Sony – Tom a Tomáš

Další titul Sony měl být ve čtvrtek 13. ledna 2011 film s názvem Tom a Tomáš za 60,- . Snad by se mohlo jednat o následující příběh… Každý má prý na světě svého dvojníka. Člověk míní, vydavatel mění – na pultech už ve středu 12. ledna 2011 a opět bez českého dabingu – aspoň že ten film jsem uhádnul správně.

Tomovi je devět, sní o dobrodružství a má divný pocit, že má kdesi bratra. Tomáš vyrůstal sám v sirotčinci a má pouze vymyšleného přítele. Přestože se nikdy nesetkali a každý z nich vyrůstá v úplně jiném prostředí, vždy si existenci toho druhého uvědomovali.

Tomáš Sheppard žije se svým nevlastním otcem, malířem Paulem v bytě, který je současně ateliérem, a má patrně vše, co si jen chlapec v jeho věku může přát. Vlastní pokoj, počítač, kolo a každou hračku, po níž zatouží. Jediné co mu chybí je matka, která před časem zemřela. To je také pravděpodobně příčina nočních děsů, kterými chlapec trpí a v nichž vystupuje chlapec jménem Tom.

Krátce před vánocemi ho probudí sen, ve kterém Tom prchá před pronásledovateli zasněženými ulicemi. V ateliéru, kde Paul pracuje na obrovském portrétu jeho zesnulé mámy, pak otci vypráví o Tomovi a o tom, jak se stal svědkem únosu z nějakého dětského domova. Paul se ho pokouší uklidnit s tím, že to byl jen sen a Tom je přece jen smyšlená postava. Další den se s otcem a jeho novou přítelkyní, pilotkou Celií Scofieldovou, vydá oslavit narozeniny a v rámci oslav zavítá trojice také do muzea vědy.

 

Tady Tomáš nevěří svým očím – ke svému překvapení zahlédne svého dvojníka Toma, o kterém si vždycky myslel, že si ho jen vysnil. Chlapec je skutečně na útěku před pašeráky dětí, kteří si udělali hlavní stan v dětském domově, kde odmalička vyrůstal a kde, jak se ukáže, také on snil o Tomášovi.

 

Kluci chtějí zůstat spolu a tak Tomáš tajně ubytuje Toma u nich doma, což má tu výhodu, že ho Tom může občas zaskočit, třeba ve škole, protože je mnohem lepší v zeměpise i dalších předmětech. Situace se však poněkud zamotá, když je Tomáš chycen policií a odveden do dětského domova místo Toma.

Tady už se ředitel domova Bancroft chystá k jeho vývozu adoptivním rodičům do Afriky, kde za zdravé evropské děti platí horentní sumy. Chlapec je omráčen a dopraven do letadla, zatímco jeho dvojník podniká všechno možné, aby ho osvobodil. Přesvědčí Paula Shepparda, že opravdu existuje a opravdu není Tomáš, a pak společně spěchají na letiště, aby Tomáše zachránili dřív, než nadobro zmizí za hranicemi.

 

Možná by se jim to nepodařilo, kdyby jim nepomohla náhoda, Celia nebyla shodou okolností pilotkou právě toho letu, který má Tomáše na palubě a zaměstnanec úřadu, který má na starost péči o děti, neobjevil spis nejen potvrzující existenci obou chlapců, ale také dokazující, že jsou bratry, dvojčaty.

A ještě verze z obálky:  

Osudem odloučeni, osudem spojeni. Dobrodružství a zábava pro malé i velké – takto by se dal popsat děj filmu o neuvěřitelných zážitcích dvou malých chlapců, Toma a Tomáše. Narodili se jako dvojčata, po narození ale byli od sebe odloučeni a potkávají se až jako kluci, bystří a pozorní ke všemu, co se kolem nich šustne. Jak by jim tedy mohly uniknout podezřelé pikle ředitele sirotčince, který – jak se ukáže – prodává děti do zahraničí. Tom s Tomášem jdou jako malí detektivové po stopě, pak ale začne jít do tuhého – zlotřilí pašeráci totiž Tomáše unesou a dopují ho drogami, než ho budou moci v bedně na přepravu zvířat propašovat za hranice. V tu chvíli, více než kdy jindy, se chlapcům hodí jejich stejná podoba a Tom vyráží bráškovi na pomoc.

Hodnocení blízko 70 procentům v zahraničí, na csfd.cz ani ne 50: Obyčejný a ničím neurážející rodinný film.

Zadní strana obálky 

Žánr: Rodinný

Země původu: Nizozemí / Velká Británie

Rok vzniku: 2002

Délka: 106:55 minut

Původní název: Tom & Thomas / The Christmas Twins

Světová premiéra: 24. ledna 2002 – Nizozemí

Režie: Esmé Lammers

Scénář: Jim Davies, Esmé Lammers

Produkce: Malcolm Burgess, Laurens Geels, David Higginson, Dick Maas, Frank Thies

Hudba: Paul M. van Brugge

Kamera: Marc Felperlaan

Střih: Bert Rijkelijkhuizen

Kostýmy: Linda Bogers

Společnost: Cine II CV / First Floor Features

Hrají: Sean Bean (Paul Sheppard), Inday Ba (Celia Scofieldová), Aaron Johnson (Tom / Thomas), Ryan Nelson (dvojník Tom & Thomas), Derek de Lint (pan Bancroft), Bill Stewart (Finch), Sean Harris (Kevin), Geraldine James (slečna Trompová), Jonathan Schwerzmann (starší chlapec), Romaine Fagin (kluk), Victoria Hasted (slečna Hoganová), Ravin J. Ganatra (pan Bahiti), Anil Douglas (Bruce), Leagh Conwell (Harold), Doortje Peters (Debby), Mike Dowling (policista 1), Kate Henry (policista 2), Lou Landré (ochranka v obchodě s oděvy), David Eeles (dozorce), Dawn Mastin (Thomasova teta), Anita Wright (Thomasova babička), Christopher Ravenscroft (Frederick Lord), Racheal Joseph (kolegyně slečny Trompové), Dave Calderhead, James Webber (kopilot), Richard Messina (druhý kopilot), Dorian MacDonald (policistův kolega), Ray Graham (pracovník airolinek), Tim Jones, Gemma Johnson (letuška), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital anglicky

Titulky: česky 

Obraz: barevný PAL DVD5 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný