Deník Právo – Čert ví proč

Celý rok 2007 byl ve znamení levných příbalových DVD. Nejinak tomu bude v posledním měsíci tohoto roku, a to zejména díky pohádkám. Prosinec je období Vánoc a k těm pohádky už tak nějak patří. A hned první prosincový den deník Právo vydává pohádku Čert ví proč Cena DVD je 45,– Kč (s novinami je 59,– Kč).

V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinářka Apolena má svůj sen, že krajinu zachrání jen neznámy „spasitel“, který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, která svými „zázračnými“ bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr.

Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip. Podaří se Filipovi skutečně zachránit zem před peklem? Tento romantický příběh je propletený překvapivými komickými zvraty, napětí se střídá s groteskní veselostí, láska přechází do nenávisti, aby se opět „zázračně“ přerodila do čisté lásky.

Země původu: Česká republika, Německo, Slovensko
Rok vzniku: 2003
Originální název: Čert ví proč
Žánr: Pohádka, rodinný

Režie: Roman Vávra
Námět: Miloš Macourek, Roman Vávra
Hrají: Jiří Lábus, Eva Holubová, Táňa Pauhofová, Štěpán Kubišta, Csongor Kassai, Lubomír Kostelka, Ivan Shvedoff, Barbora Hrzánová, Iva Janžurová, Jan Unger, Pavel Marek, Bohdan Sláma, Miroslav Janek, Petr Čtvrtníček, Pavel Zajíček, Saša Gedeon, Roman Vávra, Zdeněk Suchý, Josef Somr, Boris Hybner, Marek Najbrt, Pavel Liška, Jan Dolanský, Jiří Maria Sieber, Marián Labuda, Tomáš Masopust

Hudba: Petr Ostrouchov
Scénář: Ondrej Šulaj, Roman Vávra
Producent: Richard Němec
Kamera: Ramunas Greičius
Střih: Tonička Janková
Zvuk: Daniel Němec
Výtvarník: František Lipták
Architekt: Kateřina Kopicová
Kostýmy: Kateřina Mírová

Obraz: barevný, widescreen version 16:9, PAL
Zvuk: česky 2.0
Titulky: české pro neslyšící
Délka: 100 minut
Formát disku: DVD 5
Region: 2

Bonusy: písničky (videoklipy): Čert ví proč (Zuzana Navarová), Co tu je, to tu je (Václav Koubek)
Vydavatel: Vydavatel: Verbascum, s. r. o., Česká televize, Slovenská televízia, Bamac s.r.o., Barrandov studio a.s.

Příbuzné texty:

• Deník Právo – Účastníci zájezdu (reedice)
• Deník Právo – Jak se krotí krokodýli
• Deník Právo s DVD – Rafťáci
• Deník Právo – Snowboarďáci
• Deník Právo – Účastníci zájezdu