Amercom – Velké bitvy historie (27. díl) – Verdun 1916

Podle zveřejněného seznamu by vydavatelství Amercom v ediční řady Velké bitvy historie mělo ve čtvrtek 3. února 2011 pokračovat dalším ve fólii společně zataveným DVD a knihou s pořadovým číslem 27 a názvem Verdun 1916 za obvyklých 99,90 Kč.

Opět pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 24 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Zadní strana polského vydání 

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

V obležení 

Verdun: Mlýnek na Maase 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Bitva u Verdunu – 1916

Když v roce 1914 Německo napadlo Francii, doufalo, že se podaří zopakovat velkolepé vítězství z roku 1870. Ale slavný Schlieffenův plán se ale zhroutil po několika týdnech. Německo poslalo do války i připravené rezervy. Špatně vycvičení dobrovolníci narazili na sice mnohem méně početné, ale dobře-připravené britský expediční jednotky. Ztráty na obou stranách byly obrovské, ale bezmocní Němci za svou přílišnou odvahu platili dvojnásobnou cenu. V jejich vlasti se začal používat termín "Vraždění neviňátek u Ypres." Linie se ustálila na čáře od Belgie po Švýcarsko. Hluboké příkopy, propojené vzájemně komunikačními zákopy, byly jištěny mnoha metry ostnatého drátu. Začala poziční válka, v nebývalém a nečekaném rozsahu…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Po vydání je možno citovat text z českého vydání:

V obležení – Verdun: Mlýnek na Maase 

Na konci roku 1915 se situace na západoevropském válčišti stala patovou. Německé obranné akce přinesly Francii asi milion padlých, raněných a nezvěstných. Zákopy se táhly od La Manche až k Alpám. Generál von Falkenhayn, náčelník německého generálního štábu, hledal nová způsob pro překonání patové situace. Neuvažoval o velkém průlomu, ale o opotřebovávací bitvě, a to v místě, které museli Francouzi bránit stůj co stůj. Předpokládal, že velké ztráty otřesou francouzskou vůlí pokačovat ve válce a opuštění Britové se pak stáhnou. Falkenhaym nalezl takové míso v severovýchodní Francii.

Text na obalu knihy se tentokrát od textu na DVD podstatně liší:

Dne 21. února 1916 německý generál Erich von Falkenhayn zahájil drtivou ofenzivu proti francouzskému městu Verdun. Jeho cílem nebylo nic jiného než kompletní zničení francouzské armády. Falkemhaym si byl jist, že symbolická hodnota Verdunu je taková, že Francouzi budou nuceni nasadit do bojů každého muže, který je momentálně k dispozici. Stejně tak si byl jist, že pokud tak udělají, podaří se mu nechat francouzské ozborjené síly vykrvácet. Ohromná dělostřelecká palba měla zcela rozdrtit francouzskou posádku ukrytou v zákopech a bunkrech. Ovšem nezdolná odvaha a odhodlání na francouzské straně změnily tuto bitvu v krvavou vyhlazovací válku s mnoha oběťmi na obou stranách. Události u Verdunu se tak staly jednou z rozhodujících bitev první světové války.

Kniha Verdun 1916 – Neprojdou! (Verdun 1916: They shall not pass) je z roku 2010, má tradičních 96 stran, autorem je William Martin, ilustrace Howard Gerrard, překlad PhDr. Jiří Fidler, Ph. D., jazyková korektura PhDr. Alena Hasáková.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: polské vydání udává 47 minut, české 46 minut (46:30)

Původní název: Under Siege! – Verdun 1916: The Mill on the Meuse

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný