Bontonfilm – Poslední tango v Paříži

Máme tu další grafiku obálek s logem Kolekce filmové klasiky, do které jako první Bontonfilm zařazuje ve čtvrtek 13. ledna 2011 film Poslední tango v Paříži za 99,- Kč. Nejerotičtější film všech dob! Zuřivé tango sexu a smrti.

Ponořte se do působivého a smyslného světa a připravte se na ten nejkontroverznější film všech dob, který byl nominován na dvě ceny Akademie (1973 – režisér, herec). Je nabitý tak silným sexuálním nábojem, jako dosud žádný jiný. Dnes již klasický film kdysi šokoval a „změnil tvář jednoho uměleckého směru" (Pauline Kaell).

 

Při hledání letního bytu se krásná mladá Pařížanka Jeanne setká s Paulem, záhadným Američanem truchlícím po své ženě, která nedávno spáchala sebevraždu. Okamžitě jsou přitahováni jeden k druhému a prožívají bouřlivou a vášnivou aféru, ve které si neprozradí ani svá jména. Jejich vztah hluboce zasáhne do jejich životů – Paula bojujícího s přijetím manželčiny smrti a Jeanne při přípravách na svatbu se svým snoubencem Tomem, filmovým režisérem, který o ní točí dokument.

 

Společensky silně kritické a zřejmě i proto také velmi kontroverzně přijímané psychologické drama si ve své době vysloužilo pověst skandálního díla kvůli perverzně erotickým scénám a provokativním výjevům. S odstupem času však zřetelně vynikají umělecké kvality filmu (např. ve srovnání s love story 9 1/2 týdne, která z příběhu Posledního tanga vychází).

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Milostný poměr mladičké Pařížanky Jeanne a sedmačtyřicetiletého Američana Paula, kteří se tajně scházejí v pronajatém podkrovním bytě, je brilantním filmovým portrétem dvou odlišných přístupů ke světu, střetávajících se a nacházejících prostředek k vyjádření v anonymním mileneckém vztahu. Jde o otevřený film, prodchnutý četnými literárními i filmovými narážkami a zároveň prostoupený naléhavou připomínkou smrti.

Přes 70 procent: Výjimečně působivý snímek o vášni, touze, sexu i lásce.

Žánr: Drama / Erotický / Romantický

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 1972

Délka: 124 minut (2:04:14)

Původní název: Ultimo tango a Parigi / Last Tango in Paris / Le Dernier Tango à Paris

Světová premiéra: 14. října 1972 – USA (New York Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 27. ledna 2001

Režie: Bernardo Bertolucci

Scénář: Bernardo Bertolucci, Franco Arcalli, Agnès Varda (francouzská verze dialogů)

Produkce: Alberto Grimaldi

Hudba: Gato Barbieri

Kamera: Vittorio Storaro

Střih: Franco Arcalli, Roberto Perpignani

Kostýmy: Gitt Magrini

Společnost: PEA Produzioni Europee Associates s.a.s. Rome / Les Productions Artistes Associés S.A. Paris

Natáčeno: 1 Rue de l’Alboni, Passy, Paris 16, Paříž, Francie / Kennedy Eiffel Bar, avenue du President Kennedy, Paříž, Francie / Paris 16, Paříž, Francie / Paris 17, Paříž, Francie / Passy, Paris 16, Paříž, Francie / Pont de Bir-Hakeim, Paříž, Francie / Salle Wagram – 39 avenue de Wagram, Paris 17, Paříž, Francie

Hrají: Marlon Brando (Paul), Maria Schneider (Jeanne), Maria Michi (matka Rosy), Giovanna Galletti (prostitutka), Gitt Magrini (matka Jeanny), Catherine Allégret (Catherine), Luce Marquand (Olympia), Marie-Hélène Breillat (Monique), Catherine Breillat (Mouchette), Dan Diament (televizní zvukař), Catherine Sola (televizní skriptka), Mauro Marchetti (televizní kameraman), Jean-Pierre Léaud (Tom, mecenáš Jeanny), Massimo Girotti (Marcel), Peter Schommer (televizní asistent kamery), Veronica Lazar (Rosa), Rachel Kesterber (Christine), Ramón Mendizábal (vedoucí orchestru), Mimi Pinson (předsedkyně poroty), a další

Lokalizace DVD 

 

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky, maďarsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, řecky, hebrejsky, maďarsky, polsky, rumunsky, srbsky, turecky, slovinsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Nastavení titulků, 2. část 

 

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,75:1)

Bonus: žádný