PB Publishing – Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 14. února 2010 pokračuje ve dvacetidílné kolekci filmů Woodyho Allena. Sice stále s podporou (nejen) Respektu, tentokrát už ale nikoli v příbalu a za 149,- Kč vychází film Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat).

Woody Allen proslul mimo jiné způsoby, jejichž prostřednictvím posouvá hranice komedie v propojení ztřeštěné vnímavosti, podlé neuctivosti a záliby ve vizuálně chytlavém humoru. Je schopný oddat se bláznivé výstřednosti média, se kterým pracuje, čímž se odhalují jeho filmařské schopnosti. Jako umělec spojuje „důvtip, promyšlenost a komediální nadhled" (Cue).

V tomto povídkovém filmu odkrývá řadu temných zákoutí lidské sexuality. Dlouhý a záměrně poněkud provokativní titul patří filmu, jímž Woody Allen paroduje osvětovou příručku amerického sexuologa dr. Davida Reubena, která se v dobovém stylu konce 60. let zabývala tabuizovanými oblastmi intimního života metodou přímých otázek a odpovědí. Allen si z kolekce na první pohled všeobjasňujících kapitolek vybral pouze ty, které mu dávaly možnost k ironii, satiře a parodii. Ukrývané lidské touhy, sny, představy a úchylky jsou tu podávány v nejrůznějších podobách – jednou v hávu shakespearovské tragikomedie, jindy v parodované formě intelektuálních filmů italského režiséra Michelangela Antonioniho, anebo frankensteinovsky laděných příběhů až k nejlepší závěrečné povídce (která je pojata jako svérázné připomenutí filmu Stanleye Kubricka 2001: Vesmírná odysea).

Film je rozdělen na sedm částí:

1. Jsou afrodiziaka účinná? (Do Aphrodisiacs Work?)

Dvorní šašek chce získat sexuálni přízeň královny (Lynn Redgrave) a lstivě jí dá vypít silné afrodiziakum. Královna má na sobě ale pás cudnosti, a zatímco se jí ho šašek snaží sundat, přistihne je král.

2. Co je to sodomie? (What Is a Sodomy?)

Doktor Ross (Gene Wilder) ošetřuje ovci, do níž je zamilován její majitel, arménský pastýř. Doktor se ale do zvířete také hluboce zamiluje a následně přijde o práci i o rodinu.

3. Proč mají některé ženy potíže dosáhnout orgasmu? (Why Do Some Women Have Trouble Reaching an Orgasm?)

Gina (Louise Lasser) je frigidní žena, která si dokáže užívat sexu pouze na veřejných místech, a když si myslí, že ji mohou objevit. Její manžel Fabrizio (Woody Allen) snáší komické následky této sexuální disfunkce.

4. Jsou travestité homosexuálové? (Are Travestis Homosexuals?)

Sam (Lou Jacobi) se rád obléká jako žena. Jednoho dne jde se svou ženou na návštěvu k přátelům. Když se schová do ložnice hostitelky, obleče si její šaty a vyjde převlečen na ulici, začne se odvíjet tragédie.

5. Co je to, když se řekne sexuální zvrhlík? (What Are Sex Perverts?)

Šílená televizní show „What’s My Perversion?", během níž moderátor Jack Barry nechává pokládat svým fetišistickým hostům dvacítku otázek na tělo.

6. Jsou výsledky výzkumu v oblasti sexu přesné? (Are the Findings of Doctors And Clinics Who Do Sexual Research And Experiments Accurate?)

Biolog Victor (Woody Allen) doprovází jednu novinářku na hrad doktora Bernarda (John Carradine). Je to šílený vědec, který provádí podivné sexuální experimenty a zkouší z novinářky udělat pokusného králíka. Výzkum se vymkne kontrole, když šílený vědec vypustí na svobodu gigantické a ničivé ňadro.

7. Co se děje při ejakulaci? (What Happens During Ejaculation?)

Fantastická a fantazijní reprodukce toho, jak dochází ke koitu z pohledu různých zúčastněných elementů. Absurdita vrcholí v podání Tonyho Randalla, Burta Reynoldse a Woodyho Allena, který si zahrál spermii… s poněkud odlišným pohledem na ejakulaci.

Osmá epizoda s názvem Co dělá z muže homosexuála? byla z filmu vystřižena krátce před premiérou.

 

Při propagaci filmu Allen vyzdvihoval zejména jeho komické stránky a účinek: „Obsahuje veškeré moje extravagantní myšlenky, které jsem měl o sexu, včetně některých, jež vyústily v můj vlastni rozvod."

Český přebal 

Hodnocení od 70 do 80 procent.

Zadní strana českého rukávu 

Žánr: Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 1972

Délka: 88 minut

Původní název: Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask

Světová premiéra: 6. srpna 1972 – USA, New York

Kinopremiéra v ČR: 27. ledna 2001

Režie: Woody Allen

Námět: David Reuben (kniha "Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask")

Scénář: Woody Allen

Produkce: Jack Brodsky, Elliott Golud, Jack Grossberg, Charles H. Joffe, Jack Rollins

Hudba: Mundell Lowe

Kamera: David M. Walsh

Střih: Eric Albertson

Společnost: Rollins-Joffe Productions

Natáčeno: Agoura, Kalifornie, USA / Thousand Oaks, Kalifornie, USA

Hrají: Woody Allen (Victor Shakapopulis / Fabrizio / Šašek / Spermie), John Carradine (Dr. Bernardo), Lou Jacobi (Sam), Louise Lasser (Gina), Anthony Quayle (král), Tony Randall (operátor), Lynn Redgrave (královna), Burt Reynolds (přepojovatel), Gene Wilder (Dr. Doug Ross), Jack Barry (sám sebe), Erin Fleming (dívka), Elaine Giftos (paní Rossová), Toni Holt (sama sebe), Robert Q. Lewis (sám sebe), Heather MacRae (Helen Laceyová), Pamela Mason (sama sebe), Sidney Miller (George), Regis Philbin (sám sebe), Titos Vandis (Milos Stavros), Stanley Adams (žaludeční operátor), Oscar Beregi Jr. (kontrola mozku), Alan Caillou (šaškův otec), Dort Clark (šerif), Geoffrey Holder (šermíř), Jay Robinson (kněz), Ref Sanchez (Igor), Don Chuy (fotbalista), Baruch Lumet (rabín Baumel), Tom Mack (fotbalista), Robert Walden (spermie), H. E. West (Bernard Jaffe), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný/černobílý 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: