Amercom – Stíhači v boji 6 – Letecké souboje – Poslední střelec

Vydavatelství Amercom v ediční řadu Stíhači v boji – Letecké souboje ve středu 11. srpna 2010 pokračuje dalším diskem s názvem Poslední střelec za 69,- Kč. Tento seriál Dogfights před nedávnem vysílala Česká televize. 

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

Ocitnete se v kokpitu proudového stroje F-8 Crusader, který byl nasazen proti Migům 17 a novému typu Mig 21 nad vietnamským bojištěm. 

 

V době, kdy letecké souboje začínaly rozhodovat rakety vzduch – vzduch, nasadili Američané ve vietnamské válce poměrně tradičně vyzbrojený stroj. Šlo o F-8 Crusader. Vojenští odborníci se domnívali, že půjde o opravdu poslední stroj střílející ještě i kanóny a kulomety.

 

Tento dokument nabízí zážitky z kokpitu výkonného Crusaderu při jeho střetech s další generací MiGů, s MiGy-17 a 21. Náš příběh začíná dne 19. květen 1967, kdy vyrazilo dvanáct stíhaček F-8 Crusader směrem k Hanoji, hlavnímu městu komunistického Severního Vietnamu, k ochraně bombardérů A-4. Poprvé během této války mířil úder na samotné centrum Hanoje na městskou tepelnou elektrárnu, a to novými řízenými klouzavými pumami typu Walleye s kamerovým naváděcím systémem. Nad městem v dešti střel protiletadlového dělostřelectva a raket země – vzduch sovětské výroby vybojovaly Crusadery několik vítězství v soubojích stroje proti stroji. Některé stíhače se však vracely na své základny na letadlových lodí těžce poškozené. Dokument v grafických animacích ukazuje průběhy takových leteckých soubojů a počínání pilotů v namáhavých bitvách za velkého přetížení.

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: 45 minut 

Původní název: Dogfights – The Last Gunfighter

Rok vzniku: 2006

Režie: Robert Kirk

Scénář: Doglas Miller, Doug Miller 

Produkce: Tony Alunni, Cynthia Harrison, Jason McKinley, Brooks Wachtel 

Hudba: Randy Jones

Střih: Matt Stevenson 

Společnost: Digital Ranch / History Chanel

Hrají: Phil Crowley (vypravěč), Paul Speer, Phil Wood, Richard Schaffert 

 

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: 

Bonus: