Bontonfilm – Rob Roy

Před následnou blonďatou smrští obohatí řady Kolekce filmové klasiky Bontonfilm ve středu 9. února 2011 dalším historickým kouskem Rob Roy za 99,- Kč. Film o muži, který nebojoval za vlast, nebojoval za svobodu, a přesto se stal postrachem pro nepřítele a legendou pro svůj lid i budoucnost.

Drsná skotská vysočina nosila v průběhu staletí mnoho odvážných hrdinů a to ve skutečnosti i na filmovém plátně. Ať už to byl William Wallace ve Statečném srdci, Connor McLeod v Highlanderovi nebo Robert Roy MacGregor, kterého můžete nyní vidět v tomto filmu. Rob Roy mu říkali, žil v letech 1671 až 1734 a legendou se stal v roce 1713. Rob Roy je poangličtěná verze skotsko-gaelského jména Raibeart Ruadh, Rudý Robert. To proto, že Rob Roy měl zrzavé vlasy, i když mu v pozdějším věku ztmavly do kaštanové barvy.

 

 

Byl majitelem nepříliš rozsáhlých pozemků, a protože toho roku se do majestátné skotské vysočiny blížila krutá zima, půjčil si přes varování své ženy tisíc liber od proradného anglického markýze Montrose, aby mohl nakoupit dobytek a zabezpečit na zimu své lidi. Zaručil se mu přitom svými pozemky a ctí.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Markýzův chráněnec, elegantní a zákeřný mladý Angličan Cunningham, zosnuje spiknutí s cílem peníze získat pro sebe. Peníze uloupí a Rob se rázem ocitá uprostřed nejtěžší bitvy svého života. Podezření padne na zmizelého horalova přítele Alana. Když Rob pochopí pravdu, chce se mstít. Ví, že proti početné přesile nemá šanci, ale musí ochránit to jediné a nejcennější, co mu zbývá: svou čest.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Kolem 70 procent: Srovnání s Gibsonovým filmem se nelze vyhnout, jde ale o jinou dobu a jinou legendu. Film je jaksi menší, co se týká rozpočtu, bitev, krve i komparzu, přesto jde o velmi solidní komornější příběh, rámovaný nádhernou skotskou přírodou a úžasným hajzlem v podání Tima Rotha.

Žánr: Drama / Akční / Životopisný / Historický / Romantický / Válečný

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1995

Délka: 133 minut (2:13:06)

Původní název: Rob Roy

Světová premiéra: 7. dubna 1995 – USA

Kinopremiéra v ČR: 25. května 1995

Režie: Michael Caton-Jones

Námět: Sir Walter Scott (velmi volná inspirace)

Scénář: Alan Sharp

Produkce: Peter Broughan, Michael Caton-Jones, Larry DeWaay, Richard Jackson

Hudba: Carter Burwell

Kamera: Karl Walter Lindenlaub

Střih: Peter Honess

Kostýmy: Sandy Powell

Společnost: United Artists / Talisman Productions

Natáčeno: Caig Falls Bridge, Loch Arkaig, Highland, Skotsko, Velká Británie / Castle Tioram, Moidart, Highland, Skotsko, Velká Británie / Crichton Castle, Crichton, Midlothian, Skotsko, Velká Británie / Drummond Castle, Crieff, Perth and Kinross, Skotsko, Velká Británie / Eilean Donan Castle, Kyle of Lochalsh, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glen Coe, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glen Nevis, Fort William, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glen Tarbert, Highland, Skotsko, Velká Británie / Loch Earn, Stirling, Skotsko, Velká Británie / Loch Leven, Onich, Highland, Skotsko, Velká Británie / Loch Morar, Highland, Skotsko, Velká Británie / Megginch Castle, Errol, Perth and Kinross, Skotsko, Velká Británie / Rannoch Moor, Highland, Skotsko, Velká Británie

Hrají: Liam Neeson (Robert Roy MacGregor), Jessica Lange (Mary MacGregorová), John Hurt (markýz Montrose), Tim Roth (Archibald Cunningham), Eric Stoltz (Alan MacDonald), Andrew Keir (vévoda z Argyll), Brian Cox (Killearn), Brian McCardie (Alasdair MacGregor), Gilbert Martin (Will Guthrie), Vicki Masson (Betty), Gilly Gilchrist (Iain), Jason Flemyng (Gregor), Ewan Stewart (Coll), David Hayman (Sibbald), Brian McArthur (Ranald McGregor), David Brooks Palmer (Duncan McGregor), Myra McFadyen (drátenice), Karen Matheson (zpěvačka), Shirley Henderson (Morag), John Murtagh (soudce), Bill Gardiner (mládenec v taverně), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 5.1 polsky – lektor, 2.0 maďarsky, 2.0 turecky

 

Zvukové stopy 

 

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, maďarsky, islandsky, polsky, turecky

 

Titulky 

 

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 2,35:1) – údaj o formátu obrazu na obalu naštěstí není pravdivý, jak je vidět z připojených obrazovek, nejde o dalšího zuboženého ořezaného mrzáčka…

Bonus: žádný