Amercom – Velké bitvy historie (26. díl) – Gettysburg 1863

Dalším příspěvkem k poznávání historie z vydavatelství Amercom by v řadě Velké bitvy historie měly být ve fólii společně zatavená kniha a DVD s číslem 26 a s názvem Gettysburg 1863. Ke koupi za 99,90 Kč snad ve čtvrtek 20. ledna 2011.

Informační úroveň české mutace stránek vydavatelství stále stejná (= nijaká), proto opět pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 26 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Palebná linie: Bitva u Gettysburgu 

Bitva u Gettysburgu – 1863

Bitva u Gettysburgu byla zlomem v historii občanské války. Po ní naděje Konfederace na založení samostatného státu ochably. Šance na vítězství a intervence evropských zemí byly ve stále menší. Ale zpočátku si Jih nebyl vědom, o jak zásadní střet se jedná.

Památník bitvy

Historik v polích 

Sever ostře kritizoval Meadea, že dovolil ústup armádě severní Virginie bez bojového střetu. Velké bitvě nebylo možno se vyhnout, ale to, že proběhla právě na tomto místě a v tomto čase, bylo výsledkem řady náhod.

Bitva 

Poté, co prohrála v bitvách u Fredericksburgu a Chancellorsville, měla armáda Unie velmi nízkou morálku. V roce 1862, po bitvě u potoka Antietam, se severní kampaň generál Leea zastavila. Lee se ale nevzdával myšlenky útoku na teritorium Unie. Byl také přesvědčen, že kdyby se mu podařilo přenést válku na sever, pozitivní postoj Yankeeů k válce by byl značně oslaben…

Zadní strana polského vydání 

Polské DVD opět obsahuje dva dokumenty – Linie ohně: Bitva u Gettysburgu a Detektivové na bitevním poli: Bitva u Gattysburgu. Zdalipak se zase dočkáme dělení dvěma a budeme mít k dispozici jen jeden z nich?

Čerstvé vydání připravilo hned několik "překvapení" – na DVD je opravdu jen jeden dokument, připojená kniha má tentokrát nezvykle o 10 stran víc a upoutávka na poslední dvoustraně vytrvale uvádí 48 obálek, z nichž 32 ještě nevyšlo. Takže nějaká naděje tu ještě pořád je a možná se dočkáme i toho středověkého Japonska, bratře…

Ale nyní aktuální text,

Invaze konfederační armády na území Severu byla poslední a a největší sázkou generála Lee. Tím, že válku přesune na území Unie, hodlal přinutit prezidenta Lincolna k jednání o míru, či alespoň získat podporu evropských velmocí, pozorně sledujících dění z druhé strany Atlantiku. Meadova Potomacká armáda naopak potřebovala získat zpět sebevědomí, ztracené v neúspěšných taženích u Fredericksburgu a Chancellorsville, a protivníkova ofenziva pro ni byla příležitostí získat ztracenou čest. Tento film (tato kniha) do detailu zachycuje střetnutí 150 000 vojáků obou stran, které – jak se mělo ukázat – rozhodlo o osudu celého amerického národa.

Kniha Gettysburg 1863 – Vrcholný okamžik Konfederace (Gettysburg 1863 – High tide of the Confederacy) je z roku 1998, autorem je Carl Smith, ilutrace Adam Hook. Překlad Mg. Jiří Hutečka, Ph.D., jazyková korektura Tereza Majerová. A jak již bylo zmíněno, tentokrát se tištěná podoba rozrostla na celkových 104 stran.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 49 minut (48:44)

Původní název: Line of Fire: The Battle of Gettysburg

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5

Bonus: žádný