Zabil jsem Einsteina, pánové

Fenomén DVD už nás zasáhl naplno před pár lety a dnes se nezřídka mluví a píše o nástupcích tohoto média, jako je Blu-Ray nebo HD-DVD. Nehledě na to je zajímavé, kolik dobrých starších českých filmů a seriálů ještě nebylo na tomto nosiči dosud vydáno. Proto je dobře, že na ně postupně dochází řada a doufejme, že jich bude stále přibývat. Tento měsíc například konečně začínají vycházet fenomenální filmy geniálního režiséra Karla Zemana. Dnešní DVD tip je zaměřen na jiný český film, a to na sci-fi komedii „Zabil jsem Einsteina, pánové“.

Děj sci-fi komedie Zabil jsem Einsteina, pánové se odehrává střídavě v Americe někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí a v Praze roku 1911. Je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky Alberta Einsteina ovlivnila vývoj života na naší planetě. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která míří do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minula. Podle tvrzení autorů filmu je skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život, historickým faktem.

Film byl natočen podle předlohy spisovatele Josefa Nesvadby Einsteinův mozek. Tato próza z přelomu padesátých a šedesátých let spolu s dalšími díly Tarzanova smrt a Výpravy opačným směrem se staly milníkem ve vývoji české literární fantastiky. Nesvadba v nich navázal na tradici filosoficky a sociálně laděné prózy Karla Čapka a Jana Weisse. Stal se zakladatelem literárního proudu, který v české fantastice později ovládl osmdesátá léta.

Žánr: Sci-fi komedie o výpravě z budoucnosti do minulosti
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1969
Délka: 95 min.
Obraz: PAL, barevný širokúhlý
Mluveno: česky
Zvuk: mono

C 1969 Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie
Od r. 2007 distribuováno na základě licence poskytnuté prostřednictvím společnosti
Ateliéry Bonton Zlín a.s., Vodičkova 38, Praha 1 110 00