Bontonfilm – Pýcha a předsudek

S blížícím se koncem roku končí i letošní osmice titulů Romantické edici II, za cenu 99,- Kč chystá Bontonfilm v úterý 21. prosince 2010 poslední růžově balený film Pýcha a předsudek. Nejhorší je, když někoho k smrti nenávidíte a zároveň bez něj nemůžete být.

Jeden z nejčtenějších a nejoblíbenějších knižních bestsellerů, Pýcha a předsudek britské spisovatelky Jane Austen, se po více než šedesáti letech vrací na filmové plátno. Slavný román oblíbené anglické spisovatelky Jane Austenové (1775-1817) Pýcha a předsudek (1813) byl na filmové plátno převeden poprvé Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se pěti TV zpracování (včetně seriálu BBC s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou) a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové, ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba. Novou verzi realizoval debutující Joe Wright, který má zatím za sebou tři TV minisérie.

 

Snová výprava do Anglie konce 18. století s hvězdným obsazením, okouzlující kamerou a nesmrtelným příběhem dokáže alespoň na dvě hodiny zpomalit zběsilé tempo moderní doby. Klasický příběh lásky a nenávisti líčí osudy pěti krásných sester Bennetových (Elizabeth -Lizzie, Jane, Lydia, Mary a Kitty), které jejich matka vede pevnou rukou k životnímu názoru, podle něhož je žena šťastná jedině tehdy, když se bohatě provdá. Toužebným přáním každé matky tehdy bylo, aby její dcera byla krásná, duchaplná, vychovaná a zběhlá v konverzaci. Tyto vlastnosti by se však minuly účinkem, kdyby nebyly pěstovány a rozvíjeny za účelem sňatku se společensky vhodným a samozřejmě bohatým mužem.

 

Nicméně kurážná a inteligentní druhorozená Lizzie se tomuto modelu zatím úspěšně vzpírá, plně podporována dětinským otcem, dokázala by vyjmenovat přibližně sto důvodů, proč se nevdávat. Když se paní Bennetová dozví tu úžasnou novinu, že se na blízkém panství usadil svobodný a hlavně bohatý pan Bingley se svými sofistikovanými přáteli, okamžitě zavětří.

Nejstarší dcera Jane, citlivá a krásná dívka, panu Bingleymu okamžitě podlehne. Mladší Elizabeth se zase zamlouvá jeho přítel, pan Darcy, který ovšem vypadá jako ukrutný snob. Přestože se vídají často, nejsou výsledky jejich setkání nijak povzbudivé. Lizzie se stále více přestává zamlouvat představa, že by měla přijmout nabídku ke sňatku od vzdáleného příbuzného, pana Collinse a za podpory svého otce – a k nemalému šoku matky i samotného Collinse – jeho návrh odmítne.

 

Když až dosud přátelský pan Bingley náhle odjede zpátky do Londýna, čímž Jane velmi raní, dává Lizzie Darcymu vinu za to, že k jejich rozchodu přispěl. Krize nejmladší sestry Lydie jí však brzy otevře oči a Lizzie si konečně uvědomí, co k němu doopravdy cítí. Ovšem než si oba mladí lidé uvědomí vzájemné city, prožijí si své. Následný příval emocí nenávratně změní každého z hrdinů příběhu a přiměje Bennetovy i všechny v jejich okolí, aby si uvědomili, co je v životě nejdůležitější.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Joe Wright a scenáristka Deborah Moggachová přistupovali k románové předloze s pokorou a úctou. Podařila se jim tak téměř doslovná adaptace románu, včetně věrohodného obrazu doby a vykreslení jednotlivých postav tak, že by to Jane Austenovou jistě potěšilo. Donald Sutherland coby svérázný, vtipný, rozmarný, ironický a sarkastický pan Bennet jako by se z knihy zhmotnil na filmové plátno, což v menší míře platí i pro ostatní postavy.

Blízko 80 procentům: Je úplně jedno, jestli ten příběh znáte nebo ne…

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Francie / Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: 121 minut (2:01:22)

Původní název: Pride & Prejudice

Světová premiéra: 25. července 2005 – Německo

Kinopremiéra v ČR: 26. ledna 2006

Režie: Joe Wright

Námět: Jane Austen (román)

Scénář: Deborah Moggach, Emma Thompson

Produkce: Tim Bevan, Liza Chasin, Eric Fellner, Jane Frazer, Debra Hayward, Paul Webster

Hudba: Dario Marianelli

Kamera: Roman Osin

Střih: Paul Tithill

Kostýmy: Jacqueline Durran

Společnost: Focus Features / Universal Pictures / Studio Canal / Working Title Films / Scion Films

Natáčeno: Basildon Park, Lower Basildon, Berkshire, Velká Británie / Burghley House, Stamford, Lincolnshire, Velká Británie / Chatsworth House, Edensor, Derbyshire, Velká Británie / Groombridge Place, Groombridge, Kent, Velká Británie / Haddon Hall, Bakewell, Derbyshire, Velká Británie / North Lees Hall, Hathersage, Derbyshire, Velká Británie / Rutland, Velká Británie / St George’s Square, Stamford, Lincolnshire, Velká Británie / Stamford, Lincolnshire, Velká Británie / Stanage Edge, Hathersage Moor, Hathersage, Derbyshire, Velká Británie / Stourhead Garden, Warminster, Wiltshire, Velká Británie / Weekley, Northamptonshire, Velká Británie / Wilton House, Wilton, Salisbury, Wiltshire, Velká Británie / Wiltshire, Velká Británie

Hrají: Keira Knightley (Elizabeth Bennetová), Talulah Riley (Mary Bennetová), Rosamund Pike (Jane Bennetová), Jena Malone (Lydia Bennetová), Carey Mulligan (Kitty Bennetová), Donald Sutherland (pan Bennet), Brenda Blethyn (paní Bennetová), Claudie Blakley (Charlotte Lucasová), Sylvester Morand (Sir William Lucas), Simon Woods (pan Bingley), Kelly Reilly (Caroline Bingleyová), Matthew Macfadyen (pan Darcy), Pip Torrens (Netherfield Butler), Janet Whiteside (paní Hillová), Sinead Matthews (Betsy), Roy Holder (pan Hill), Rupert Friend (pan Wickham), Tom Hollander (pan Collins), Jay Simpson (Meryton Milliner), Judi Dench (Lady Catherine de Bourgová), Rosamund Stephen (slečna de Bourgová), Samantha Bloom (guvernantka u Rosingových), Cornelius Booth (plukovník Fitzwilliam), Penelope Wilton (paní Gardinerová), Peter Wight (pan Gardiner), Meg Wynn Owen (paní Reynoldsová), Tamzin Merchant (Georgiana Darcyová), Moya Brady (služebná u Lambtonů), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky (přepnutí zvukové stopy ve WMP vede k restartu celého DVD)

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem 

 

Nastavení zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: další "holodisk", bonus žádný, u původního plného vydání jich bylo dost: Politika randění, Deníky z natáčení, Komentář, Galerie 19. století, Sídla Pýchy a předsudku, Bennetovi, Život a doba Jane Austinové, Alternativní konec americké verze