Amercom – Kosmos 1

V pondělí 20. prosince 2010 začíná vydavatelství Amercom s další (druhou novinkovou) řadou svých DVD, tentokrát jde o dokumenty věnované vesmíru, které vycházejí společně s tištěným magazínem. Cyklus má prozaický název Kosmos (pozor, neplést s cyklem Carla Sagana) a na prvním disku za zaváděcí cenu 19,- Kč najdeme jeden dokument – Extrasolární planety: Hledání „druhé Země". Zatím je oznámeno 56 plánovaných čísel, jejichž cena se od 3. čísla má ustálit na ceně 69,- Kč.

Ještě před deseti lety se naše znalosti o planetách obíhajících jiné hvězdy omezovaly na pouhých několik těles. Tyto světy se navíc ničím nepodobaly naší rodné planetě. Dnes už víme, že tito obři, kteří obíhají velmi blízko svých hvězd, se rozpalují do obrovských teplot a v jejich atmosférách zuří mohutné hurikány. Nejnovější metody pozorování nám však poskytují důkazy o existenci planet, jež se svou hmotností podobají Zemi. Je možné, že se na nich nachází život? Dokážou vědci skutečně objevit „druhou Zemi"?

 

Dokument je z produkce History, podle snímků nevypadá špatně, pro mě jakožto „hltače" dokumentů o vesmíru příjemné rozptýlení. Co se týče vědeckých poznatků, to ať zhodnotí nějaký vědec. Zatím jsem dokument neviděl celý, ale kvalita obrazu se zdá býti celkem slušnou.

Obálka magazínu 

A abych nezapomněl, jak je u Amercomu zvykem, u DVD je přiložen časopis, tento má 24 stran a povětšinou se věnuje právě objevům exoplanet.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků