Páteční Aha! – Krysa

Aha! mělo přijít podle informací na obalu již v pondělí 10. listopadu 2008 s komedií Krysa za 49,- Kč. Nakonec vyjde ale až zítra 21. listopadu. Uhádaná manželka, dcera, která na otce nedá dopustit, i svatouškovský syn nevěří vlastním očím – z táty, který jako obvykle strávil večer v hospodě se svými kumpány, je krysa…

Když si producent Alison Owen poprvé přečetl scénář, který napsal šedesátipětiletý irský spisovatel Wesley Burrowes, byl přesvědčen, že jde o dílo nějakého postmodernisty, čerstvého absolventa filmové školy, který se shlédl v Kafkově díle. „Našel jsem v něm ohromný potenciál střetu perspektiv – jste spořádaná, obyčejná rodina, kde se stane taková tragická věc – pro pragmatické, slušné lidi naprostá kalamita. Přistoupí k tomu jako k další domácí události – jako kdyby našli červotoče v nábytku… Film je protikladem takových titulů, jako je Stuart Little nebo Babe. Tam se jedná o zvířata s lidskými vlastnostmi. V našem filmu jde o zvíře s lidskou osobností, což je pro publikum zcela absurdní…"

Otec Huberta Flynna se před sedmdesáti lety vydal na sever do Dublinu a často vyprávěl irské legendy o proměně lidí ve zvířata. Nejspíš by se však náramně divil, kdyby viděl, že se jeho syn přes noc proměnil v hlodavce. Hubert prostě přišel v noci, domů, natáhl se jak široký tak dlouhý na postel i v šatech a ráno z nich vylezla na světlo boží bílá krysa.

Uhádaná manželka Conchita, dcera Marietta, která na otce nedá dopustit, i svatouškovský syn Paul nevěří vlastním očím – z táty, který jako obvykle strávil večer v hospodě se svými kumpány, je krysa. Rodina přivolá na pomoc Hubertova bratra Matta, ale ani ten si neví rady. Absurdní situace vede k celé řadě událostí, v jejichž průběhu se odhaluje síla i slabost rodinných pout.

 

V okamžiku, kdy příběh využije do své knihy jeden spisovatel, mění se rapidně přístup rodiny k novému hlodavci.

Žánr: Komedie / Rodinný

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 2000

Délka: 89 minut

Původní název: Rat

Světová premiéra: říjen 2000

Režie: Steve Barron

Scénář: Wesley Burrowes

Produkce: Stephanie Allain, Steve Barron, David Collins, Brian Henson, John McDonnell, Alison Owen, Stewart Till

Hudba: Pete Briquette, Bob Geldof

Kamera: Brendan Galvin

Společnost: Jim Henson Company / Jim Henson Productions / Ruby Films / Samson Films / Universal Pictures

Natáčeno: Dublin, Irsko

 

Hrají: Imelda Staunton (Conchita Flynnová), Frank Kelly (strýček Matt), David Wilmot (Phelim Spratt), Kerry Condon (Marietta Flynnová), Andrew Lovern (Pius Flynn), Pete Postlethwaite (Hubert Flynn), Veronica Duffy (Daisy), Ed Byrne (Rudolph), Niall Toibin (otec Geraldo), Peter Caffrey (barman Mick), Rita Hamill (statkářka), Roxanna Williams (nachmelené dítě), Geoffrey Palmer (doktor), Stanley Townsend (hlasatel), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: