Sony – Ochrana svědků

Hodnocení titulů, které z televizních archivů vybírá k vydávání Sony, je poměrně hodně rozkolísané. Do toho lepšího spektra by ve čtvrtek 30. prosince 2010 měla patřit Ochrana svědků za 60,- . Aby mafián ochránil sebe i svou rodinu před pomstou svého šéfa, svolí, že bude proti němu vypovídat výměnou za zařazení do programu ochrany svědků. Život s novou identitou však přinese mnoho komplikací… Na stáncích od pátku 31. prosince 2010. Jediné rozhodnutí změní váš život!

Znají vaše jméno i adresu. Vědí o vás všechno. Hrozí vám jistá smrt. Jediné, co můžete udělat, je ukrýt se a získat novou identitu. Výměnou za poskytnutí důkazů lze získat novou identitu, nový život, nový domov … to vše za pět dní. Jenomže jaké to je rozloučit se se vším a se všemi, kdo dosud nerozlučně patřili k vašemu životu? Dá se to vůbec zvládnout?

Bostonský gangster Bobby Batton pracuje pro podsvětí a vede se svojí rodinou vcelku poklidný život. Ovšem jen do doby, než se stane nepohodlným. Útok na svou osobu dokáže odvrátit, ale ochránit celou rodinu, která je ve stejném nebezpečí jako on sám, to už chce systém. A tím je federální program ochrany svědků, který výměnou za svědectví a další informace může zprostředkovat dokonalou změnu identity. Utečou z domu a kontaktují FBI. Výměnou za úplnou imunitu Bobby slíbí, že bude svědčit proti ostatním zločincům a celá rodina se tak dostane do programu na ochranu svědků.

 

Film Ochrana svědků je záznamem pěti dnů, jež Bobby, jeho žena Cindy a jejich děti Sean a malá Suzie strávili v péči FBI. Po srdcervoucím rozloučení s rodiči Cindy, které už nikdy neuvidí, jsou odvezeni na přísně utajené místo a pod dohledem federála Steva Becka se v průběhu oněch pěti dnů musí proměnit v úplně novou rodinu Cooperových, jenž se usadí v Seattlu. Je třena se připravit na to, co bude dál, protože nic už nebude stejné. Peníze, jež nikdy nebyly problémem, se budou muset tvrdě vydělávat. Veškeré svazky s příbuznými a přáteli budou navždy přetrhány. Seanův plán studia na Harvardu se nebude konat a svoji novou přítelkyni mladík už nikdy nesmí nijak kontaktovat.

 

Během oněch dnů vycházejí najevo různá rodinná tajemství, narůstá napětí, Sean se chce vrátit k babičce a dědečkovi a Bobby dokonce uvažuje o sebevraždě. Zoufalství, jímž všichni musejí projít, však posléze rodinu stmelí a dá jí naději do budoucna…

 

Snímek zkušeného televizního režiséra Richarda Pearce (Správná pětka, Zločin v ulicích, Kriminálka Miami, Médium aj. seriály) vznikl podle článku Roberta Sabbaga Neviditelná rodina, publikovaném v roce 1996 v New York Times Magazine. Sabbag je údajně jediným novinářem, který se kdy dostal do utajeného místa FBI, kde jsou kandidáti na ochranu svědků podrobováni přísnému školení a připravováni na další život. Jakmile souhlasí s podmínkami, není už pro ně cesty zpátky.

Film přesvědčivě zachycuje klaustrofobii rodiny, kterou její živitel dostal do ohrožení života. Na povrch vyplouvají skryté výčitky i traumata. Rodina však musí držet pohromadě, jinak nepřežije. K působivosti snímku přispívá herecké umění hlavních představitelů (Tom Sizemore byl za svůj výkon nominován na Zlatý glóbus) i profesionalita dalších tvůrců, jež byla mj. oceněna nominací na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší TV film či minisérie a nominací na Cenu Emmy pro kameramana Freda Murphyho.

A ještě text z obalu:

Gangster Bobby jen tak unikne vrahovi, kterého na něj poslal jeho šéf, protože jej okrádal, a rozhodne se jít raději na policii. Ta mu výměnou za informace nabídne ochranu, není to ovšem tak jednoduché. Jen si to zkuste představit – jediné rozhodnutí změní váš život, vykoření vás ze všeho, v čem jste doposud žili a postaví vás do zcela nečekaných situací, v nichž se musíte rozhodovat tak, abyste přežili. A nejenom vy, ale i vaši bližní. V pěti dnech získáte novou identitu, nový domov, nový život. Stačí jediné rozhodnutí, jediné kývnutí na nabídku policie a vše je rázem jinak. Jak si Bobbyho rodina poradí s novou situací a s novým životem, který začínají zcela bez peněz v cizím městě? A s pomstychtivými gangstery v zádech? 

Hodnocení kolem 65 procent: Nenápadné komorní drama podle skutečných událostí. Výtečné herecké výkony.

Žánr: Krimi / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 97 minut

Původní název: Witness Protection

Světová premiéra: 11. prosince 1999 – USA

Režie: Richard Pearce

Námět: Robert Sabbag (novinový článek The Invisible Family)

Scénář: Robert Sabbag, Daniel Therriault

Produkce: Sue Jett, Tony Mark, Howard Meltzer, Henry S. Schleiff

Hudba: Cliff Eidelman

Kamera: Fred V. Murphy

Střih: Lisa Fruchtman

Kostýmy: Hope Hanafin

Společnost: HBO NYC Productions / TurtleBack Productions

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / Malden Motel – 573 Broadway, Malden, Massachusetts, USA

Hrají: Tom Sizemore (Bobby Batton), Mary Elizabeth Mastrantoni (Cindy Battonová), Shawn Hatosy (Sean Batton), Skye McCole Bartusiak (Suzie Battonová), Forest Whitaker (Steven Beck), William Sadler (Sharp), Jim Metzler (Jim Cutler), Greg Pitts (Duffy), Daniel Zacapa (David Ramirez), Greg Lipari (zabiják), Leon Russom (Reedy), Joanna Merlin (Cindyina matka), Harrison Young (Cindyin otec), Randy Thompson (první soudní úředník), Byron „Keith „ Minns (druhý soudní úředník). Janni Brenn (cestující v letadle), Shannon Cochran (psycholog), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný