Urania – Tarbosaurus – Nejmocnější z dinosaurů

Před nedávnem jsme se mohli přesvědčit, že praještěři jsou téma stále populární, když Intersonic vyslal na pulty hned dvě takto zaměřené série po sobě. Komu se po dinosaurech i nadále stýská, může se podívat třeba do katalogu společnosti Urania, která nabízí za 149,- Kč DVD Tarbosaurus – nejmocnější z dinosaurů. Vítejte v pravěku!

Před 80. miliony let vládl asijskému kontinentu jeden z největších predátorů naší planety – Tarbosaurus. Příroda mu dala vše potřebné k přežití: slunce, déšť, věčně zelenou džungli i dostatek potravy. Pojďte s námi sledovat život nejmocnějšího z dinosaurů od jeho narození, přes boje o vlastní území s jinými pravěkými predátory až po jeho smrt. Vydejte se s námi v hraném dokumentu za králem všech dinosaurů!

 

 

Ano, dvoudílný jihokorejský dokument je přesně takový, jak by si člověk přál, žádná vědecká pojednání či mluvící vědecké hlavy – prostě zachycuje život tarbosauřího samce od jeho mládí až ke konci poměrně krátkého života.

 

I když jde o dokument naučný, mentorování z něj netrčí okatě na všechny strany. A naštěstí se taky příběh s ničím příliš nemaže, jednoho sourozence zlikvidují velociraptoři, druhý zahyne žízní při putování za lepšími životními podmínkami při probíhajících klimatických změnách, o osudu jeho vlastní první rodiny a následně jeho samého nemluvě…

 

Úroveň animace je slušná, oproti některým „úletům" od již zmíněného Intersonicu se liší směrem k plusu o několik řádů.

 

Kdo je však namlsán špičkovou prací animátorů, pracujících pro BBC, jistě si povšimne několika maličkostí, jako je tlama plná krve v jednom záběru a zcela čistá v záběru druhém, nebo nepříjemný fakt, že i když se cca pětitunové monstrum prochází v písku nebo rozbahněné zemi, nezanechává ani jednu stopu…

 

Diskutabilní je název dokumentu, jeho severoamerický příbuzný T-Rex byl přece jen větší a těžší… Obdobně zamrzí to, že funící kolos, pod jehož nohama se zem otřásá, se při lovu chová tak, že je víc než s podivem, že si ho stádo protoceratopsů všimne až na poslední chvíli.

 

Nic to ale nemění na faktu, že celou hodinu a půl klidně zhltnete na jeden zátah jako malinu… Možná je to i kvůli tomu, že druhohorní korejský poloostrov před horotvornými procesy hraje Středozem (tedy pardon, Nový Zéland) a sledování podkresluje příjemně hraná hudba (kde všude taky ten filharmonický orchestr nehraje…)

Zadní strana obalu 

Žánr: Dokument

Země původu: Jižní Korea

Rok vzniku: 2009

Délka: 92 minut (1:31:53)

Původní název: Tarbosaurus: The Mightiest Ever

Režie: Han Sangho

Asistent režie: Chung Hyungmin

Scénář: Lee Yongkyu

Storyboard: Ko Seyoon

Produkce: Kim Yooyul

Hudební ředitel: Lee Misung

Aranžmá: Seo Jachyung

Dirigent: Hein Richard

Nahrál: Pražský filharmonický orchestr v nahrávacím studiu Smečky + hudební studio Barrandov

Kamera: Kim Yongsang

Asistent kamery: Hong Byunggii

Společnost: EBS / Olive Studio

Natáčeno: Nový Zéland

Vypravěč v původním znění: Kim Dohyun

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: trailery na další tituly nakladatelství