vinu na sebe, ale netuší, že Rebeca se mezitím k činu také přiznala. To je však teprve začátek nečekaných odhalení.

Almodóvarsky bizarní a vášnivý, možná trochu zdlouhavý film. Moderní provokativní režisér-autodidakt rozbíjí kodex tradiční španělské morálky a vnáší do mateřské kinematografie nová témata a nové vidění (kromě jiného humorný nadhled, dynamiku, bezprostřednost, režisérskou vynalézavost). Fabulování probíhá navzdory zákonům pravděpodobnosti jako souhra náhod, nejistot a falešných stop. Divákovi je ponechávána svoboda interpretace, nejde však o jednu určitou volbu, ale naopak o postižení tajemné mnohotvárnosti reality. Režisérův provokující, vypjatě postmodernistický styl skrývá pod velmi efektním "nevážným" povrchem, vršícím na sebe ostře kontrastní situace, barvy i motivy, komplikovanou úvahu o pravdě a lži a o roli, kterou v nich hraje umění. Ve filmu opět nalezneme všechny Almodóvarovy "obsese" – popkulturu, chladná média (zde zvláště televize) a především vášnivou lásku na různé způsoby…

Hodnocení od 70 do 80 procent: Tenhle režisér nikdy nezklame, červené emotivní bizarní drama z jiného světa.

Zadní strana obálky 

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Španělsko / Francie

Rok vzniku: 1991

Délka: 109 minut

Původní název: Tacones lejanos

Světová premiéra: 23. října 1991 – Španělsko

Režie: Pedro Almodóvar

Scénář: Pedro Almodóvar

Produkce: Agustín Almodóvar, Enrique Posner

Hudba: Ryûichi Sakamoto

Kamera: Alfredo F. Mayo

Střih: José Salcedo

Kostýmy: José María De Cossío

Společnost: Canal+ / CiBy 2000 / El Deseo S. A. / TF1 Films Production

Natáčeno: Elche, Alicante, Comunidad Valenciana, Španělsko / Estudios Barajas, Madrid, Španělsko / Madrid, Španělsko

Hrají: Victoria Abril (Rebeca Ginerová), Marisa Paredes (Becky del Páramová), Miguel Bosé (Juez Domínguez / Hugo / Letal), Anna Lizaran (Margarita), Mayrata O’Wisiedo (matka Jueze Domíngueze), Cristina Marcos (Paula), Féodor Atkine (Manuel), Pedro Díez del Corral (Alberto), Bibiana Fernández aka Bibi Andersen (Susana), Nacho Martínez (Juan), Miriam Díaz Aroca (Isabela), Rocío Muñoz (chůva Rebecy), Lupe Barrado (Luisa), Juan José Otegui (nemocniční kaplan), Paula Soldevila (nemocniční sestra), Javier Bardem (TV pracovník), Gabriel Garbisu (pracovník TV), Eva Siba (Tata), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 španělsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: