Filmag válka film – Bitva o Manilu

Obálka Filmag v úterý 21. prosince 2010 nabídne za 59,- Kč v ediční řadě Válka film tentokrát nesovětský film Bitva o Manilu. Pevnost Intramuros hostí největší dělostřelecký útok.

Trvala přesně měsíc, přesto patří k nejkrvavějším v dějinách lidstva. Bitva o Manilu, která stála životy více než stovky tisíc filipínských civilistů.

Únor 1945. Americké ozbrojené síly s 1. obrněným a 36. pěším plukem v čele pronikly do Manily, čímž vyvrcholilo tažení za osvobození Filipín. Ve městě byl očekáván slabý odpor japonských okupačních sil, neboť jejich velitel, generál Jamašita souhlasil s opuštěním Manily a jejím prohlášením za otevřené město. Naděje osvoboditelů i dlouho trpících filipínských spojenců však byly krutě zmařeny.

 

Téměř 20 tisíc japonských námořních pěšáků se stáhlo do 300 let starého opevněného města Intramuros, odhodláni zde zemřít do posledního muže. Američané vykonali nejmohutnější dělostřelecký útok v dějinách a z jejich hlavní pršelo do pevnosti asi 10 000 granátů za hodinu. Přesto trvalo tři týdny, než se podařilo hradby prolomit a ukončit nepřátelský odpor.

Hodnocení mírně nad 50 procent na imdb.com, v domácích zdrojích nic smysluplného: Bombardování takřka nedobytné tvrze Santiago, postavené Španělskem na konci 16. století (stěny kolem 20 stop kamene), způsobilo nejen smrt všech Japonců, ale také víc než 90000 civilistů, jejichž domovy byly příliš blízko pevnosti. Děj zachycuje i pokusy Američanů vyvést japonská rukojmí (cca 10000 zajatých civilistů) do bezpečí. K zajímavostem patří fakt, že hlavní představitel hrál v nejrůznějších filmech i seriálech o Tarzanovi, kde ztvárnil jak hlavní roli, tak řadu jiných postav.

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Filipíny / USA

Rok vzniku: 1964

Délka: 89 minut (1:28:41)

Původní název: Intramuros / The Walls of Hell

Světová premiéra: 10. srpna 1964 – USA

Režie: Gerardo de Leon, Eddie Romero

Scénář: Cesar Amigo, Ferde Grofé Jr., Eddie Romero

Produkce: Kane W. Lynn, Eddie Romero

Hudba: Tito Arevalo

Kamera: Felipe Sacdalan

Společnost: Regal Films / Lynn-Romero Productions

Natáčeno: Filipíny

Hrají: Jock Mahoney (poručík Jim Sorenson), Fernando Poe Jr. (seržant Leonardo Maglaya), Michael Parsons (Papa), Arsenio Alonso, Carpi Asturias, Angel Buenaventura, Paul Edwards Jr. (Murray), Fred Galang, Cecilia Lopez (Tina), Jess Montalban, Pedro Navarro, Ely Ramos Jr., Tommy Romulo, Oscar Roncal (Joker), Ben Sanchez, Reynaldo Sibaldo, Vance Skarstedt (kapitán), Alex Swanbeck, Claude Wilson (major), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastaveni zvuku a titulků

 

Obraz: černobílý PAL 4:3 (1,33:1, podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: další DVD