Hollywood Classic Entertainment – 1066 – Historie psaná krví

Po předchozích DVD, věnovaných historii poměrně nedávné, přichází Hollywood Classic Entertainment v řadě, kterou podporuje Reflex, s podstatně hlubším ponorem do minulosti. Ve čtvrtek 27. ledna 2011 za 99,- Kč se podíváme až do roku 1066 – Historie psaná krví. Rok, který změnil svět. Další z televizních minisérií z produkce BBC, určitě zajímavá alternativa k dokumentu od Amercomu.

Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše.

Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Hodnocení na imdb.com 65 procent: Povedená rekonstrukce ze zcela jiného úhlu pohledu. Prostí rolníci, kteří museli opustit své usedlosti a vyrazit proti invazi. Všechny rekvizity, obuv, jídlo, zbraně, napomáhají pocitu, že nejde o žádné superhrdiny, ale o skutečné lidi, jejichž největší touhou bylo přežít. Všichni králové jsou tu jen pozadí, jen zákulisí pěkně syrového boje muže proti muži. V zahraničních komentářích se objevuje celá řada kritických připomínek, že se rekonstrukce veze na úspěchu Pána prstenů a používá jeho pojmologii – bitva o Středozem nebo označení Normanů jako Orků.

Zadní strana

Žánr: Akční / Historický / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2009

Délka: 150 minut (48:51 + 52:13 + 48:37)

Původní název: 1066

Světová premiéra: 18. a 19. května 2009 – Velká Británie

Režie: Justin Hardy

Scénář: Peter Harness

Produkce: Susan Horth, Adrian Kelly, Lucy Bassnett-McGuire, Justin Hardy

Hudba: Richard Blair-Oliphant

Kamera: Douglas Hartington

Společnost: Hardy and Sons Pictures – for Channel 4

Hrají: Ian Holm (vypravěč), Mike Bailey (Tofi), Francis Magee (Ordgar), Tim Plester (Leofric), Søren Byder (Snorri), Ólafur Darri Ólafsson (Gyrd), Björn Thors (Hakon), Kate Ambler (Ealfrith), Gemma Lawrence (Judita), Sam Hardy (Aelf), Katrine Bach (Alfeid), Amber Celeste (Edith), Christopher Sloman (Juditin otec), Bennett Warden (Westerner), Christopher Leveaux (muž z Yorku), Anthony Debaeck (Ozouf), Peter Guinness (De Coutances), Hamish MacLeod (Drogo), Brendan McCoy (Vikingský bojovník), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Kapitoly 1. dílu

Kapitoly 2. dílu

Kapitoly 3. dílu

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný