Bontonfilm – Strážce

V prvním týdnu nového roku by se měl „aktivovat" i Bontonfilm, zřejmě ve Hvězdné edici plánuje v pátek 7. ledna 2011 první letošní titul Strážce za 99,- Kč. Celých 141 let nebyl v tajných službách zrádce… až doteď.

Michael Douglas, Kiefer Sutherland, Eva Longoria a Kim Basinger vévodí hvězdnému obsazení tohoto působivého a vzrušujícího thrilleru, který vás napětím nenechá vydechnout. V řadách agentů tajné služby Spojených států se dosud nikdy neobjevil zrádce…až doteď.

Pete Garrison je agent americké tajné služby, který kdysi zachránil život prezidentovi, když skočil do cesty spršce letících kulek. Od té doby uplynulo dvacet let a Garrison, který se u tajné služby těší uznání i oblibě u svých kolegů, teď řídí ochranu první dámy. Jeho přísně organizovaný svět sestává z hierarchických struktur, plánů, map, automobilových kolon, kódových označení, charakteristického žargonu a pečlivých procedur. Je to svět, který dává dokonalý smysl – avšak pouze do okamžiku, kdy se začne zvolna rozpadat díky tajemstvím, která jím prostupují.

 

Peteův kolega a přítel Charlie Merriweather naznačuje, že by se s ním rád podělil o přísně tajnou a kritickou informaci. Než k tomu ale může dojít, je Merriweather zastřelen ve svém domě. Místo činu je naaranžováno tak, aby působilo dojmem, že se stal obětí zpackané loupeže.

 

Případ dostane na starost vrchní vyšetřovatel tajné služby David Breckinridge, jehož pracovní nasazení vzhledem k jeho prchlivé povaze osciluje mezi přísným dodržováním pracovních předpisů a zbkrlostí. Breckinridge, který býval Garrisonovým chráněncem a donedávna také jeho nejlepším přítelem, se úzkostlivě snaží postupovat pouze podle důkazů a vyhnout se vlastním instinktům, které při své práci ochránce často nezbytně potřebuje. Dlouhé přátelství s Garrisonem nedávno ukončilo jeho mylné přesvědčení, že měl Garrison vztah s jeho tehdejší manželkou.

 

Mezi zkušené agenty přichází Jill Marin – tvrdá, moderní a ambiciózní mladá agentka, která právě dokončila jako druhá nejlepší studentka v ročníku akademii tajných služeb. Pro své první nasazení si vybírá případ, na kterém by mohla spolupracovat s Breckinridgem, protože Garrison jí během jedné ze svých lekcí na akademii prozradil, že Breckinridge je nejlepším vyšetřovatelem z celé tajné služby.

 

Trio se společnými silami vydává po stopách tajemné vraždy, které vedou až k plánu na zavraždění prezidenta. Situace je o to vážnější, že jej má patrně na svědomí přímo některý z agentů tajné služby, což je zcela výjimečné – za celých 141 let, po něž tato instituce existuje, se v jejích řadách zrádce s podobným záměrem neobjevil.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Ať už je však zrádcem kdokoliv, ví o Garrisonově nejzranitelnějším místě – o tom, že vynakládá extrémní úsilí, aby udržel jisté tajemství. Podezření nakonec padne na samotného Garrisona, pro nějž začne být díky zákeřným intrikám neznámého zrádce extrémně obtížné očistit své jméno. Garrison se ocitá na útěku a v patách má najednou dva neúprosné federální agenty, své vlastní kolegy. V krajně nepříznivé situaci musí zmařit pokus o zavraždění prezidenta dřív, než bude pozdě!

Kolem 60 procent: Zápletka není originální, vlastně je to skoro obyčejné béčko, ale herecké obsazení a slušně vystavěná zápletka z toho dělají víc.

Zadní strana obalu 

Žánr: Akční / Thriller / Drama / Krimi / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 104 minut (1:43:36)

Původní název: The Sentinel

Světová premiéra: 19. dubna 2006 – Filipíny

Kinopremiéra v ČR: 14. září 2006

Režie: Clark Johnson

Námět: Gerald Petievich (román)

Scénář: George Nolfi

Produkce: Bill Carraro, Michael Douglas, Marcy Drogin, Arnon Milchan, George Nolfi

Hudba: Christophe Beck

Kamera: Gabriel Beristain

Střih: Cindy Mollo

Kostýmy: Ellen Mirojnick

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Regency Enterprises / Epsilon Motion Pictures / Further Films / New Regency Pictures / Dune Entertainment / Major Studio Partners / Sentinel Productions

Natáčeno: Chesapeake Bay Bridge, Chesapeake Bay, Maryland, USA / City Hall, Toronto, Ontario, Kanada / Eye Street Grille – 1575 I Street NW, Washington, District of Columbia, USA / McMichael Canadian Art Collection – 10365 Islington Avenue, Kleinburg, Ontario, Kanada / Mississauga, Ontario, Kanada / Roy Thomson Hall, 60 Simcoe Street, Toronto, Ontario, Kanada / Sherway Gardens Shopping Centre – 25 The West Mall, Etobicoke, Ontario, Kanada / Washington, District of Columbia, USA

Hrají: Michael Douglas (Pete Garrison), Kiefer Sutherland (David Breckinridge), Eva Longoria Parker (Jill Marinová), Martin Donovan (William Montrose), Ritchie Coster (překupník), Kim Basinger (první dáma Sarah Ballentineová), Blair Brown (poradkyně pro národní bezpečnost), David Rasche (prezident Ballentine), Kristin Lehman (Cindy Breckinridgeová), Raynor Scheine (Walter Xavier), Chuck Shamata (ředitel Overbrook), Paul Calderon (zástupce ředitele Cortes), Clark Johnson (Charlie Merriweather), Raoul Bhaneja (Aziz Hassad), Yanna McIntosh (Teddy Vargas), Joshua Peace (agent Davies), Simon Reynolds (Tom DiPaola), Géza Kovács (agent Turzanski), Jasmin Geljo (útočnik), Danny A. Gonzales (Hugo Ortega), Jude Coffey (agent Welke), Neil Girvan (agent), Gloria Reuben (paní Merriweatherová), Scott Gibson (detektiv 1), Ron Lea /detektiv 2), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky  

Titulky: česky, anglicky, arabsky, bulharsky, chorvatsky, hebrejsky, portugalsky, islandsky, rumunsky, slovinsky, estonsky, lotyšsky, litevsky, turecky  

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Alternativní konec a vynechané scény s volitelným komentářem Georgeho Nolfiho, Komentář režiséra Clarka Johnsona a scénáristy George Nolfiho, Film o filmu: Tajná služba – Stavět na tradiční dokonalosti, Film o filmu: V prezidentském stínu – Ochrana prezidenta, Inside Look – trailer na DVD 24 (sezona 1 až 5)  

Dostupné bonusy 

Seznam vymazaných scén