Bontonfilm – Hanebný pancharti

Fakt, že v současné době je titul v nabídkách e-shopů buď na BR, nebo ve dvoudiskové edici, dle mého názoru neopravňuje k optimismu. I když Bontonfilm vysílá na pulty v pátek 28. ledna 2011 film Hanebný pancharti za 199,- Kč, domnívám se, že půjde jen o jeden disk. Hanebně zparchantělá jízda plná krve, potu, slz a touhy po pomstě.

Bylo nebylo v nacisty okupované Francii… Vítejte ve Druhé světové válce podle Quentina Tarantina. Vítejte ve světě, kde historická realita ustupuje lehce brutálnímu pohádkovému vyprávění jednoho z nejkontroverznějších režisérů současnosti. On sám přitom tvrdí, že se poetika Hanebných panchartů asi nejvíc přiblížila náladě filmu, který mu udělal jméno – násilnické černočerné komedii Pulp Fiction – Historky z podsvětí.

 

Začátek Hanebných panchartů zastihuje mladičkou Shosannu Dreyfus (Mélanie Laurent) v Němci okupované Francii, kde před jejíma očima nacistický důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) vyvraždil její rodinu. Shosanna se štěstím uniká do Paříže a ukrývá se tu pod novou identitou majitelky a provozovatelky biografu.

Na jiném místě hákovým křížem rozkopané Evropy se pod vedením lehce zupáckého amerického poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) formuje neobvyklá skupina židovských vojáků. Úkolem jejích členů je nejen přežít na území plném nacistů a jejich přisluhovačů, ale zároveň likvidovat jejich elitu a to tak efektně, že tím mezi nimi budou šířit strach a paniku. Právě je čeká ta nejtěžší mise, která může zcela změnit průběh války.

 

K Aldově "Panchartům", jak si sami říkají, se přidává i německá herečka a britská tajná agentka Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), jež má za úkol svrhnout vedoucí představitele Třetí říše.

 

V jednom pařížském biografu se chystá premiéra nového německého propagandistického eposu a téhle události se má účastnit řada nacistických špiček (možná i samotný Hitler). Úkolem Panchartů bude na akci proniknout a ukázat šéfům Třetí říše, jaké to je, když je člověk po smrti. Nepočítají ovšem s tím, že přímo pod světlem promítačky osnuje svůj plán pomsty za smrt blízkých osiřelá Shosanna a že když se jeden geniální plán na atentát střetne s jiným, výsledkem může být ještě geniálnější neúspěch.

Přes 80 procent: Další filmová jízda s nezaměnitelným rukopisem.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Válečný

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2009

Délka: 147 minut

Původní název: Inglourious Basterds

Světová premiéra: 20. května 2009 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 27. srpna 2009

Režie: Quentin Tarantino, Eli Roth (segment "Nation’s Pride")

Scénář: Quentin Tarantino

Produkce: Lawrence Bender, William Paul Clark, Christoph Fisser, Henning Molfenter, Bruce Moriarty, Lloyd Phillips, Pilar Savone, Erica Steinberg, Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Charlie Woebcken

Kamera: Robert Richardson

Střih: Sally Menke

Kostýmy: Anna B. Sheppard

Společnost: Universal Pictures / The Weinstein Company / A Band Apart / Zehnte Babelsberg Film / Visiona Romantica

Natáčeno: Babelsberg, Potsdam, Brandenburg, Německo / Bad Schandau, Saxony, Německo / Berlín, Německo / Elbe Sandstone Mountains, Saxony, Německo / Görlitz, Saxony, Německo / Krampnitz, Brandenburg, Německo / Nauen, Brandenburg, Německo / Paříž, Francie / Rüdersdorf, Brandenburg, Německo / Sebnitz, Saxony, Německo / Studio Babelsberg, Potsdam, Brandenburg, Německo

Hrají: Brad Pitt (poručík Aldo Raine), Mélanie Laurent (Shosanna Dreyfusová), Christoph Waltz (plukovník Hans Landa), Eli Roth (seržant Donnie Donowitz), Michael Fassbender (poručík Archie Hicox), Diane Kruger (Bridget von Hammersmarková), Daniel Brühl (vojín Frederick Zoller), Til Schweiger (seržant Hugo Stiglitz), Gedeon Burkhard (desátník Wilhelm Wicki), Jacky Ido (Marcel), B. J. Novak (svobodník Smithson Utivich), August Diehl (major Deiter Hellstrom), Denis Menochet (Perrier LaPadite), Sylvester Groth (Joseph Goebbels), Martin Wuttke (Adolf Hitler), Mike Myers (generál Ed Fenech), Julie Dreyfus (Francesca Mondinoová), Richard Sammel (seržant Werner Rachtman), Alexander Fehling (vrchní seržant Wilhelm / Pola Negri), Rod Taylor (Winston Churchill), Sönke Möhring (vojín Butz / Walter Frazer), Samm Levine (svoboník Hirschberg), Paul Rust (svobodník Andy Kagan), Michael Bacall (svobodník Michael Zimmerman), Arndt Schwering-Sohnrey (německý voják / Winnetou), Petra Hartung (německá vojačka / Beethoven), Volker Michalowski (německý voják / Edgar Wallace), Ken Duken (německý voják / Mata Hari), Christian Berkel (Eric), Anne-Sophie Franck (Mathilda), Léa Seydoux (Charlotte LaPaditeová), Tina Rodriguez (Julie LaPaditeová), Lena Friedrich (Suzanne LaPaditeová), Ludger Pistor (kapitán Wolfgang), Jana Pallaske (Babette), Wolfgang Lindner (Herrman #1), Michael Kranz (Herrman #3), Rainer Bock (generál Schonherr), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, voice-over polsky

Titulky: česky, anglicky, chorvatsky, řecky, hebrejsky, polsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: prodloužené a alternativní scény, Pýcha národa . krátký film, Trailery