Bontonfilm – Krvavý sport

Další logo Kolekce filmové klasiky umisťuje Bontonfilm v pátek 14. ledna 2011 na film Krvavý sport za 99,- Kč. Expert na bojové umění Ninjitsu Frank Dux, odhodlaný vzdát čest odkazu svého umírajícího mistra, musí cestovat přes půlku světa, aby se střetl v soutěži Kumite – brutálním sportu bez pravidel…

Frank Dux přijíždí do Hongkongu, aby se tu zúčastnil tajného turnaje bojových umění a naplnil tak sen svého učitele a trenéra. Účast na turnaji je však nejen otázkou cti, ale také života a smrti. Souboje totiž neomezují žádná pravidla, a tak může Frank buď zvítězit, nebo zemřít. Prošel sice perfektním výcvikem a přes první soupeře se dostává poměrně snadno, současně se však začíná rýsovat protivník nad jiné nebezpečný, s nímž se Frank nakonec utká ve finále. Nejenže je tento soupeř brutální a bezohledný vrah, který s oblibou soupeře zabíjí nebo mrzačí, ale v okamžiku, kdy se ocitne v úzkých, neváhá sáhnout k zákeřným metodám boje.

Akční film z roku 1988, přímo nabitý ukázkami nejrůznějších asijských bojových umění, se stal odrazovým můstkem v kariéře Jeana-Clauda Van Damma. Do té doby neznámý Belgičan se díky němu dostal do povědomí diváků – a také producentů, kteří ho začali obsazovat.

 

V tomto snímku si fanouškové žánru jistě vychutnají i výkon jednoho z nejpopulárnějších "záporáků" hongkongských arén Bola Yeunga, jenž představuje hrdinova zákeřného protivníka.

 

Jeden pramen praví – Málokdo ovšem také ví, že Krvavý sport je o životě a začátcích skutečného "bojového umělce" Franka Duxe, jenž se s konečnými výsledky svých soubojů stal legendou bojového umění (56 knockoutů a 300 bodových vítězství). Dokonce Dux sám dohlížel na bojovou choreografii filmu.

Druhý pramen praví – Později se zjistilo, že Dux je velký lhář a spoustu skutečností o svém životě si pravděpodobně vycucal z prstu… Tak si vyberte.

Obálka uvádí variantní text:

Expert na bojové umění Ninjitsu Frank Dux, odhodlaný vzdát čest odkazu svého umírajícího mistra, musí cestovat přes půlku světa, aby se střetl v soutěži Kumite – brutálním sportu bez pravidel, jehož mistři se tajně utkávají každých pět let. Přestože Dux využívá v boji proti zástupu nebezpečných protivníků všechny schopnosti a taktiky, které se od svého učitele naučil, zjišťuje, že vítězství bude stát mnohem více, než si dokázal představit! 

Mezi 60 a 70 procenty: Jedna z nejlepších věcí, co kdy tenhle trhlý Belgičan natočil. Legenda pro nostalgiky, souhrn všech klišé akčních béček 80tých let.

Žánr: Akční / Biografický / Sportovní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 89 minut (88:31)

Původní název: Bloodsport

Světová premiéra: 26. února 1988 – USA

Režie: Newt Arnold

Scénář: Christopher Cosby, Mel Friedman, Sheldon Lettich

Produkce: Mark DiSalle, Yoram Globus, Menahem Golan

Hudba: Paul Hertzog

Kamera: David Worth

Střih: Carl Kress, Jean-Claude Van Damme

Choreografie soubojů: Frank Dux

Společnost: Cannon International

Natáčeno: Hong Kong, Čína

Hrají: Jean-Claude Van Damme (Frank Dux), Donald Gibb (Ray Jackson), Leah Ayres (Janice Kentová), Norman Burton (Helmer), Forest Whitaker (Rawlins), Roy Chiao (Tanaka), Philip Chan (inspektor Chen), Pierre Rafini (mladý Frank), Bolo Yeung (Chong Li), Ken Siu (Victor Lin), Kimo Lai Kwok Ki (Hiro), Bernard Mariano (Sadiq Hossein), Bill Yuen Ping Kuen (Oshima), Lily Leung (paní Tanakaová), Joshua Schroder (Chuck), Keith Davey (Eddie), Sean Ward (Shingo Tanaka), Johnny Lai (recepční), Henry Ho (úředník), Henry Kot (úředník), Thomas Lam (úředník), Simon Lai (úředník), A. P. George (soudce), Charles Wang (čínský doktor), Cihangir Gaffari aka John Foster (Gustafson), John Cheung (Toon), Denis Chiu (Chuan), Michel Qissi (Suan Paredes), Nathan Chukueke (Paredesův oponent), Geoff Brown (Paredesův přítel), David Ho (Pumola), Eric Neff (Morra), Michael Chan (Yasuda), Rick Erikson (Cocard), John Law (Luu), Samson Li (Budimam Prang), Paulo Tocha (Paco), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, italsky, polsky  

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, dánsky, finsky, italsky, polsky, portugalsky, rumunsky, řecky, švédsky, turecky  

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný