lovenské legendárne albumy č. 4 – Tublatanka

Skupina Tublatanka je známá nejen na Slovensku, ale zapsala se do historie rockové hudby i v Čechách. Ostatně, Slovensko nebylo nikdy zvlášť rockově orientováno. Jedinou skupinou, blížící sa rockovému idiomu a zároveň schopnou vyprodat stadiony, byla Tublatanka. Cena tohoto čtvrtého CD z hudební edice deníku SME je 149,– Kč.

Debutové album z roku 1985 je plné nakažlivé energie a kapela ho v podstatě nikdy nepřekonala. Název kapely Martina Ďurindy byl natolik zavádějící, že v jistém knihkupectví zařadili debutovou desku Tublatanky mezi tvorbu lidové hudby.

Ve skutečnosti to však bylo všechno trochu jinak. Slovensko totiž mělo novou rockovou kapelu, která vznikla rozdělením Martina Ďurindy a Mariana Greksy, kteří společně působili v kapele Nervy, avšak jejich hudební vnímání bylo rozdílné. Vznikli tak dvě kapely, Greksův Demikát a Ďurindův Tublat, podle záporné postavy z románu Tarzan. Ještě před profesionálním startem změnila kapela název na Tublatanka a pod touto značkou vydali svoje debutové album.

Skupinu tvořili tři členové, dva kytaristi a bubeník, což v té době bylo na slovenské poměry velmi odvážné. (V Čechách takto hráli například Katapult). Textař Martin Sarvaš si navíc vymyslel celkem příjemný a hlavně nezvyklý image. Skupina, ačkoliv zcela rocková, vystupovala v lidových krojích. Martin Ďurinda na to období vzpomíná jako na čas, kdy měl obavy z přijetí publikem, ale nakonec si na to zvykli jak hudebníci tak i fanoušci.

Seznam skladeb

01. ŠLABIKÁR 3:31
02. DAJTE MI NA TO LIEK 3:08
03. MÁME TO ZRÁTANÉ 3:56
04. SOM RÁD, ŽE ŤA STRETNEM LEN NÁHODOU 5:01
05. RIEKA 7:43
06. KÚPIM SI KILO LÁSKY 4:39
07. MÁM RÁD VECI NEMOŽNÉ 3:41
08. O NÁS 4:15
09. PRIATEĽ 3:25
10. ZAJTRA 2:53
11. SCHODY DO SEBA 3:25

Autor hudby:
M. Ďurinda

Autor textů:
M. Sarvaš

Informace k CD:

hraje skupina Tublatanka v obsazení:
M. Ďurinda – sólový zpěv, elektrická a akustická kytara
J. Černý – bicí nástroje
P. Horváth – basová kytara, vokál

Nahráno v studiu OPUSu,
únor až březen 1984
1985 OPUS
Toto vydání: 2007 OPUS a. s.