Bontonfilm – Bounty

Bontonfilm opakuje v Kolekci filmové klasiky další z DVD, které již na pultech byly díky společnosti DVDcom. Ve středu 26. ledna 2011 bude ke koupi Bounty za 99,- Kč. Tentokrát se alespoň vydavatel trefil do správného roku, na obálce Rain Mana byl vtipně zvýrazněn zcela chybný rok… Horké slunce a nekonečný oceán kulisou nejslavnější námořní vzpoury.

Držitelé Oscara Anthony Hopkins a Mel Gibson vévodí hvězdnému obsazení (dále hrají Sir Laurence Olivier, Daniel Day-Lewis a Liam Neeson) tohoto dobrodružstvím nabitého filmu, který přináší vzrušující bitvy, silné bouře a napětí, jaké dokáže vyvolat jen moře!

 

Skvělé herecké výkony, vybroušené dialogy a znamenité akční scény v tomhle velkolepém filmu jsou zárukou, že milovník dobrodružství dostane opravdu vše, co potřebuje!

 

Loď Bounty vyplula 23. prosince 1787, aby z ostrova Tahiti dopravila na Jamajku sazenice chlebovníku. Její kapitán, poručík William Bligh, prosadí v touze obeplout zeměkouli trasu vedoucí kolem Hornova mysu, přestože je příliš riskantní. Prudká bouře u mysu ho však donutí změnit plány, a tak se loď vydá k cíli pod novým kursem. Potíže vyvolávají časté spory nejen mezi mužstvem, ale také mezi Blighem a jeho zástupcem Fryem, a vyvrcholí v okamžiku, kdy Bligh svého zástupce zbaví funkce a na jeho místo jmenuje svého přítele, poněkud lehkomyslného prvního důstojníka Fletchera Christiana. Skutečné problémy však nastanou až poté, kdy v říjnu 1788 přistála Bounty na Tahiti. Domorodým králem Tynahem byli sice díky početným darům přijati pohostinně, dlouhé čekání až sazenice vyrostou natolik, aby přežily plavbu, však postupně demoralizuje celou posádku.

 

Muži navazují známosti s místními domorodými dívkami, množí se nedbalost ve službě, a dokonce se objevují první případy dezerce. Když loď konečně vypluje, opět navzdory protestům kapitánova zástupce směrem k Hornovu mysu, dojde ke vzpouře. Lodi se v noci zmocní muži vedení Fletcherem Christianem. Kapitána a devět mužů, kteří se vzpourou nesouhlasili, vysadí do člunu vybaveného nejnutnějšími zásobami a sami se vrátí s lodí na Tahiti. Král Tynah, který nechce mít s anglickými úřady žádné potíže, však odmítne nechat vzbouřence na ostrově. Ti tedy odplují společně s několika dívkami, mezi nimiž je i králova dcera Mauatua, která se rozhodla následovat Fletchera, s nímž čeká dítě. Zatímco kapitán Bligh po vysilující čtyřicetidenní plavbě dosáhl přístavu Coupang v Holandské východní Indii, vzbouřenci na Bounty po několika měsíčním bloudění přistáli u ostrova Pitcairn, kde žijí jejich potomci dodnes.

 

K 70 procentům: Velkorysá výprava, hudba od Vangelise, nádherné pokoukání, jinak nic výjimečného.

Žánr: Dobrodružný / Drama / Historický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 126 minut

Původní název: Bounty

Světová premiéra: 4. května 1984 – USA

Režie: Roger Donaldson

Námět: Richard Hough (kniha "Captain Bligh and Mr. Christian")

Scénář: Robert Bolt

Produkce: Dino De Laurentiis, Bernard Williams

Hudba: Vangelis

Kamera: Arthur Ibbetson

Střih: Tony Lawson

Kostýmy: John Bloomfield

Společnost: Dino De Laurentiis Company / Bounty Productions Ltd.

Natáčeno: 15 Montpelier Row, Twickenham, Middlesex, Velká Británie / Double Cube Room, Wilton House, Wilton, Salisbury, Wiltshire, Velká Británie / Gisborne, Nový Zéland / Londýn, Velká Británie / Middlesex, Velká Británie / Moorea, Francouzská Polynésie / Nový Zéland / Old Royal Naval College, Greenwich, Londýn, Velká Británie / Tahiti, Francouzská Polynésie /The Reform Club, Pall Mall, St. James’s, Londýn, Velká Británie / Whangarei, Northland, Nový Zéland / Wilton House, Wilton, Salisbury, Wiltshire, Velká Británie / Wiltshire, Velká Británie

Hrají: Mel Gibson (Fletcher Christian Master’s Mate), Anthony Hopkins (poručík William Bligh), Laurence Olivier (admirál Hood), Edward Fox (kapitán Greetham), Daniel Day-Lewis (John Fryer), Bernard Hill (William Cole), Philip Davis (Edward Young), Liam Neeson (námořník Charles Churchill), Wi Kuki Kaa (král Tynah), Tevaite Vernette (Mauatua), Philip Martin Brown (námořník John Adams), Simon Chandler (David Nelson), Malcolm Terris (Dr. John Huggan), Simon Adams (Thomas Heywood), John Sessions (John Smith), Andrew Wilde (námořník William McKoy), Neil Morrissey (námořník Matthew Quintal), Richard Graham (John Mills), Dexter Fletcher (námořník Thomas Ellison), Pete Lee-Wilson (William Purcell), Jon Gadsby (John Norton), Brendan Conroy (Robert Lamb), Barry Dransfield (Michael Byrne), Steve Fletcher (námořník James Valentine), Jack May (kapitán), Mary Kauila (králvona Tynah), Sharon Bower (paní Blighová), Tavana (poradce krále Tynahu), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 polsky

Titulky: česky, anglicky, polsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: